Skryté světy učení na pracovišti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Advertisements

Od eTwinningu Od eTwinningu Národní konference eTwinning, Most, 11. května 2012 k eTwinningu? k eTwinningu?
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno
Workplace learning v rozvoji pracovníků
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Memorandum o celoživotním učení
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Řídící struktury v organizaci
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Potřebujeme Národní program vzdělávání? Petr Novotný KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Týden vědy Vliv sociálních interakcí na práci učitele Roman Švaříček.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Lubomír Valenta Národní centrum Europass ČR Národní ústav odborného vzdělávání Europass v kontextu uznávání neformálního učení (Třetí odborné setkání projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Úspěšný projekt č. CZ / E-Úřad E-learningový vzdělávací program pro další vzdělávání pracovníků ve veřejné správě.
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
NSK – vazby na evropské procesy
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Projekt Impuls / Seminář
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Projekt Impuls / Seminář
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Budování kapacit pro rozvoj škol II
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
VIKBA32 Informační vzdělávání
Intenzivní podpora škol
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Skryté světy učení na pracovišti Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno e-mail: novotny@phil.muni.cz Příspěvek je dílčím výstupem z projektu Decoding working places as learning spaces

Workplace learning Workplace learning Klíčem je UČENÍ PRO PRACOVIŠTĚ Učení na pracovišti, učení pro pracoviště a prostřednictvím pracoviště (Evans, Karen, 2007) Klíčem je UČENÍ PRO PRACOVIŠTĚ Koncept, který obrací pozornost k interakci JEDINEC - PRACOVIŠTĚ Týden vědy - 18. listopadu 2008

Workplace learning Pozornost věnovaná mezi-prostorům ON THE JOB OFF THE JOB WPL Týden vědy - 18. listopadu 2008

Workplace learning Pozornost věnovaná mezi-prostorům FORMÁLNÍ UČENÍ INFORMÁLNÍ UČENÍ NEFORMÁLNÍ UČENÍ WPL Týden vědy - 18. listopadu 2008

Workplace learning inspirace a souvislosti Celoživotní učení Organizační učení Rozvoj lidských zdrojů (sociálně zodpovědný) Reflektivní praxe Sociální konstruktivismus Týden vědy - 18. listopadu 2008

Workplace learning pozitivní konotace Produktivita práce Alternativní cesty k dovednostem Horizontální i vertikální mobilita Vyrovnávání příležitostí Posilování sebeúcty a profesního sebevědomí Adaptace pro pracoviště Atd. Týden vědy - 18. listopadu 2008

Učící se učitel v učící se (?) škole perspektivou WPL A největším takovým problémem je, nebo co mě připadalo jako problém, když se setkáš v mnohém s nepochopením ze strany vedoucích pracovníků. Protože ti by měli být erudovaní, ti by tomu měli rozumět, ti by se měli v různé problematice orientovat, takže to si myslím že každý správný vedoucí pracovník by tohleto měl vědět a znát, co na té škole má, koho tam má, co tam dělá atd. Taková neprofesionalita ze strany vedení mě rozčiluje. Týden vědy - 18. listopadu 2008

Učící se učitel v učící se (?) škole NESOULAD Individuální cyklus učení Organizační cyklus učení Inovační cyklus Týden vědy - 18. listopadu 2008

Učící se učitel v učící se (?) škole NESOULAD Individuální cyklus učení Organizační cyklus učení Učební a inovační cykly probíhají v různých rytmech (Cutcher a Gershenfeld, 2006) Inovační cyklus Týden vědy - 18. listopadu 2008

Inovace perspektivou WPL Mnohé dokumenty (NRP, SRLZ), výzkumy a analýzy deklarují vzájemný vliv vzdělávání a rozvoje zaměstnanců a inovativností organizace/podniku. (WPL je vnímáno jako slibná součást rozvoje lidí) Na druhou stranu, některé výzkumy dokládají, že inovace a rozvoj lidských zdrojů jsou konkurující si oblasti v řízení (Nečadová, Breňová and Průcha, 2006) Týden vědy - 18. listopadu 2008

Problémy rozkryté perspektivou WPL Ilegální učení Střety učebních cyklů Tendence obhajovat NE-vzdělávání (mj. Horwath a Morrison, 1999) Týden vědy - 18. listopadu 2008