I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Advertisements

Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Metodologie historického výzkumu volného času
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Média: nástroj vládnoucí třídy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Sociální konstruktivismus
Sociální vztahy.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální stratifikace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:II.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Rozdíly mezi osobnostmi
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Sociální diferenciace
Politika Pavel Šuranský.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Norma, právo, forma zákonů
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Sociální stratifikace
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Sociální role Sociální pozice Sociální mobilita
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
3. téma: Kultura
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KULTURA kognitivní prvky normativní prvky jazyk materiální prvky.
Etnografie a národnostní politika ČLR
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Sociální stratifikace.
Sociální stratifikace
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání.
Gender ve škole Zdislava Vávrová, Marie Múčková Školní pedagogika podzimní semestr 2014.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
7lOSnQ
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Sociologie pro SPP/SPR
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Moc médií 3.3..
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Transkript prezentace:

I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace. Sociologie a výzkum “sociální diferenciace” Osnova: Úvod Rozdílné postavení mužů a žen a jejich běžné vysvětlení Pohlaví a gender Genderová struktura společnosti Feministický přístup a pojem “genderové univerzum” Literatura: Renzetti, C. M., Curran, D. J. (2003): Ženy, muži a společnost. Praha : Karolinum, s. 20-35, 48-59.

1. Sociologie a výzkum sociální diferenciace Východisko: Výzkum sociální diferenciace dlouho přehlížel rozdíly mezi muži a ženami, tj. přehlížel kategorii “gender”, jednu ze základních kategorií při rozlišování členů společnosti Základní hlediska sociální diferenciace: „horizontální“, podle funkce – např. dělba práce, „vertikální“, podle výkonu – status, pozice, prestiž ve vertikální struktuře společnosti, přehlížena byla diferenciace podle „vrozených“ (askriptivních) znaků: diferenciace podle věku, diferenciace podle genderu.

funkce: výkon jednoho systému jednání pro jiný akční systém, čtyři základní funkce pro udržení systému jako celek: AGIL (Parsons 1951) akční systém: strukturní souvislost struktura: výstavba, vnitřní souvislost, logika spojení prvků systému, normativní povaha, virtuální existence systém: uspořádané agregáty, umístěné v měnícím se prostředí sociální systém: agregát, ve kterých se lidé vnímají z určitých hledisek a mají pro sebe city; jejich prvky jsou role, které se orientují na normách (a ty jsou zakotveny v hodnotách); své jednání organizují podle struktur vertikální struktura: rozdílné postavení, status, na základě nerovného rozdělení vzdělání, postavení v zaměstnání a příjmů pozice: normativní (neosobní) předpis pro výkon určité funkce v systému, stanovení povinností a práv (odměn) status: pozice ve vertikální struktuře role: aktivace normativních předpisů jejich “hraním”, hraniční struktura mezi osobností a systémem získané (achievement) a askriptivní znaky diferenciace podle výkonu (achievement) diferenciace podle tzv. přirozených znaků

2. Rozdílnost mezi muži a ženami a jejich běžné vysvětlení ……………………………………………………………………… Shrnutí: sociologická charakteristika genderové diference: získaný nebo připsaný znak?

Konstruovaná povaha genderu, nutnost vědecké dekonstrukce 3. Pohlaví a gender Pohlaví – přírodovědecký, biologický pojem Gender – sociální a kulturní význam, který se pohlaví připisuje Konstruovaná povaha genderu, nutnost vědecké dekonstrukce

Genderová struktura společnosti nerovné postavení mužů a žen jak v horizontální, tak vertikální struktuře společnosti: nerovné rozdělení zdrojů a moci princip ceteris paribus: při jinak stejných znacích jsou muži vůči ženám zvýhodněni

5. Feministický přístup a pojem “genderové univerzum” Kdo se bojí Virginie Woolfové? Nerovnost a nespravedlnost rozdělení jako motiv vzniku výzkumu genderu nejdříve ze strany žen – dnešní výraz těchto snah “Gender mainstreaming” Vědecká kritika “normální” vědy pro její androcentrismus Rozšíření genderové diferenciace na celý sociální svět: genderované univerzum Sandry Hardingové Vytvoření duálních, genderovaných vlastností jako pořádkové schéma symbolického univerza jako světa, obývaného členy společností. Tzv. mužské a ženské vlastnosti jsou výhradně konstruované vlastnosti, proto ne “gender”, ale “gendered”.

Tři roviny genderované organizace: 1) Abstraktní rovina jazyka, kultury, hodnot, významů, společenských institucí, které jsou všechny přiřazovány k jednomu genderu. Např. vězení k mužskému, nemocnice k ženskému genderu. 2) Rovina genderované společenské dělby práce, na sféry tzv. materiální a přirozené reprodukce společnosti a jejich nestejná prestiž. Rozlišení veřejné a privátní sféry. Zdánlivě přirozená kongruence vlastností těchto sfér a členů společnosti, kteří do nich přednostně vstupují, např. shoda “mužských” vlastností pracovního trhu a mužů, kteří k němu mají privilegovaný přístup. 3) Rovina individuálních společenských genderovaných rolí, kterým se jednotliví členové společnosti učí. Genderové univerzum a pracovní trh zdánlivě kopírují rozdílnost mezi muži a ženami, ve skutečnosti jsou osobní identity v tomto schématu nejslabším (nejodvozenějším), a proto i nejdynamičtějším prvkem.