Nepohlavní rozmnožování prvoků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PRVOCI.
Živočichové rybníka Žahavci.
PRVOCI.
Opakování a procvičení pro žáky 6.C
Prvoci Jednobuněční živočichové Žijí ve vodním nebo vlhkém prostředí
Výtrusovci.
ŽIVOČICHOVÉ.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Pozorování rostlinných buněk a jejich struktur
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jednobuněční živočichové
VY_32_INOVACE_9B7 PLOŠTĚNCI, HLÍSTI morfologie a anatomie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
Říše: PROTOZOA (PRVOCI)
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_23_12 Název materiáluProtozoa.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Rozmnožování buněk
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_01_Vločkovci.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Název prezentace (DUMu): Buňky
Jednobuněční.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Typy trávicích soustav
Nervová soustava vyšších obratlovců
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Typy dýchacích soustav
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
Prezentace seznamuje žáky se dalšími řády hmyzu a jejich zástupci
Pohlavní rozmnožování prvoků
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
Rozmnožování buněk - meióza
Trávicí soustava hmyzu
Úvod do kosterní soustavy
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Kostra kroužkovců a členovců
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Nepohlavní rozmnožování prvoků Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření 25. 10. 2012 Ročník 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsah Prezentace je určena k doplnění a procvičení nepohlavního rozmnožování prvoků. Způsob využití Postupně procházíme listy prezentace . Úkoly na straně 10 až 12 jsou pro samostatné procvičení. Autor RNDr. Ilona Houšková Kód VY_32_INOVACE_33_BHOU09 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Nepohlavní rozmnožování Existuje několik typů: Jednoduché dělení Pučení Schizogonie Plaznotonie Sporogonie

Nepohlavní rozmnožování Je fylogeneticky starší. Prvoci se nepohlavně rozmnožují několika způsoby: Jednoduché dělení. Pučení (nálevníci, rournatky). Schizogonie (typ mnohonásobného dělení) je opakované dělení jádra a potom cytoplazmy (výtrusovci). Plazmotonie (typ mnohonásobného dělení), kdy se vícejaderné útvary rozpadnou na jednojaderné.

Jednoduché dělení Jednoduché dělení na dva jedince je: podélné (bičíkovci), příčné (nálevníci). makronukleus mikronukleus vakuola Obr. 2 Obr. 1

Schizogonie Rozpad začíná mnohonásobným rozdělením jádra. Okolo dceřiných jader se soustřeďují okrsky cytoplazmy. Nakonec se mateřský jedinec rozpadá na velký počet dceřiných buněk. Vykytuje se např. u výtrusovců. Schizogonie u krvinkovky Obr. 3

Sporogonie Po vzniku zygoty se opakovaným dělením vytváří spory. Spory přečkají nepříznivé podmínky jako oocysta (kokcidie). Nebo mnohonásobným dělením vznikají ihned sporozoiti (krvinkovky). MILLS, Joel. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 25.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coccidia.JPG>. Obr. 4 Obr. 5

Vývojový cyklus krvinkovky Obr. 7

Vývojový cyklus toxoplazmy gondii Obr. 8

Pučení Na mateřské buňce vznikají výrustky (pupeny). Pupeny se po dosažení určité velikosti osamostatňují. Pučení je typické pro rournatky, které žijí přisedle. Rournatka ZANETTE, Damián H.. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 25.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Suctoria1_wiki.jpg>. Obr. 6

Řešte úkoly Úkol: Jaké typy dělení buněk nacházíme u prvoků? Řešení: Jednoduché dělení na dva jedince je: podélné (výskyt bičíkovci) nebo příčné (výskyt nálevníci).

Řešte úkol Úkol: Vysvětlete princip schizogonie a uveďte alespoň jeden příklad prvoka, který se jí rozmnožuje. Řešení: Schizogonie začíná mnohonásobným rozdělením jádra. Okolo dceřiných jader se soustřeďují okrsky cytoplazmy. Nakonec se mateřský jedinec rozpadá na velký počet dceřiných buněk. Vykytuje se např. u výtrusovců.

Řešte úkol Úkol: Charakterizujte sporogonii. Řešení: Po vzniku zygoty se opakovaným dělením vytváří spory. Spory přečkají nepříznivé podmínky jako oocysta (kokcidie). Nebo mnohonásobným dělením vznikají ihned sporozoiti (krvinkovky).

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4. PAPÁČEK, Miroslav; MATĚNOVI, Vlasta A Josef; SOLDÁN, Tomáš. Zoologie. Praha: Scientia, 2000, ISBN 80-7183-203-0. KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN 80-901737-4-8. ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, 1971. Obr. 1, 2, 3, 5, 7: převzato z ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, 1971. Obr. 4: MILLS, Joel. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 25.9.2012]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coccidia.JPG>. Obr. 6: ZANETTE, Damián H.. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 25.9.2012]. Dostupný jako volné dílo na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Suctoria1_wiki.jpg>. Obr. 8: DA SILVA, Alexander J. Da Silva. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 25.10.2012]. Dostupný jako volné dílo na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Toxoplasma_gondii_Life_cycle_PHIL_3421_lores.jpg>.