Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pascalův zákon.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
VY_32_INOVACE_
Paralelní zapojení rezistorů
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Schematické značky - opakování
18. Pascalův zákon, hydraulika
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Vypařování a kapalnění
Průměrná rychlost – úlohy II
Siločáry elektrického pole
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Zobrazení zrcadlem dutým.
Polohová energie - úlohy
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Paralelní zapojení rezistorů
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Tlak v kapalině může být vyvolán nejen působením gravitační síly. Pokud je kapalina uzavřená v nádobě, může být stlačována působením vnější síly na píst nádoby. Díky této síle vzniká v kapalině tlak. Tento poznatek má využití v technice – hydraulika (brzdy, zvedák). F V nádobě s pístem o obsahu S je kapalina. S + Na píst působí tlaková síla F. p p + Díky této tlakové síle vzniká v kapalině tlak, který je ve všech místech kapaliny (na rozdíl od hydrostatického tlaku) stejný.. + p Tento tlak se kapalinou přenáší.

Důkaz stejného tlaku v kapalině vyvolaného vnější silou. Pomocí „ježka“ si můžeme ověřit, že tlak je všude stejný: Uvnitř válce je voda. Působením tlakové síly na píst stříká voda ze všech otvorů stejně. Ve všech otvorech tedy působí na vodu stejná tlaková síla. Otvory jsou stejně velké, ve vodě je ve všech místech stejný tlak.

Působí-li na kapalinu dostatečně velká síla, je tlak vyvolaný působením tlakové síly mnohem větší než hydrostatický tlak uvnitř kapaliny a proto nemusíme s hydrostatickým tlakem vůbec počítat. Pak je ve všech místech téměř stejný tlak.

Pascalův zákon Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně. Odvození vzorce: Tlak vyvolaný vnější silou: p = F : S F p . S Tlaková síla: F = p . S Obsah pístu: S = F : p Vytvoření dostatečného tlaku je potřeba například pro hasiče, aby mohli dobře uhasit požár.

Využití Pascalova zákona Hydraulický zvedák, hydrolis, hydraulické kleště, hydraulická ruka, …

F p . S Téma: Pascalův zákon Zápis: Téma: Pascalův zákon Působí-li na kapalinu uzavřenou v nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně. Využití: hydraulický lis, hydraulický zvedák, brzdy v automobilu, stroje pro zemní práce (bagr) Odvození vzorce: Tlak vyvolaný vnější silou: p = F : S F p . S Tlaková síla: F = p . S Obsah pístu: S = F : p

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Hydrema_backhoe_loader_ubt.jpeg Ostatní obrázky: Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7. Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 64 s. ISBN 80-7238-432-5. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště