Zelinářské zahrady
Příští hodinu REFERÁT: BĚLÁSEK ZELNÝ
Brukev zelná 1.rokem 2.rokem
odrůdy brukve zelné
Hlávkové zelí Zelí hlávkové červené Kysané zelí Chuť kysanému zelí dává bakteriální kvašení. Užitečné mikroorganismy, které obsahuje, zlepšují zažívání. Mimořádná bohatost vitaminu B 12 způsobuje duševní svěžest, odbourává stres, aktivuje mozkovou a nervovou soustavu, obnovuje buňky a je důležitý pro kosti a svaly. Bílé zelí Má mnoho kyseliny listové důležité pro lidi ve stresu, dále vitaminy a minerály podporující imunitní systém. Odstraňuje z těla těžké kovy. Obsahuje také látky působící antibakteriálně. Hlávkové zelí Červené zelí Má podobné složení jako bílé zelí. Zelí hlávkové červené
Čínské zelí Pekingské zelí
Ceněna je především pro velký obsah vitaminu C Ceněna je především pro velký obsah vitaminu C. Snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu. Pomáhá při ekzémech a kožních problémech, příznivě ovlivňuje srdce, cévy a imunitní systém . Zmenšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Hlávková kapusta
Má vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B i minerálních látek Má vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B i minerálních látek. Růžičková kapusta je nadmíru zdravá nejen pro naše tělo, ale i pro naši duševní kondici – pro soustředění i odolnost vůči stresu. Obsahuje také draslík, který podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, tím také napomáhá k odplavování odpadních látek. Růžičková kapusta
Účinky na organismus: - podporuje krvetvorbu - je prevencí proti infekcím - podporuje snižování váhy - zvyšuje odolnost proti stresu - zvyšuje schopnost soustředění - uvolňuje zácpu - posiluje vlasy a pleť Kedluben
100 g květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C 100 g květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. Květák je - vhodný při ledvinových potížích - má kladný vliv na nemoci močového měchýře a tlustého střeva - podporuje růst a obnovu buněk - podporuje krvetvorbu - snižuje krevní tlak - posiluje imunitní systém - preventivně působí proti infekcím Květák
Brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům a jedům. Látky obsažené v brokolici dokážou zabránit rakovinnému bujení. Brokolice
Kořenová zelenina
Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a užitečných látek, z nichž nejvýznamnější je beta karoten zodpovědný za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty.Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. Mimoto Mrkev také zvyšuje odolnost organismu, posiluje srdce a cévy a zlepšuje vidění - hlavně šeroslepost. Mrkev karotka
plody mrkve (nažky) Mrkev obecná - planá
Petržel působí příznivě na celý trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev. Pro své močopudné účinky se využívá při onemocněních ledvin, močového měchýře a při močových kamíncích. Čistí krev. Petržel zahradní
bulva List celeru působí močopudně, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení. Miřík celer
Ředkev setá ředkvička Obsahuje aktivní antibakteriální látky. Ředkvička podporuje chuť k jídlu, působí močopudně. Kladně ovlivňuje také dýchací systém a krevní oběh.
Ředkev setá (v létě rostlina tvoří dlouhé stonky s květy, má malé nekvalitní bulvičky)
Plodová zelenina
Rajče jedlé Rajčata obsahují 94 % vody, mají antibakteriální účinky, působí močopudně, projímavě a antitoxicky. Jsou výborným prostředkem při odtučňovacích kúrách, při ledvinových a srdečních chorobách, při poruchách trávení. Mají vliv na krvetvorbu. Podle posledních výzkumů chrání před rakovinou žaludku, plic a prostaty . Vyvolávají zlepšení nálady. Doma můžeme nať využít k odpuzení hmyzu.
Paprika roční Paprika má velmi široký účinek. Podporuje tvorbu slin a trávicích šťáv, tlumí množení choroboplodných mikroorganismů v trávicí trubici, zlepšuje činnost střev a žaludku. Tím, že místně překrvuje, odvádí škodlivé látky z těla. Zlepšuje krevní cirkulaci a obranyschopnost těla.
Sladké papriky Chilli papričky
Okurky usnadňují vylučování odpadních látek z krve, poskytují síru, která je nezbytná pro zdraví kožních buněk, vlasů a nehtů. Vysoký obsah vody (96 %) a rozpustné vlákniny urychluje pohyb stolice ve střevech a působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Okurka setá
Cibulová zelenina
Cibule dokáže snižovat krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu, zvyšuje vylučování žluči a trávicích enzymů. Je velmi účinným rostlinným antibiotikem, působí příznivě při bakteriálních nebo plísňových onemocněních dýchacích cest. Po poštípání hmyzem snížíme bolestivost, pokud pokousané místo třeme kouskem čerstvě ukrojené cibule. Cibule kuchyňská
Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu . Pozitivně ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév. Hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy. Snižuje výskyt rakoviny žaludku a tlustého střeva. Česnek
Pórek se pěstuje už přes 4000 let Pórek se pěstuje už přes 4000 let. Účinně působí na mnohé tělesné neduhy, je močopudný, výrazně povzbuzuje činnost mozku a působí účinně proti změnám cév způsobených věkem. Pórek napomáhá rovněž prokrvení organismu a pozitivně působí v prevenci křečových žil. Vláknina podporuje činnost střev. Pór
Česnek pažitka obsahuje mnoho vitaminu C a díky vysokému obsahu éterických olejů podporuje trávení a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Pažitka
Salátová (listová) zelenina
Locika setá – salát hlávkový Salát je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Je vhodný při stresech a proti nespavosti. Předností salátu je, že je zásadotvorný a má malé množství využitelné energie, to znamená, že je vhodný pro redukční dietu. Locika setá – salát hlávkový
8. ZELINÁŘSKÉ ZAHRADY Zelenina zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny vyšlechtěna z planých rostlin, např . z brukve zelné zelenina: kořenová: mrkev, petržel, miřík celer, ředkev setá plodová: rajče, paprika, okurka cibulová: cibule, česnek, pór (cibule, listy), pažitka (listy) listová: hlávkový salát, zelí, kapusta kapusta (listy) zelí (listy) kedluben (stonková hlíza) květák (květenství)
Závěr: Jaké druhy zeleniny člověk pěstuje? Uveď u každého druhu 3 konkrétní příklady. Pro které části je pěstujeme? Uveď příklad plané rostliny, ze které byly vyšlechtěny různé druhy zeleniny. Které? Pro jakou jejich část je pěstujeme?