Reformace v západoevropských monarchiích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
Advertisements

REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Evropa na počátku novověku
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Absolutistická monarchie v anglii
Západní Evropa v 16. století
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Dělení lomených výrazů
Rozklad mnohočlenů na součin
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kvadratická funkce – vrchol paraboly
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tim´s holiday in Prague práce s textem Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_094_Tim´s holiday - Práce s textem Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_099_Členy v názvech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Základní škola Čelákovice
Svět v poslední třetině 19. století
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
SSSR mezi světovými válkami I
Základní škola Čelákovice
Československo ve 20. letech
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Svět po první světové válce
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SSSR mezi světovými válkami
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
Stupňování nepravidelných přídavných jmen
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Název učebního materiálu
Náboženské války ve Francii
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České země za 1. světové války II
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola Čelákovice
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
Třicetiletá válka 2.část
Transkript prezentace:

Reformace v západoevropských monarchiích VY_32_INOVACE_115_Reformace v západoevropských monarchiích Reformace v západoevropských monarchiích Základní škola Čelákovice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Reformace v západoevropských monarchiích Autor: Mgr.Eva Hronová Vytvořeno: 29.9.2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. Stupeň – základní – 8.r. Vzdělávací oblast: Inovace Vzdělávací obor: Dějepis Téma: Reformace v západoevropských monarchiích Anotace: základní informace o vzniku protestantských církví Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: orientace v základních pojmech a událostech

Reformace v západoevropských monarchiích zápis

Anglie – král z dynastie Tudorovců – Jindřich VIII. (6 žen) 1534 – založil anglikánskou církev (protestanti ) – důvodem byl jeho rozvod, který katolická církev nechtěla povolit

Marie Stuartovna („krvavá Mary“) – královna Skotska vede spor s anglickou královnou o trůn Anglie – popravena Alžbětou I.

královna Alžběta I. – tvrdě prosazuje anglikánskou církev – kalvinisté (puritáni) prchají z Anglie podporuje korzáry (piráti) – Anglie bohatne zakládá kolonie – období její vlády = alžbětinský věk – 2. polovina 16.století

Francie – kalvinisté = hugenoti – pronásledováni panovníky 1572 – vraždění hugenotů (Bartolomějská noc), války

Jindřich IV. z rodu Bourbonů vydal na počátku 17.stol. - Nantský edikt (náboženská svoboda) = uklidnění situace

Poznej osobnosti: 1.

2.

3.

4.

Jindřich VIII. Marie Stuartovna Alžběta I. Jindřich IV.

Použité zdroje Veškeré texty jsou dílem autora prezentace. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soubor:Henry8England. jpg Soubor:Henry8England.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Henry8England.jpg>. Soubor:Darnley stage 3.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Darnley_stage_3.jpg>. Soubor:Giorgio Vasari San Bartolomeo.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Giorgio_Vasari_San_Bartolomeo.jpg>. Soubor:Mary Stuart Queen.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-27]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mary_Stuart_Queen.jpg>. Soubor:HenriIV.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-09-30]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HenriIV.jpg>. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.