VY_32_INOVACE_ Optické snímače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Optoelektronika opticko-elektrické převodníky - fotorezistor, fotodioda, fototranzistor, solární články, optron Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)
Tato prezentace byla vytvořena
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
Elektrotechnika Automatizační technika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
28. Elektrický proud v polovodičích
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
FOTON tepelná energie chemická energie změna el. veličin mechanická
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Pasivní (parametrické) snímače
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fotodetektory pro informatiku X34 SOS semináře 2008
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 2
Laserový telefon Otto Hartvich Michal Farník Dagmar Bendová.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Elektronické zesilovače
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Elektronické zesilovače
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Elektronické zesilovače
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNOLOGIE TECHNICKY VYUŽÍVANÉ JEVY V POLOVODIČÍCH.
Přenos dat infračerveným zářením OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní pojmy v automatizační technice
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
VY_32_INOVACE_ Snímače zrychlení
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
Elektronické součástky a obvody
projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Snímače VY_32_INOVACE_ Signál Autor: Ing. Tomáš Kałuža
Optické spojovací členy
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Elektromagnetické vlnění
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
VY_32_INOVACE_ Snímače polohy
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Elektrické točivé stroje
VY_32_INOVACE_ Odporové snímače
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Kvantová fyzika.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
VY_32_INOVACE_ Snímače magnetických veličin
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ 05-1-15-Optické snímače Autor: Ing. Tomáš Kałuža Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Materiál nás seznámí s optickými snímači Seznamuje žáky s jejich rozdělením Žáci mohou využít jako zápis do sešitů

Snímače optických veličin Využívají elektromagnetické záření o vlnové délce λ = 10nm – 0,1mm, tato oblast záření obsahuje viditelné, ultrafialové a infračervené záření Energie tohoto záření je převedena na elektrický signál Tyto snímače se dělí: Aktivní Pasivní

Snímače optických veličin Fotoluminiscence přeměna části pohlcené energie na nové záření jiné vlnové délky (infračerveného do oblasti viditelného světla) Absorbce záření způsobuje ohřev materiálu Vnější fotoelektrický jev způsobuje výstup elektronů z povrchu látky a jejich pohyb k elektrodám Vnitřní fotoelektrický jev absorpcí záření se uvnitř látky uvolní elektrony (volné nosiče náboje)

Fotoodpor Funguje na principu vlastní vodivosti polovodičových prvků při dopadu světelné energie Systém je uložen v kovovém pouzdře s průhledným okénkem Jeho základní vlastností je závislost odporu na intenzitě osvětlení

Fotodioda Fotodioda je plošná dioda a její přechod PN je ovlivňován světelným tokem Při nulovém osvětlení jsou její charakteristiky shodné s normální plošnou diodou Pracuje ve třetím kvadrantu, protože tam má největší citlivost na světlo Mají dlouhodobou stálost, dostatečnou citlivost a maximální mezní kmitočet 50kHz Požívají se v zabezpečovacích systémech

Fototranzistor, Fototyristor, Optron proud vzniklý osvětlením je zesílený tranzistorovým jevem Fototyristor při tmě se chová jako běžný tyristor osvícení vytváří proud na řídící elektrodě Optron vazební optočlen, řízený zdroj: např. fotodioda, přijímač např. fototranzistor

Použitá literatura BENEŠ, Pavel a kol. Automatizace a automatizační technika 3. Praha: Computer Press, 2000, ISBN 80-7226-248-3. AUTOMATIZACE-ISSNP. Snímače optických veličin [online]. [cit. 29.1.2013]. Dostupný na WWW: http://automatizace- issnp.wz.cz/Soubory/Snimace%20optickych%20velicin.pdf TUMA. Základy automatizace [online]. [cit. 29.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.elearn.vsb.cz/archivcd/FS/Zaut/Skripta_text.pdf