DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Osvětim(Auschwitz) ( )
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
POPÍRÁNÍ HOLOCAUSTU. Vymezení pojmu popírání holocaustu Popírání holocaustu neznamená jen naprosté odmítání existence genocidy Židů, i když někteří popírači.
Zpochybňování holocaustu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Antisemitismus historické předpoklady. Možná periodizace Nábožensky orientovaný antisemitismus Antisemitismus 19.století 20. století – šoa Antisemitismus.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
 Pojmy  Holocaust- Vyhlazování židovského národa  Genocida- vyhlazování celé nebo části rasové nebo náboženské skupiny  Šoa- židovské označení pro.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Porušování lidských práv
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Popírání holocaustu II
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Postavení Židů v Evropě 4
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ SVĚTA
Poválečné uspořádání uč
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_23_Poválečné uspořádání světa.
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Popírání holocaustu Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Antisemitismus a holocaust Ročník třetí Datum tvorby 30.12.2012 Anotace Popírání holocaustu Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test . Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu na interaktivní tabuli Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Popírání holokaustu první pokusy zpochybnit pravdu o vyvraždění 6 miliónů Židů se objevují už krátce po 2. světové válce čerpá z různých zdrojů – např. konspirační teorie Základní tvrzení popíračů holocaustu Hitlerovým plánem řešení židovského problému bylo vysídlení, ne vyhlazení v koncentračních táborech nebyli zplynováni žádní Židé. Plynové komory v Osvětimi sloužily ke koupeli a dezinfekci. Většina pohřešovaných Židů zmizela vinou sovětské, nikoliv německé vlády Židé, kteří zemřeli, byli sabotéři, špióni, partyzáni Židé a média překrucují historické okolnosti a přeceňují počty obětí ve vlastní prospěch sami židovští vědci mají nejasnosti v počtech obětí, neexistují tedy spolehlivé vědecké důkazy

Popírání holokaustu nejznámější popírači Maurice Bardèche (1907-1998) francouzský fašista autor knihy Norimberk neboli země zaslíbená (1948) zpochybnil důkazní materiály o vyhlazování v koncentračních táborech a popřel využívání plynových komor pro zabíjení lidí. Tvrdil, že většina úmrtí, ke kterým došlo, byla důsledkem válečného strádáni, včetně hladu a nemocí. jako první prohlásil, že doklady o vraždění v táborech jsou podvrh http://1.bp.blogspot.com/-Mu3LYCH_MAc/T5ba5zRZEdI/AAAAAAAAiuw/TP94HGcHpdk/s640/belgchret34.jpg

Popírání holokaustu nejznámější popírači Paul Rassinier (1906-1967) francouzský člen protinacistického odboje, sám byl vězněn v nacistických koncentračních táborech v prvních dílech se zaměřil na ospravedlnění nacistických zločinců zpochybnil hodnověrnost svědectví bývalých vězňů ohledně míry páchaných hrůz i počtu obětí napsal knihu Přechod přes hranici (1948), v níž vyjádřil svoje nejkontroverznější názory. ospravedlňoval existenci koncentračních táborů a dokonce učinil z nacistů ochránce Židů.

Popírání holokaustu nejznámější popírači Harry Elmer Barnes (1889-1968) byl vnímán jako seriózní historik. postupně ale začal překrucovat interpretaci druhé světové války. Snažil se očistit hitlerovské Německo. označil vyhlazování Židů za pouhou teorii a dokonce se pokusil zpochybnit existenci plynových komor. jeho pozdní působení je spjato s averzí k Židům a Izraeli http://www.vigridtvedt.net/vkbilder/boker/blackout.jpg

Popírání holokaustu nejznámější popírači Austin App (1902-1984) univerzitní profesor angličtiny zaměřil se na jednotlivé nacistické zločiny, například na vyvraždění Lidic v červnu 1942. Podle Appa byl lidický masakr v souladu s mezinárodním právem. nejprve vyhlazení Židů nezpochybňoval, ale ospravedlňoval. poté se posunul k otevřenému popírání holocaustu. dílo: Šestimilionový švindl: vydírání tvrdých marek na německém lidu vymyšlenými mrtvolami (1973)

Popírání holokaustu nejznámější popírači Arthur Butz (1933) profesor elektroinženýrství z USA napsal knihu Podvod dvacátého století (1976) – označil holocaust za největší podvod celé historie lidstva. Po druhé světové válce mělo dle něj dojít k hromadnému padělání dokumentů o vyvražďování Židů. Falšovány byly údajně i nahrávky s projevy nacistických vůdců. Vymyšlené a zfalšované důkazy byly použity u Norimberského procesu. o rozšíření „podvodu“ se prý postarala Židy ovládaná média. http://www.whale.to/b/hoax23.gif

Popírání holokaustu nejznámější popírači David Irving (1938) v současnosti nejznámější popírač holocaustu po přestěhování z Anglie do Německa začal psát literaturu faktu. napsal např. Hitlerova válka a válečná stezka let 1933-1945 (2002). za výzvu ke skoncování s „pohádkou o plynových komorách" na něj byl vydán v roce 1989 zatykač. Několikrát byl souzen, ale pokaždé vyvázl jen se symbolickým trestem. v roce 1996 podal trestní oznámení na historičku Deborah Lipstadtovou, která o něm kriticky hovoří ve své knize. Spor v roce 2000 prohrál. 2006 byl Vídeňským zemským soudem odsouzen k trestu odnětí svobody na tři roky. Po třinácti měsících strávených ve vazbě byl podmínečně propuštěn. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/David_Irving.jpg

Otázky Jaká jsou tvrzení popíračů holocaustu? Kdo obhajuje vyhlazení Lidic? Kdo je v současnosti nejznámějším popíračem holocaustu?

Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/ Zdroje použitých obrázků citovány přímo v textu Informace jsem čerpala ze vzdělávacích seminářů pořádaných Památníkem Terezín a Židovským muzeem v Praze Materiál stažen 30.12. 2012