Pomocné vědy historické

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Rudolf II. rudolfínská doba rudolfínská Praha.
I. Úvod do předmětu 2. Pomocné vědy historické. OSNOVA  nejznámější písemné prameny desky (knihy) zemské berní rula katastry urbáře.
České stavovské povstání Bitva na Bílé hoře
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
PAMÁTKY PRAHA.
III/2 XVI.1 9. C
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Evidence nemovitostí v KN
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Vývoj hranic ČR v čase Název školy
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Kubásková Petra Prezentace 5MB

České země za třicetileté války
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
České právní dějiny Přednáška č. 2 Raně novověká správa a soudnictví
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
Podle kronikáře Dalimila (Dalimilova kronika) ji získal již Břetislav I. ( ) s právem při cestách v císařských službách : "..vypalovat každý.
Diplomatika Pomocná věda historická, která se zabývá studiem písemností úřední provenience v souvislosti s dějinami institucí, které je produkují (to.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Tematická oblast Pomocné vědy historické Datum vytvoření Ročník7. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Tematická oblast Numizmatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Druh učebního materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Třicetiletá válka Období
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Název vzdělávacího materiálu
Pomocné vědy historické
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Evidence nemovitostí v KN
Název vzdělávacího materiálu
První republika – Zajistit hranice republiky
Pomocné vědy historické
Pomocné vědy historické
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Katastr nemovitostí přednáška č. 5
Evidence vlastnických práv v období let
Katastr nemovitostí přednáška 5 - 4
Název vzdělávacího materiálu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
Transkript prezentace:

Pomocné vědy historické Tematická oblast Zemské desky Datum vytvoření 11. 5. 2013 Ročník 6. ročník osmiletého nebo 2. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí s důležitostí Zemských desk jako předchůdce pozemkových knih i jako cenným materiálem pro historiografii. Způsob využití Výklad je vhodné použít při výkladu vlády Přemysla Otakara II. Autor Mgr. Michael Dvorský Kód VY_32_INOVACE_17_DDVR14

Zemské desky Zemské desky (ve staré češtině byl používán název desky zemské) jsou předchůdcem pozemkových knih (což je rejstřík a doklad o vlastnictví půdy a jiných nemovitostí). http://www.paleografie.org/admin/img/multimedia/110706105531.jpg

K založení českých zemských desk, došlo někdy mezi lety 1260 - 1278. Desky byly vedeny u Zemského soudu a zabývaly se výhradně šlechtickým vlastnictvím. Zápisem majetku do zemských desk se majetek stával dědičným majetkem rodu. V deskách zemských byla však také zapisována veškerá ustanovení zemských sněmů – tedy vlastně tehdejších zákonů. Byly původně psány latinsky, od r. 1495 až do třicetileté války povinně česky, poté začíná převládat němčina. Roku 1541 došlo k požáru Pražského hradu a Malé Strany, a české zemské desky byly zcela zničeny. Dochoval se pouze jediný svazek z let 1316 - 1324. Samostatně vedly své zemské desky i Morava, Opavsko, Krnovsko a Těšínsko. Na rozdíl od českých zemských desk se zachovaly kompletní.

http://www.paleografie.org/admin/img/multimedia/110706105531.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Desky_zemske_kniha.jpg

Rozdělení desk desky půhonné - evidovaly půhony, tedy popohnání před soud. desky trhové - evidovaly změny v držbě nemovitostí (prodej, koupě). V době vlády Karla IV. pak byly založeny desky zápisné - evidovaly dluhy. V době vznikání stavovského státu přibyly ve druhé polovině 15. století desky památné - evidovaly rozsudky zemského soudu a usnesení zemského sněmu. Zemské desky zahrnují téměř 2000 svazků a jsou cenným zdrojem pro historiky, podávají důležité informace o majetkových převodech, dědictvích a sporech.

Evidovaly zemské desky veškerý majetek? Evidovaly majetek všech poddaných? Byly vedeny pouze u českého Zemského soudu? Evidovaly desky pouze určité vlastnictví? Můžeme si dnes vyhledat vlastnictví např. z doby husitské v Čechách? V jakých jazycích jsou zapsány? Ne pouze nemovitosti, především půdu. Pouze majetek šlechtický. Zemské desky byly vedeny i na Moravě a ve slezských knížectvích. Byly v nich zapsána i důležitá usnesení Zemských sněmů. Ne, z českých desk se dochovaly pouze zápisy z let 1316 – 1324. Latinsky, česky a německy.