Zjišťování výživových zvy 2.10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
TUKY (LIPIDY).
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Trávící soustava trávení, živiny
IKTERUS - DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA as. MUDr. Lochmanová Jindra
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Regulace tvorby erytrocytů
-poruchy metabolismu vápníku
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
ANÉMIE II., HEMOCHROMATÓZA
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
JÁTRA Trávicí soustava.
Metabolismus železa Alice Skoumalová.
Metabolismus hemu a železa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_418.
Minerální látky a stopové prvky
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Anémie Hejmalová Michaela.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Anémie Hejmalová Michaela.
MOLEKULÁRNÍ MECHANIZMY PORUCH
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
Nespecifické složky M. Průcha
Patofyziologie základních hematologických chorob
1 MANGAN MUDr. Michaela Králíková Biochemický ústav LF MU
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
 Biochemický ústav LF MU 2012 (E.T.)
Minerální látky ve výživě sportovce
Choroby jater a žlučových cest
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
Ellen Dostálová. Nutrienty Základní živiny- makronutrienty SacharidyProteinyLipidy Mikronutrienty Vitaminy Minerální látky Stopové prvky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Plazmatické proteiny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Metabolismus hemu a železa
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Oběhová soustava - krev
Oběhová soustava Červené krvinky.
Anémie.
Buňka  organismy Látkové složení.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Porfyriny a žlučová barviva
I. Krevní obraz II. Krevní systémy
zpracovaný v rámci projektu
Vitamín B12 (kobalamin).
 Biochemický ústav LF MU 2014 (E.T.)
Plazmatické proteiny.
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Stopové prvky ŽELEZO ZINEK MĚĎ Mgr. Filip Martiník.
Krev.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Zjišťování výživových zvy 2.10. železo Zjišťování výživových zvy 2.10.

Referenční hodnoty Plazma: 10,5-28,3 mikromol/l M Sérum: Ferritin 0,03-0,4 g/l M, 0,03-0,15g/l Ž Transferin 2-4g/l Hemoglobin 140-180g/l M, 120-160g/l Ž

Železo - Funkce Dvojmocné Fe – transport O2, spojením s Hb a myoglobinem V enzymech – mitochondriální cytochromy – přenášejí elektrony – dýchací řetězec – redukované koenzymy V cytochromech na ER – detoxikace Vázán v Cysteinu na S – některé enzymy – O2 do cholesterolu, vznik hormonů Enzymy, které obsahují Fe – účastní se vzniku DNA, KC, kolagen, neurotransmitery, karnitin

Zdroje a metabolismus: Vnitřnosti, maso, kvasnice, luštěniny, meruňky Běžný příjem p.o. resorpce v duodenu vázané na hem 23% vstřebatelnost, nevázané 3%, při požití vit C zvýšá až na 8% Snižuje se v přítonsot Ca, fosfátů, mn, Zn, Vu – stejný transport Inhibice – fytáty, polyfenoly Ve střevě vázán na protein – při vazbě dochází k oxidaci na Fe3+ - transferin Denně se uvolňuje z destrukce erytroycytů

Transferin na sebe váže Fe, většina je vychytána erytropoetickými buňkami kostní dřeně, nejvíce Fe vázáno na Hb Zásoba: kostní dřeň, slezina, játra, ferritin, hemosiderin, zbytek v enzymech, v plazmě málo Cu – umˇžňuje oxidaci Fe2+ na Fe3+

Ferritin Zásobní bílkovina obsahující Fe, v játrech, slezina, …, její hodnota se snižuje dříve než se zvýší hodnota transferinu Zvýšená hladina ferritinu – zánět, transfuze, jaterní onemocnění, virová hepatitida B, c, obezia, abúzus alkoholu, steatoza jater Deficit – ztráty krve – vředová choroba, maligní onem., silná menstruace, chronické záněty, nízký příjem Deficit Fe – nejčastější deficit nutriční Příznaky: mikrocytární anemie – slabost, únava, atrofie Lokální projevy Zásoba železa až 1 rok

Úkol: Jídelníček pro ženu Jídelníček pro muže na týden Potraviny s obsahem železa vyšším a dobrou vstřebatelností, i gramáž – 10-15