„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Odkazy na internetové stránky
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_02 Tematická.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Osobnosti národního obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Božena Němcová Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Božena Němcová ( – ) BABIČKA.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Božena Němcová Český realismus.
B ožena N ěmcová 8. ročník B ožena N ěmcová Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
BOŽENA NĚMCOVÁ 1820 – 1862 VY_32_INOVACE_38 Život narozena ve Vídni, zemřela v Praze dívčím jménem: Barbora Panklová dohady o skutečném původu – snad.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
Božena Němcová Povídky. Počátky realismu u nás
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Božena Němcová.
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Transkript prezentace:

„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“ Božena Němcová 1820 - 1862

Adresa školy: ZŠ Třeboň, Na Sadech 375 Jméno autora: Mgr. Olga Strusková Název: VY_32_INOVACE_433Čj/9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3807 Téma hodiny: Božena Němcová Ročník: 9. Klíčová slova: život, dílo, vymezení tvorby autora Datum tvorby: 31. 5. 2013

Metodické pokyny Tato prezentace je určena k výkladu nové látky, k procvičování, opakování a upevňování probraného učiva českého jazyka druhého stupně základní školy. odkaz na požadované internetové stránky odkaz na stránky YouTube

Kdo to ví, odpoví Kde se Božena Němcová narodila, žila a tvořila? Víš něco o životě Boženy Němcové? Do jakého období můžeme tuto autorku zařadit? Jaká díla tato autorka vytvořila? Se kterými slavnými literárními osobnostmi se mohla Němcová za svého života potkat?

Život Boženy Němcové narodila se ve Vídni jako Barbora Novotná o rok později se rodina přestěhovala do Ratibořic v 17 letech se provdala za Josefa Němce manželství bylo bez lásky a velice nešťastné s manželem se často stěhovali po odchodu manžela do Uher zůstala Němcová v Praze s dětmi sama

Tvorba Boženy Němcové Němcová byla zakladatelkou novodobé české prózy sbírala pohádky a pověsti psala národopisné práce (Domažlicko, Uhry, Slovensko) ve svých povídkách se hlásí k romantismu K. J. Erben ji přesvědčil, aby opustila němčinu a začala psát česky Babiččino údolí Ratibořice

Dílo Boženy Němcové 1845 – 47 Národní báchorky a pověsti 1855 Karla Babička 1856 Divá Bára Pohorská vesnice V zámku a v podzámčí 1858 Dobrý člověk 1860 Pan učitel Barunka Panklová Česká Skalice – Muzeum B.N.

Babička babička = symbol dobra a lásky kniha je mostem od romantismu k realismu napsala ji v těžké chvíli po smrti syna Hynka dílo klidné, vyrovnané a plné pohody optimistický pohled na život v drsném kraji je zde zachycen líbezný svět dětí krásně zde vylíčila lidové obyčeje vycházela ze svých vzpomínek Pro každého, kdo k ní přišel, měla milé slovo, každého, kdo ji opouštěl, provázel její zrak, když i paní kněžna s Hortensiiným synem navštívivše ji odcházeli, dlouho se za nimi dívala; ona věděla, že se s nimi na světě více nesetká.

Babička na filmovém plátně 1940 nejúspěšnější adaptace v režii Františka Čápa 1971 Babička Antonína Moskalyka roli Barunky si zde zahrála Libuše Šafránková 1940 1971

Zajímavosti otec Němcové byl u kněžny Kateřiny Vilemíny Zaháňské štolbou a její matka komorná babičku Magdalenu Novotnou v knize hodně zidealizovala Němcová žila celý život v bídě, živila sebe i rodinu ručními pracemi, doprošovala se darů, často žila na dluh existuje hypotéza, že je Němcová nemanželskou dcerou vévodkyně Dorothey Zaháňské Vévodkyně Dorothea Zaháňská

Současníci Boženy Němcové

Zdroje obrázků: Titulní strana: http://citaty.net/autori/bozena-nemcova/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1_Unterschrift.jpg Strana 4: http://pancelcino.webnode.cz/cesky-jazyk/literatura/bozena-nemcova/ Strana 5: http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=64202&s_lang=2&a_type=2 Strana 6: http://pohlazeni-pro-duse.blog.cz/0905/babiccino-udoli-ratiborice-14 Strana 7: http://www.muzeumbn.cz/jirinkovy-park/ Strana 9: http://www.academia.cz/babicka.html http://www.ceskatelevize.cz/porady/870275-babicka/ Strana 10: http://www.seniortip.cz/?&module=article&uniqid_article=ebbbb2494c3083cf71b3cf810630d Strana 11: vlastní tvorba autora Youtube https://www.statuscake.com/youtube-to-launch-paid-subscription-channels/ Internet explorer‘n‘Mozilla Firefox http://innovationsimple.com/news/internet-explorer-6-discontinued/