ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
OBOJŽIVELNÍCI ZNAKY, ANATOMIE. Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Michal Krtička Datum :
TĚHOTENSTVÍ Porod. ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Navazuje na látku :pohlavní soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_10 TÉMA: Příroda a člověk.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_223_SMYSLY Téma: SMYSLY Číslo projektu:
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Jarní květiny Mgr. Lenka Stará
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – pohoří
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: Základní škola Netvořice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ANOTACE Prezentace ukončuje tematický celek nervová soustava
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Moderní škola
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu nové látky. Posun se provádí kliknutím. Opakování kliknutím na šipku, resp. lva.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
EVROPSKÁ UNIE.
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Téma: Německo Číslo projektu: 02
Kubické elementární buňky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY

VÝŽIVA JE ……..

VÝŽIVA je proces, kterým organismus přijímá látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. ??????????????

VÝŽIVA Jídlo a pití

Proč jíme a pijeme??? Proč???

Získáváme látky, které potřebuje lidský Proč jíme a pijeme??? Získáváme látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů.

Co jíme???

Co pijeme???

Co je zdravé??? Co není zdravé???

Co je zdravé?

Co je zdravé???

To je zdravé

To je zdravé

Napiš, co jsi včera během celého dne sněd(a) a vypil(a)? Co z toho bylo NEZDRAVÉ ???

Nedá se říct, že by některá potravina byla vysloveně zdravá nebo vysloveně nezdravá.

Nezdravou se může stát spíš její konzumace Nezdravou se může stát spíš její konzumace. Pokud budete pít Coca-Colu několikrát denně, neprospěje to vašemu zdraví. Naopak, pokud si dáte občas i tu tzv. nejnezdravější potravinu, většinou se nic nestane.

Čemu je dobré se vyhnout sladkosti, koláče, zákusky, vánočky, Bílé pečivo, bílý chléb, knedlíky, bagety, smetana, máslo, uzeniny, mastnější maso, masové konzervy, smažená jídla, bůček, slanina, kůže z kuřete, tvrdý alkohol, likéry, slazené limonády, pivo.

Pitný režim = doplňování TEKUTIN do těla Denně 2 – 3 litry vody. Při náročných fyzických aktivitách (NAMÁHAVÁ PRÁCE, SPORT) je nutné uzpůsobovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Závisí i na stravě. Je-li strava slaná či sladká, člověk potřebuje více tekutin.

DEHYDRATACE Dehydratace je odstranění vody z těla K ní dochází (i bez pocitu žízně) většinou v zimě (suchý vzduch) a v horkých letních dnech.(Příznaky jsou například suchá pokožka, rty či nízký krevní tlak.)

METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu a k doplnění informací nové látky na téma Zdravá výživa.

POUŽITÉ ZDROJE 8 Bůček. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:DongPoRou.jpg Kaše. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oatmealraisins2.jpgongPoRou.jpg Brokolice. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Broccoli_bunches.jpg Smažený sýr. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr,_hranolky,_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka,_obloha.jpgoccoli_bunches.jpg Svíčková. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sv%C3%ADckov%C3%A1_na_smetane,_houskov%C3%BD_knedl%C3%ADk,_citron,_brusinky.jpgma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr,_hranolky,_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka,_obloha.jpgoccoli_bunches.jpg 9 Pivo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Budvar-mug.JPGv%C3%ADckov%C3%A1_na_smetane,_houskov%C3%BD_knedl%C3%ADk,_citron,_brusinky.jpgma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr,_hranolky,_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka,_obloha.jpgoccoli_bunches.jpg , Víno. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Wine_Glas.jpg Minerálka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stilles_Mineralwasser.jpgd_Wine_Glas.jpg Cocacola. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cocacola_bottle.jpgtilles_Mineralwasser.jpgd_Wine_Glas.jpg

POUŽITÉ ZDROJE 11 Bůček. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:DongPoRou.jpg Kaše. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oatmealraisins2.jpgongPoRou.jpg Brokolice. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Broccoli_bunches.jpg Smažený sýr. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr,_hranolky,_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka,_obloha.jpgoccoli_bunches.jpg Svíčková. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sv%C3%ADckov%C3%A1_na_smetane,_houskov%C3%BD_knedl%C3%ADk,_citron,_brusinky.jpgma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr,_hranolky,_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka,_obloha.jpgoccoli_bunches.jpg 12 Pivo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Budvar-mug.JPGv%C3%ADckov%C3%A1_na_smetane,_houskov%C3%BD_knedl%C3%ADk,_citron,_brusinky.jpgma%C5%BEen%C3%BD_s%C3%BDr,_hranolky,_tatarsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka,_obloha.jpgoccoli_bunches.jpg , Víno. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Wine_Glas.jpg Minerálka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stilles_Mineralwasser.jpgd_Wine_Glas.jpg Cocacola. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cocacola_bottle.jpgtilles_Mineralwasser.jpgd_Wine_Glas.jpg 13 14