METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE – LEDEN 2016 SANEP s.r.o. kvótní výběr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
Strana 1 Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro KRAJ VYSOČINA období sběru dat: – SC & C a STEM/MARK.
Studentská PARDUBICE
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV SERIÁL 13 DEBAT V CENTRECH VŠECH ČESKÝCH A MORAVSKÝCH KRAJŮ POŘADÍ VZESTUPNÉ PODLE POČTU VOLIČŮ POČET OBYVATEL.
Strana 1 Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro ZLÍNSKÝ KRAJ období sběru dat: – SC & C a STEM/MARK.
MOTIVACE V MATEMATICE PROSTŘEDNICTVÍM POČÍTAČE (Diplomová práce) Zuzana Ondrášová M-OV.
Členění území naší vlasti
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Průzkum organizovaný pro členské firmy SPS - květen 2012 Stavební firmy v jednotlivých krajích ČR Předpokládané změny pro rok 2012 oproti roku 2011.
Vliv změny volebního obvodu na volební výsledek (případová studie)
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Komunální volby v Brně 2014 Kvantitativní přístupy v politologii Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Česká republika Naše vlast.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
KRAJSKÉ VOLEBNÍ PREFERENCE
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
2 VÁNOCE KOMENTÁŘ Santa ani Děda Mráz nemají šanci, české Vánoce i letos patří Ježíškovi. Nejméně chceme pod stromečkem adrenalinové zážitky či.
2 HODNOCENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA Listopad 2015.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (červenec 2016) REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA:
2 HODNOCENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA Únor 2016 TÉMA PRŮZKUMU: Hodnocení prezidenta Miloše Zemana – únor 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ:
VOLEBNÍ PREFERENCE - ÚNOR TÉMA PRŮZKUMU: VOLEBNÍ PREFERENCE – ÚNOR 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice.
2 17.LISTOPAD TÉMA PRŮZKUMU: 17.listopad REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. ZADAVATEL: DENÍKY VLP VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA:
Svátek sv. Valentýna TÉMA PRŮZKUMU: Svátek sv.Valentýna 2016 – bleskový průzkum REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP.
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
ČR a Čína. TÉMA PRŮZKUMU: ČR a Čína REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let.
2 Uprchlická krize a hodnocení vrcholných politiků ČR a EU Listopad 2015.
ČAPÍ HNÍZDO. TÉMA PRŮZKUMU: ĆAPÍ HNÍZDO– BŘEZEN 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr ZADAVATEL: DENÍKY VLP TYP OTÁZEK: multiplechoice.
Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity.
ŠIKANA (únor) 2016). 2 METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY OBSAH.
KRAJSKÉ VOLBY BŘEZEN OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY KRAJSKÉ VOLBY.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
VOLEBNÍ PREFERENCE - BŘEZEN 2016
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Volby do poslanecké sněmovny v ČR
Stručná informace o plnění Národní strategie BESIP 2020
PORTFOLIO PEDAGOGA – DATA Z RYCHLÉHO ŠETŘENÍ NIDV 2016 Mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogů , Praha Tomáš Machalík.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE –PROSINEC 2015 SANEP s.r.o.
OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU KOMENTÁŘ PANEL BOOK KONTAKTY.
KRAJSKÉ VOLBY OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY.
METODOLOGIE Donald Trump SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
ROK 2011 Statistika nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky Připravil: pplk. Petr Sobotka PRAHA 12. ledna 2012.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Zapomenutý volič a skryté nerovnosti
Česká republika územní členění.
Týden před volbami den po dni
Členění území naší vlasti
Krajská zpráva – královehradecKÝ kraj
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Co říká česká veřejnost?
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Transkript prezentace:

METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE – LEDEN 2016 SANEP s.r.o. kvótní výběr TÉMA PRŮZKUMU: VOLEBNÍ PREFERENCE – LEDEN 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP OTÁZEK: multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezentativní vzorek odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. VELIKOST REPREZENTATIVNÍHO VZORKU: N=2.318 Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů, 15.274 dotázaných. PRŮBĚH PRŮZKUMU: 1.-5.1. 2016 POUŽITÁ METODIKA PRŮZKUMU: internetový CAWI on/off-line průzkum POUŽITÉ KVÓTY: věk, pohlaví, bydliště, vzdělání STATISTICKÁ ODCHYLKA: +- 2,5% KONTROLA VZORKU: triangulační datová metodika

VELIKOST MÍSTA BYDLIŠTĚ METODOLOGIE METODOLOGIE POHLAVÍ MUŽI 48,9% ŽENY 51,1% CELKEM 100% VĚK 18-29 20,3% 30-44 28,4% 45-59 23,2% 60+ 28,1% CELKEM 100% VELIKOST MÍSTA BYDLIŠTĚ Praha 12,1% Středočeský 12.3% Ústecký 7,3% Plzeňský 5,2% Královéhradecký 5,1% Vysočina 4,7% Moravskoslezský 11,9% Jihomoravský 11,7% Liberecký 4,3% Karlovarský 2,8% Jihočeský 5,8% Pardubický 4,9% Olomoucký 6,3% Zlínský 5,6% ČR celkem 100% PŘÍJEM 0-20 tis.Kč 62,4% 20-50 tis.Kč 35,1% 50 tis.Kč a více 2,5% CELKEM 100% VZDĚLÁNÍ základní + SŠ bez maturity 54,6% SŠ s maturitou 31,1% VŠ 14,3% CELKEM 100%

ANO stále ve vedení, druhá ČSSD posiluje Komentář ANO stále ve vedení, druhá ČSSD posiluje Na aktuálně vedoucí hnutí ANO (23,7%) ztrácí v lednu druhá ČSSD (20,2%) 3,5 procentního bodu. V prosinci minulého roku přitom ztráceli sociální demokraté na hnutí ANO 4,1 procentního bodu. Ztráta jedné desetiny procentního bodu u hnutí ANO v porovnání s prosincem minulého roku a posilující ČSSD může naznačovat konec vzestupného trendu hnutí ANO, které v posledních měsících minulého roku profitovalo zejména na proti uprchlické rétorice. Z pohledu na celkové hodnoty uvedených politických stran a hnutí však naznačuje, že se mezi prosincem a počátkem ledna na domácí politické scéně nekonaly žádné zásadní události, které by vedly z pohledu voličů k výrazným preferenčním změnám. To se však může již v únoru zásadně změnit, a to např. i ve vztahu ke kauzám čelních představitelů obou stran. Do určité míry však lze nadále pozorovat trvalý vliv tématu spojeného s uprchlickou krizí, který přetrvává a lze předpokládat, že společně s dalšími událostmi s tímto tématem spojenými bude i v tomto roce opět výrazným voličským emocionálním motivem.   I počátkem ledna přetrvává stabilní voličská přízeň KSČM, která se aktuálně těší přízni 13,5% voličů. Mírný nárůst ve srovnání s prosincem minulého roku zaznamenala TOP 09, kterou by aktuálně volilo 6,5% voličů. Voličský elektorát TOP 09 prochází zásadní proměnu, která je dána jak odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany, tak i výraznou pro uprchlickou rétorikou obou nejvýraznějších osobností TOP 09. In %

Komentář Oproti tomu znovuoživením prochází ODS, která si oproti prosinci minulého roku polepšila o jednu desetinu procentního bodu a aktuálně se těší přízni 10,1% voličů. Poslední stranou, která by v lednu zasedla do poslaneckých lavic, je KDU-ČSL s aktuálním ziskem 6,4% voličských hlasů. Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici.   Do volebních preferencí se aktuálně rovněž promítá i posilování podpory prezidenta Miloše Zemana, za čímž stojí opět postoje hlavy státu k uprchlické krizi a hájení národních zájmů, s nimiž se ztotožňuje většinová část domácí populace. Je tak dnes již nepochybně jasné, že tyto faktory jsou hnacím motorem voličských emocí a do budoucna mohou přinést na domácí politické scéně zásadní změny. Ke čtyřprocentní hranici se s aktuálním ziskem 3,9% hlasů přiblížil Úsvit-NK. Nad tříprocentní hranicí se pak s aktuálním ziskem 3,5% drží SPD Tomia Okamury. Obě tyto strany si ve srovnání s prosincem minulého roku polepšili o jednu desetinu procentního bod. A rovněž o jednu desetinu procentního bodu si oproti prosinci minulého roku polepšili Svobodní, kteří se s aktuálním ziskem 3,4% hlasů rovněž udržují nad tříprocentní hranicí. Nad tříprocentní hranicí se pak rovněž drží Piráti se ziskem 3,1% hlasů. Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici. In %

Komentář In % HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY: Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z lednového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 54,3% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb. Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 1. – 5. leden 2016 na vybrané skupině 2.318 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 15.274 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 54,3% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.   In %

VOLEBNÍ PREFERENCE 1. – 5. 1. 2016 VOLEBNÍ ÚČAST= 54,3% In %

VOLEBNÍ PREFERENCE květen 2015 - leden 2016 In %

Hypotetický zisk poslaneckých mandátů při 54,3% volební účasti 1. – 5. 1. 2016 ANO 2011 59 ODS 25 ČSSD 50 KDU-ČSL 16 KSČM 34 TOP 09 16

Panel Book

Kontakty SANEP SANEP s.r.o. Cimburkova 258/21 Praha 3, Žižkov Sekretariát: Tel: + 420 222 231 560 Fax: + 420 222 780 409 Email: info@sanep.cz IČO: 28489667 DIČ: CZ28489667 Oldřich Zajíc jednatel a ředitel společnosti zajic@sanep.cz Tel.: + 420 602 538 278 Průzkum zpracoval analytický tým společnosti SANEP a Oldřich Zajíc