Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Soustava trávicí – dutina ústní, hltan, jícen. Možnost využití: interaktivní tabule.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_03_Klouby Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Trávicí soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
ZDRAVÉ ZUBY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
Ekosystémy Opakování Přírodověda 4. ročník
Prezentace – výklad učiva
Inf Vývojový diagram.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Hradec Králové
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Veronika Vaňousová
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_08_Trávicí soustava Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1334

Trávicí soustava Zajišťuje příjem potravy Vstřebávání živin důležitých pro život U dospělého je trávicí soustava dlouhá 8 metrů

Trávicí soustava - popis Dutina ústní Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo V játrech a slinivce břišní se tvoří důležité látky pro trávení

Dutina ústní Je začátkem trávicí soustavy člověka Mechanicky se zde zpracovává potrava Skládá se: Zuby Jazyk Slinné žlázy

Zuby Děti mají mléčný chrup V první řídě, jim rostou druhé zuby, které jsou již na celý život a je důležité se o ně řádně starat Pravidelně si je čistit ráno a večer Chodit k zubnímu lékaři 2x rok

Jícen a žaludek Jícen Posunuje potravu do žaludku Žaludek Probíhá zde trávení potravy

Tenké a tlusté střevo Tenké střevo Zde probíhá hlavní natrávení potravy Probíhá pomocí střevních šťáv, Které vznikají v játrech a slinivce břišní Tlusté střevo Zahušťuje se zde potrava Vstřebává se voda Tvoří se zde stolice Stolice je konečníkem vylučovaná ven

Appendix – „slepé střevo“ Slepé střevo, je začátkem tlustého střeva Nejčastěji se zanítí a je potřeba ho „odstranit“ - odoperovat

Játra Tvoří se zde žluč Žluč se ukládá ve žlučníku Žluč se vylučuje do tenkého střeva Zde pomáhá rozkládat tuky z potravy

Slinivka břišní Tvoří se zde šťávy, které jsou vylučovány také do tenkého střeva, kde rozkládá cukry, tuky, bílkoviny tvoří se zde taky INZULÍN, při jehož nedostatku vzniká nemoc cukrovka

Opakování: 1. Popište, co je na obrázku. Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo 2. Co zde chybí z trávicí soustavy? Dutina ústní Jícen 3. K čemu jsou důležité játra a slinivka břišní? Tvoří látky důležité k trávení potravy

Použité obrázky: Byl použit vyhledávač google – trávicí soustava - obrázky http://skolajecna.cz/biologie/Sources/Photogallery_Detail.php?intSource=1&intImageId=269 http://www.biologie.websnadno.cz/ http://www.artmedicacentrum.cz/cs/strucna-klinicka-anatomie-dutiny-ustni-a-hltanu.html klipart http://www.hypro.cz/hyRubrIn.aspx?intRubrKis=1225 http://reality-show.panacek.com/5034-mladsi-o-par-let-7-dil-manzele-petrovi.html http://skolajecna.cz/biologie/Sources/Photogallery_Detail.php?intSource=1&intImageId=119 http://www.stomie.cz/informace-o-stomiich http://i.iinfo.cz/images/130/slepe-strevo-1.png http://www.tianshivk.wbs.cz/Parove-organy.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Slinivka_b%C5%99i%C5%A1n%C3%AD http://www.mendelova.cz/trida/6-a/co-se-ucime/travici-soustava-1210/ Člověk a jeho svět 3, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-189-8 Člověk a jeho svět 3 – pracovní sešit, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-190-4