ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Pohybové schopnosti Vytrvalostní schopnosti Obratnostní schopnosti
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Žena a sport.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Funkční testy sportovců
MOTORICKÉ TESTY A TESTOVÉ SESTAVY
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Zdravotně orientovaná zdatnost, aspekty, komponenty, diagnostika
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Fyziologie zátěže CHR-test
Tělesná kondice a možnosti jejího hodnocení
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Vybrané testové baterie
Fyziologie sportovních disciplín
Význam výživy ve sportu
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 3. Životní styl - zdravý způsob života Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 9. Pohybové aktivity - programy doma a v terénu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 2. Definice pohybového tréninku, zdraví a tělesné způsobilosti Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Testové baterie testová sestava standardizovaná jako celek jedno skóre pevné uskupení testů nelze libovolně testy ubírat ani přidávat má obdobné vlastnosti.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Pedagogická diagnostika
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Komplexní testové systémy
Vytrvalostní schopnosti
Zahraniční testové baterie
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Pohybové schopnosti a dovednosti
Edukant jako subjekt i objekt edukace
Anaerobní práh.
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
VYTRVALOST Michl Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 11. Pohybové programy, pohybový trénink - realizované u nás a ve světě Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Počátek pohybových programů armádní účely Démény, Hébert, Racine – francouzská přirozená metoda, 20. - 30. léta 20. století Harvardská zátěžová laboratoř, 30. léta 20. století

Větší pozornosti se dostalo fyziologii tělesných cvičení v 50 Větší pozornosti se dostalo fyziologii tělesných cvičení v 50. letech – studie britských řidičů autobusů a dělníků vedla k tvrzení, že pravidelná tělesná cvičení vedou k nižšímu riziku srdečních onemocnění

Zpočátku používání termínu kardiovaskulární a kardiorespirační, pokud se mluvilo o fitness – domněnka, že trénink ovlivňuje především srdce a krevní oběh Druhá polovina 60. let - hlavní efekt tréninku je na kosterní svalovinu a její schopnost produkovat oxidativně energii => aerobní zdatnost

1967 - Studie Johna Holloszyho na krysách ukazuje, že trénované krysy vydrží zvýšenou zátěž po dobu 4 - 8 hodin, netrénované jen asi 0,5 hodiny.

Po 12 týdenním tréninku měly krysy o 50 – 60 % zvýšenou mitochondriální masu, zlepšila se spotřeba kyslíku v trénovaných svalech. Svaly lépe oxidovaly karbohydráty a nejpozoruhodnější bylo, že vytrvalostně trénované svaly lépe využívaly tuk jako zdroj energie. Pozdější studie toto potvrdily u lidí.

60. léta: první pohybové programy Cooper – programy na zvýšení aerobní zdatnosti na základě bodových ohodnocení aktivit a jejich intenzity a doby trvání. Nejznámější 12 min. Cooperův běh pro ohodnocení aerobní zdatnosti. Predikce úrovně zdatnosti byla vytvořena na základě spotřeby kyslíku v různých rychlostech běhu.

Později se dostávají do popředí i ostatní složky zdatnosti: svalová zdatnost pohyblivost tělesné složení

AAHPERD (American Association for Health, Physical Education, Recreation and Dance) uvedla v roce 1980 svou první baterii testů zdravotně orientované zdatnosti (tloušťka kožních řas, testy svalové zdatnosti, pohyblivost, aerobní zdatnost). CAHPER (Canadien Association for Health, Physical Education and Recreation ACSM (American College of Sports Medicine) - komplexní programy pro rozvoj zdravotně orientované zdatnosti u americké populace.

Eurofit program: založen Výborem pro rozvoj sportu (Evropská rada) za účelem koordinace testování školní mládeže evropských zemí. První setkání inicioval INSEP (Národní institut pro sport a tělesnou výchovu) v Paříži v roce 1978. Unifit test: testová baterie pro posouzení tělesné zdatnosti české populace

1992 (květen) - Toronto: The Second International Consensus Symposium on Physical Activity, Fitness and Health - posuzování tělesné zdatnosti, zdraví adaptace lidského organismu na tělesnou zátěž tělesné aktivity u nemocných tělesné aktivity v jednotlivých obdobích lidského života

Výsledky studie realizované v období 1997 - 2002 u více než 7500 českých dětí ze všech regionů České republiky ve věku 6 - 14 let jsou srovnávány s výsledky evropských studií, které použily stejnou nebo podobnou metodiku šetření (Bunc).

a) Motorické testy : 1. Člunkový běh 4x10 m 2. Skok daleký z místa 3 a) Motorické testy : 1. Člunkový běh 4x10 m 2. Skok daleký z místa 3. Leh - sed opakovaně za 1 min 4. Výdrž ve shybu (nadhmatem) 5. Hloubka předklonu v sedu 6. Běh na 1500 nebo 2000m nebo Cooperův běh 7. Síla stisku ruky b) Antropometrická měření : Tělesná hmotnost a výška Stanovení procenta tělesného tuku (pomocí bioimpedanční metody) Stanovení množství podkožního tuku - součet 4 podkožních řas

Motorická výkonnost, kdy pohybový úkol je řešen „dynamicky“ je u dětí na vyhovující úrovni Zdatnost je v případě testů, kde rozhodující roli hraje svalová síla, na velmi dobré úrovni. Děti vykazují dobré rychlostně-koordinační schopnosti.

Kardiorespirační zdatnost je na nízké úrovni Kardiorespirační zdatnost je na nízké úrovni. Pohybová zkušenost dětí s aktivitami vytrvalostního charakteru je pravděpodobně snížená. Flexibilita u dětí je snížená. Aktivity se zvýšeným podílem vytrvalostního zatížení nejsou u dětí populární.

Procento tělesného tuku u dětí mladších 12ti let je nižší, než je odpovídající česká norma. Informace o správných dietních návycích získávají děti z tisku nebo televize. Minimum informací o dietě poskytuje škola (cca 8 %) nebo lékař (cca 3 %). Čtvrtina dětí zkusila některou z diet.

Použitá literatura Conseil d’Europe. Eurofit : un baromètre personnel pour mesurer sa condition physique [online]. [2003-11-10]. URL: <Http://www.coe.int/T/F/Coop%E9ration_culturelle/sport/Sport_pour_tous/Eurofit/default.asp> Sharkey, BJ.: Physiology of Fitness. Champaign: Human Kinetics, 1990. Third Edition. Bouchard, C., ShephardRJ., Stephens, T. (eds.):  Physical Activity, Fitness, and Health. International Proceedings and Consensus Statement. Champaign: Human Kinetics, 1994.