ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Digitální učební materiál
Zobrazování optickými soustavami
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Optické zobrazování Základní pojmy
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
19. Zobrazování optickými soustavami
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
Diplomovaný oční optik – Geometrická optika
Fyzika Čočky.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optické čočky Ročník:4. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vady optického zobrazování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
zapojování kondenzátorů
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Optické čočky.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
O spojkách a rozptylkách
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Čočky Autor: Mgr. Alena Víchová
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
Název projektu: Škola a sport
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Transkript prezentace:

ČOČKY Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.23 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: srpen 2013 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium,8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Zobrazení optickými soustavami Materiál slouží k zopakování optických čoček. Materiál je vhodný pro vysvětlení spojných a rozptylných čoček, popisu těchto čoček, vad čoček a jejich využití v praxi. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Čočky zobrazovací prvek tvořený obvykle skleněným prostředím ohraničeným dvěma optickými plochami využívají zobrazení lomem světla dělení: spojná čočka (spojka) rozptylná čočka (rozptylka) [1]

Spojná čočka spojuje rovnoběžný svazek paprsků do jednoho bodu (ohniska) rozlišujeme: dvojvypuklá, ploskovypuklá, dutovypuklá [4] [3] [2]

Spojná čočka f o C1, C2 středy křivosti optických ploch F předmětové ohnisko o optická osa F´ obrazové ohnisko V1, V2 vrcholy optických ploch f ohnisková vzdálenost r1, r2 poloměry křivosti optických ploch

Rozptylná čočka rozptyluje rovnoběžný svazek paprsků rozlišujeme: vypuklodutá, ploskodutá, dvojdutá [5] [6] [7]

Rozptylná čočka r2 r1 C1 F C2 F´ V1 V2 o f C1, C2 středy křivosti optických ploch F předmětové ohnisko o optická osa F´ obrazové ohnisko V1, V2 vrcholy optických ploch f ohnisková vzdálenost r1, r2 poloměry křivosti optických ploch

Optická mohutnost důležitá charakteristika čočky závisí na materiálu čočky, prostředí, kterém je čočka, a poloměrech křivosti čočky převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti označení φ [φ] = D = m-1 r1, r2 ….poloměry křivosti optických ploch n1 …..index lomu okolního prostředí n2 …..index lomu materiálu čočky

Vady čoček žádná čočka nezobrazuje ideálně – vznikají různé vady a deformace barevná vada (chromatická aberace) – obraz bodu je obklopen duhovým zabarvením sférická vada (otvorová vada) – obrazem bodu není bod ale ploška astigmatická vada (astigmatismus) - body v navzájem kolmých osách se nezobrazí ve stejné vzdálenosti (zvláště pokud paprsek dopadá na opt. soustavu kolmo nebo pod úhlem) zklenutí obrazu – body ležící v rovině kolmé k optické ose se nezobrazují v rovině kolmé k ose, ale na zakřivené ploše [7] [8] [9] [10]

Využití čoček v praxi korekce zraku – brýle lupa fotografické přístroje, kamery optické mikroskopy dalekohledy čočky v mechanikách CD, DVD, Blu-ray měřící přístroje (např. heliograf) [12]

Trocha opakování Popište rozptylku. Vysvětlete pojem optická mohutnost čočky. Uveďte některé vady čočky a jak se projevují při zobrazení. Popište spojku. Uveďte některá využití čoček v praxi.

Zdroje a použitá literatura [1] TAMASFLEX. wikipedia [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BiconvexLens.jpg [2] ELFQRIN. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lenses_en.svg [3] PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cocka_spojna_znacka.svg [4] LERIDANT. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Large_convex_lens.jpg [5] LERIDANT. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Concave_lens.jpg [6] PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cocka_rozptylna_znacka.svg [7] ELFQRIN. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lenses_en.svg [8] PITEL. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lens6a.svg [9] PKO. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spherical_aberration.svg [10] KOSCH, Sebastian. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Astigmatism.svg [11] PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cocka_vada_zklenuti.svg [12] WOODQUARTER ASTRONOMICAL SOCIETY. wikipedia.cz [online]. [cit. 5.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sonnenscheinautograph_001.jpg SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0