Česká republika a Evropská unie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Advertisements

Česká republika v Evropské unii
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Vznik mezinárodní smlouvy
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
1 Mezinárodní ekonomická integrace - BS VSFS – kombinované studium Konzultace 1.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropská Unie.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
zpracovaný v rámci projektu
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VŠFS kombinované studium magisterské
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Česká republika a Evropská unie Zahájení procesu přípravy na vstup do EU v regionu SVE 17. 12. 2005 VŠFS – KS – MEI ZS 2005-06

OSNOVA Úvod Podmínky pro získání plného členství v EU pro KZ Příprava EU na východní (páté) rozšíření Hodnocení EK z pol. r. 1997 Zahájení přípravy ČR na členství v EU

Úvod Oboustranný zájem na spolupráci mezi EU a zeměmi SVE. Cíle sledované EU přístup na nové trhy; makroekonomická stabilizace v regionu, příznivé podmínky pro investory; Základní cíl: politická stabilita v regionu.

Úvod – 1. pokračování Cíle sledované KZ získání nových trhů; zapojení do mezinárodní integrace+ získání prostředků EU. Základní cíl: návrat do E, možnost ovlivňovat budoucí vývoj v E.

ad 1 – Podmínky pro získání plného členství v EU pro KZ Zasedání ER v Kodani v 6/1993 (viz. písemný podklad): členství vyžaduje, aby každá ucházející se země: dosáhla stability svých institucí, jež zajišťují demokracii, právní stát, dodržování lidských práv a respektování a ochranu menšin;

ad 1 – 1. pokračování vybudovala fungující tržní ekonomiku a dokázala zvládnout konkurenční tlaky a tržní síly uvnitř EU; byla schopna převzít závazky vyplývající z členství, včetně plnění cílů politické, ekonomické a měnové unie (v písemném podkladě i originální znění, překlad oficiální MZV ČR).

ad 1 – 2. pokračování Politická kritéria Demokracie a zákonnost Lidská práva Respektování menšin

ad 1 – 3. pokračování Ekonomická kritéria – Existence fungujícího tržního hospodářství a Schopnost odolávat konkurenčním tlakům a tržním silám v EU Posuzování podle dílčích kritérií – bude následovat v části 3.

ad 1 – 4. pokračování Další závazky plynoucí z členství: Cíle politické, hospodářské a měnové unie. Přijetí acquis.

ad 2 – Příprava EU na východní (páté) rozšíření EU v Kodani: k rozšíření může dojít, pokud bude EU připravena: pokud bude mít dostatečnou kapacitu absorbovat nové členy při zachování dynamiky integračního procesu; pokud bude provedena institucionální reforma EU včetně nového znění Smlouvy o EU;

ad 2 – 1. pokračování pokud proběhne restrukturalizace politik EU. Konec r. 2000 – Smlouva z Nice (platnost 1. 2. 2003) – institucionální změny EU pro potřeby východního rozšíření.

ad 3 - Závěry EK o plnění kritérií v Posudcích Posudky EK na přihlášky (1997) na základě Dotazníku (1996). Bilaterální jednání.

ad 3 – 1. pokračování Politická kritéria Demokracie a zákonnost Ve všech zemích ústavy, které obecně zaručují demokratické svobody a zákonnost, existují demokratické instituce, nezávislé soudní a ústavní orgány, jsou svobodné volby.

ad 3 – 2. pokračování Přes tato pozitiva EK závěr, že instituce nejsou stabilní a při uplatňování zákonnosti nedostatky. Konkrétní připomínky v pol. r. 1997: Rumunsko, Bulharsko a Slovensko.

ad 3 – 3. pokračování Lidská práva Většina zemí garantovala – přistoupily ke Konvenci Rady Evropy o ochraně lidských práv a základních svobod a k Protokolu umožňujícím občanům obracet se se svými případy na Evropský soud lidských práv. Připomínky k Rumunsku (postavení dětí ve státních ústavech) a k nezávislosti nejdůležitějších médií.

ad 3 – 4. pokračování Respektování menšin (v pol. 1997 menšiny tvořily 44 % obyvatel Lotyšska, 38 % obyvatel v Estonsku, 20 % obyvatel v Litvě, 18 % obyvatel na Slovensku, 14 % v Bulharsku a 13 % v Rumunsku. S výjimkou integrace rómské menšiny byla v pol. 1997 integrace menšin podle názoru EK uspokojivá.

ad 3 – 5. pokračování Celkový závěr k politickým kritériím: existuje pouze jeden uchazečský stát, který v polovině r. 1997 nesplňoval politická kritéria – Slovensko.

ad 3 – 6. pokračování Ekonomická kritéria – Existence fungujícího tržního hospodářství rovnováhy mezi P a N musí být dosaženo volnou hrou tržních sil; ceny i obchod jsou liberalizovány; vstup na trh (zakládání nových firem) i odchod z trhu (bankroty) nejsou omezeny

ad 3 – 7. pokračování významnějšími bariérami; existuje právní systém, včetně úpravy vlastnických práv; uplatňování zákonů a smluv se lze domoci cestou práva; bylo dosaženo makroekonomické stability

ad 3 – 8. pokračování včetně odpovídající stability cen, trvale udržitelných veřejných financí a účtů finančních vztahů se zahraničím; existuje široká shoda v názorech na zásady hospodářské politiky; finanční sektor je dostatečně rozvinutý a je schopen směrovat úspory do produktivních investic.

ad 3 – 9. pokračování Závěr EK k prvnímu ekonomickému kritériu: V pol. r. 1997 podle EK 5 uchazečů (ČR, Estonsko, Maďarsko, Polsko a Slovinsko) lze považovat za země s fungující tržní ekonomikou. SR blízko.

ad 3 – 7. pokračování Ekonomická kritéria - Schopnost odolávat konkurenčním tlakům a tržním silám v EU. Při hodnocení EK vycházela z následujících podmínek:

existence fungující tržní ekonomiky s dostatečným stupněm makroekonomické stability; dostačující lidský a fyzický kapitál; rozsah ovlivnění konkurenceschopnosti politikou vlády a legislativními opatřeními;

stupeň a rychlost obchodní integrace, které země s EU dosáhne ještě před rozšířením; podíl drobných firem. Měřítkem připravenosti – postup a pokrok zemí v realizaci opatření v Bílé knize (1995).

ad 3 – 8. pokračování Závěr EK v pol. r. 1997 o plnění druhého ekonomického kritéria: Dvě země (Maďarsko a Polsko) by mohly ve střednědobém výhledu splnit druhé ekonomické kritérium, tři další (ČR, SR a Slovinsko) ano, pokud zesílí úsilí. Podle EK další Estonsko.

ad 3 – 9. pokračování Celkový závěr EK v pol. r. 1997 k oběma ekonomickým kritériím: Maďarsko a Polsko nejdále, ČR a Slovinsko nejsou příliš pozadu.

ad 3 – 10. pokračování Další závazky plynoucí z členství (převzetí cílů politické, hospodářské a měnové unie a přijetí acquis). Závěr: Uchazečské země se nepřipojí k oblasti Euro ihned po přijetí, před přijetím se soustředí na plnění úkolů 2. etapy formování HMU (plnění konvergenčních kritérií).

ad 3 – 11. pokračování Podle EK pokrok při přijímání acquis značně nevyrovnaný. Závěr o pokroku při přijímání acquis: Maďarsko, Polsko a ČR nejdále.

ad 4 – Příprava ČR na členství v EU Finanční podpora z PHARE; Eurodohody (ČSFR asociační dohoda sjednána v 12/91; , 10/93 podpis s ČR). Základní právní rámec vztahů mezi asociovaným zeměmi a EU (ES). Základ ED – 4 svobody. ČSFR: spolu s Asociační dohodou sjednána tzv. Prozatímní dohoda o obchodu a otázkách s obchodem souvisejících mezi EHS, ESUO.

ad 4 – 1. pokračování AD vstup v platnost 2/95. Přihláška do EU podána v 1/96.