Monte Carlo Typy MC simulací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
Advertisements

Analýza spolehlivosti tlakové nádoby metodou Monte Carlo Jakub Nedbálek Katedra Aplikované Matematiky, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky VŠB - Technická.
Limitní věty.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
EDA pro časové řady.
Lekce 1 Modelování a simulace
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Počítačová grafika III – Monte Carlo integrování
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
FI-02 Fyzikální měření Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.
KEE/POE 8. přednáška Numerický výpočet derivace a integrálu
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Math Studio, Analyza, GraphDrawer, Graph
také Gaussovo rozdělení (normal or Gaussian distribution)
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
TMF045 letní semestr 2005/2006 II Časová propagace vlnové funkce na mřížce I. (práce s momentovou reprezentací) (Lekce II)
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Matematická teorie rozhodování
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Systém rizikové analýzy při statickém návrhu podzemního díla Jan Pruška.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Průměry aritmetický průměr: geometrický průměr: harmonický průměr:
Lineární regrese.
Str. 1 TMF045 letní semestr 2006 III Časová propagace vlnové funkce na mřížce II. (propagační metody) (Lekce III)
Experimentální fyzika I. 2
Pohled z ptačí perspektivy
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Modeling claim size in time via copulas (Gaida Pettere & Tonu Kollo) Mgr. Jan Šváb
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
(Popis náhodné veličiny)
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
METODA HRANIČNÍCH PRVKŮ (INTEGRÁLŮ)
Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a.
příklady použití základních reálných opcí
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Inferenční statistika - úvod
Výpočet plochy obrazců
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
R. Jakubíková J.Korbel J.Novák Monte Carlo.
Spojitá náhodná veličina
Stochastické procesy a Markovovy řetězce
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Matematika pro ekonomy
Induktivní statistika
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Příklad (investiční projekt)
Medián, modus Medián Pro medián náhodné veličiny x platí: Modus
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Induktivní statistika
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Transkript prezentace:

Monte Carlo Typy MC simulací Simulační metoda založená na užití stochastických procesů a generace náhodných čísel. Typy MC simulací MC integrace Geometrické MC Termodynamické MC Modelování vývoje na strukturální úrovni Výpočet kinetických koeficientů (KMC)

Monte Carlo integrace In = Y(b-a) Mn /n Zadán konečný určitý integrál I =∫F(x)dx , ale neznáme analytickou řešení a nelze použít standardní metody numerické integrace – singularita, složité hraniční podmínky. Metodou MC nespočteme integrál přesně, ale získáme odhad výsledku. odhad I. metoda střílení In = Y(b-a) Mn /n

Určení čísla p střílením výsledek 1000 3,0800 2000 3,0720 3000 3,1147 4000 3,1240 5000 3,1344 6000 3,1426 7000 3,1343 8000 3,1242 9000 3,1480 10000 3,1440 p /4= Mn /n 100 3,1600 200 3,0400 300 3,1067 400 3,0800 500 3,0560 600 700 3,0743

Další příklad Ze zákona velkých čísel vyplývá, že v limitě n -> ∞ In → I

prosté vzorkování a zákon velkých čísel odhad II. prosté vzorkování Ze zákona velkých čísel vyplývá, že v limitě n -> ∞ In → I zákon velkých čísel: Jsou dány nezávislé náhodné veličiny X1, X2 …, Xn se stejným rozdělením a střední hodnotou pak pro n -> ∞ se aritmetický průměr veličin blíží střední hodnotě náhodné veličiny

Monte Carlo integrace http://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Carlo_integration Uvažujme množinu Ω, jako podmnožinu Rm na níž je dán mnohonásobný určitý integrál Integrál se počítá pro známý objem V množiny Ω Nejjednodušší metoda, jak se provádí výpočet, je prostě získat odhad integrálu QN pomocí N uniformních vzorků na oblasti Ω v N bodech: Integrál I je pak aproximován jako: Díky zákonu velkých čísel platí: http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_large_numbers

prosté a preferenční vzorkování výklad pro 1D příklad

Příklad úlohy Výpočet funkce v jedné dimenzi pomocí MC Vykreslete funkci I(x) danou integrálem I(x) = v intervalu od x= -1 do x= 1.

Monte Carlo vs. numerická integrace chyba MC: Centrální limitní teorém podle variance náhodných veličin - odvození pro střílení U numerické integrace dělíme interval (a,b) na Nb sub-intervalů, bodů. Místo počtu n pokusů v případě MC je zde rozhodujím parametrem počet dělení (bodů) Nb=N. Celkový počet dělení Nx dramaticky roste s počtem proměnných Np =Ncastic d, jako Nx=(Nb) (Np ).

Chyby numerické integrace vs. MC Pro srovnání je třeba znát závislost chyby numerické integrace na parametru N. Metoda 1 dimenze d dimenzí lichoběžíková 1/N2 1/N2/d Simsonova 1/N4 1/N4/d Pro integrál v dimenzi d > 8 je MC výhodnější než numerická integrace.