Houby – Fungi 4 Houby stopkovýtrusné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby.
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Charakteristika hub  Tvoří samostatnou říši – přechod mezi rostlinnou a živočišnou říší  Mají odlišný způsob života, výživy, rozmnožování  Ve srovnání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
HOUBY Stopkovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_04_Les_houby Téma: Ekosystémy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
P LODY SUCHÉ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
HOUBY (Fungi). CHARAKTERISTIKA HUB EUKARYOTICKÉ ORGANISMY ZNAKY SPOLEČNÉ S ROSTLINAMI (nepohyblivost, tvorba vitamínů) ZNAKY SPOLEČNÉ S ŽIVOČICHY (heterotrofie,
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_10 TÉMA: Příroda a člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Houby, VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Houby. Houbaření je záliba, která spočívá v chození po lese a hledání a sbírání hub. Někteří houbaři pěstují houby i doma. Češi jsou považováni za nejvášnivější.
ZYGOMYCETES, ASCOMYCETES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 06_Základní poznatky o houbách
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ploštěnci – Plathelminthes 1
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
VY_32_INOVACE_20_PŘV_HOUBY NAŠICH LESŮ
2. Houby vyšší z podhoubí vyrůstá plodnice – klobouk + třeň
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Pohybová soustava.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_PRVOUKA
Základní škola, Hradec Králové
Nervová soustava vyšších obratlovců
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
H O U B Y JEDLÉ HOUBY JEDOVATÉ HOUBY
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Hluchavkovité.
Pohlavní rozmnožování prvoků
Krev - opakování.
Chytridie, hmyzomorky, zygomycéty Systém podle učebnice pro gymnázia
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Lišejníky - Lichenes.
Houby s plodnicemi. AUTOR: Eliška Jurčicová
Houby – fungi 3 Houby vřeckovýtrusné.
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_04_Houby
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Prvouka pro 2. tř. Houby III/2 6.
Přírodní vědy DUM 23 HOUBY - TEST
Společenstva lesů Houby
HOUBY (opakování) VY_32_INOVACE_06-47 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Poznáváme houby.
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
VYŠŠÍ HOUBY a) Houby lupenaté Liška obecná jedlá.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Vypracovala: Mgr. Zdeňka Hucková
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
Poznávačka houby Michal Dáňa ZŠ Holýšov.
3. Houby Houby – mají buňky bez chlorofylu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
Prezentace seznamuje žáky se znaky a vybranými zástupci blanokřídlých.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Houby – Fungi 4 Houby stopkovýtrusné

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_7A_05_TEMA Houby 4 TÉMA SADY: Biologie pro 1. a 2. ročník ROČNÍK: 2. ročník a sexta DATUM VZNIKU: říjen 2012 AUTOR: Mgr. Iva Řezníčková

ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s obecnou charakteristikou stopkovýtrusných hub, jejich základními zástupci a jejich významem. Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů. Závěrečné snímky lze využít k poznávání jedlých a jedovatých hub. Prezentace je připravena pro 2. ročník a sextu gymnaziálního vzdělávání.

Oddělení : Stopkovýtrusné houby (Basidiomycota) suchá i vlhká stanoviště hyfy přehrádkované se soudečkovitým otvorem (průchod plazmy) převažuje 2 jaderné podhoubí (vznik splynutím jednojaderných vláken fyziologicky odlišných vláken) parazité, saprofyté Pohlavní rozmnožování: tvoří basidie - jednobuněčné (rouškaté houby) - čtyřbuněčné (rzi) Někdy plodnice s výtrusorodou vrstvou – rouškem 1.

Oddělení : Stopkovýtrusné houby (Basidiomycota) Typy basidií Popište rozmnožování Vřeckovýtrusných hub 3. Bazidie se 4 stopečkatými výtrusy karyogamie meióza 2. 2 jaderné podhoubí

Oddělení : Stopkovýtrusné houby (Basidiomycota) Houby s jednobuněčnou basidií tvoří plodnice, rostou v lesích, zahradách, hnojených loukách a pastvinách saprofyté, parazité, častá symbióza (mykorrhiza) plodnice mohou být v mládí překryty závojem, ze kterého se později vyvine prsten, nebo mohou být zahaleny v plachetce, ze které později vzniknou skvrny a pochva  

Plodnice 4. skvrny plachetka prstenec závoj pochva podhoubí

Oddělení : Stopkovýtrusné houby (Basidiomycota) Rouško (hymenium) mají : na povrchu plodnice – kuřátka uvnitř trubiček – hřib, klouzek na lupenech pod kloboukem – holubinky, bedly na zubech pod kloboukem – lošák uvnitř plodnice – pýchavka, hadovka 5.

Jedlé houby s hymeniem uvnitř rourek Křemenáč březový 6. 7. Klouzek sličný Hřib smrkový 8.

Jedovaté houby s hymeniem uvnitř rourek 9. Hřib satan

Jedlé houby s hymeniem na lupenech 10. Holubinka mandlová 11. 12. Bedla vysoká Liška obecná

Jedovaté houby s hymeniem na lupenech 14. 13. Muchomůrka tygrovaná Muchomůrka zelená 15. Závojenka olovová

Houby s hymeniem uvnitř plodnice 17. 16. Hadovka smrdutá 18. Pestřec obecný Pýchavka obecná

Hlíva ústřičná Dřevokazné houby 20. 19. choroš 21. Václavka obecná

Oddělení : Stopkovýtrusné houby (Basidiomycota) 2. Houby se čtyřbuněčnou basidií různorodá skupina, významné v lesnictví a zemědělství netvoří plodnice, jsou to parazité

Houby se čtyřbuněčnou basidií Rzi parazité střídají hostitele Rez travní Hostitel – lipnicovité rostliny, mezihostitel – dřišťál obecný Ochrana: nepěstovat dřišťál v okolí obilných polí 22. 23. Dřišťál

Houby se čtyřbuněčnou basidií Sněti parazité vytvářejí tlustostěnné černé výtrusy odolné nízkým teplotám a suchu (chlamydospory) Prašná sněť pšeničná černohnědé sypké výtrusy Mazlavá sněť pšeničná rozrušuje obilky, uvnitř černohnědá mazlavá a po slanečcích páchnoucí hmota lepkavých výtrusů

Určete tyto houby, rozhodněte, zda jsou jedlé? 10. Hlíva ústřičná 20. 13. Holubinka mandlová 7. Pestřec obecný Klouzek sličný Muchomůrka tygrovaná 18.

Určete tyto houby, rozhodněte, zda jsou jedlé? 16. Pýchavka obecná Václavka obecná 21. Křemenáč březový 6. 9. Hřib satan Závojenka olovová 15. Liška obecná 12.

zdroje 1. Archiv autora 2. Rosypal,S. a kol.: Přehled biologie, SPN, Praha1987, str. 421 3. Jelínek, J., Zicháček,V.: Biologie pro gymnázia, nakladatelství Olomouc 2005 4. Archiv autora 5. Rosypal,S. a kol.: Přehled biologie, SPN, Praha1987, str. 421 6. W.J.PILSAK. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leccinum_versipelle.jpg>. 7. JÖRG HEMPEL. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Suillus_grevillei_LC0109.jpg>. 8. SAIBLING. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Steinpilz.jpg>. 9. ARCHENZO. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boletus_satanas.JPG>. 10. LURIDIFORMIS. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Russ.ves.jpg>.

zdroje 11. BARBORA ŠOLTÉSZOVÁ. wikipedia [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bedla.jpg>. 12. JAMES LINDSEY. wikipedia [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cantharellus.cibarius.-.lindsey.jpg>. 13. PRST. wikipedia [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2008-10_Amanita_pantherina_cropped.jpg>. 14. HANKWANG. wikipedia [online]. [cit. 11.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amanita_phalloides.jpg>. 15. ARCHENZO. wikipedia [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Entoloma_Sinuatum_1.JPG>. 16. DANIEL ULLRICH. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Single_lycoperdon_perlatum.jpg>.

zdroje 17. LURIDIFORMIS. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phallus_impudicus_docs009_(b).jpg>. 18. ERIC STEINERT. wikipedia [online]. [cit. 9.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Scleroderma_citrinum.jpg>. 19. Archiv autora 20. ERIC STEINERT. wikipedia [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Austernseitling.jpg>. 21. Archiv autora 22. YUE JIN. wikipedia [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stem_rust_close_up.jpg>. 23. Archiv autora