Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Baroko.
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Baroko.
Itálie Francie Španělsko
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Německé renesanční malířství
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Barokní umění.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Baroko sochařství.
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
17. a první polovina 18. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P R Ř S Š T U V W Z Ž
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Baroko - procvičení 8. ročník.
Nizozemské malířství 17. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Baroko Univerzální umělecký styl. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
BAROKO významní představitelé
Anotace: Seznámení s některými malířskými díly baroka
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B_01 Osobnosti světového baroka – architektura, malířství Téma: Dějepis 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Osobnosti světového baroka Mgr. Lenka Kudrnová

Architektura gian lorenzo Bernini italský barokní architekt, sochař a malíř dotvořil náměstí sv. Petra ve Vatikánu byl ve službách několika papežů jeho díla se stala vzorem pro ostatní umělce většinu života prožil ve spokojeném manželství, zplodil 11 dětí před smrtí mu ochrnula pravá ruka (mrtvice), umřel v 82 letech byl jedním z umělců, kteří byli pověřeni restaurováním nalezených antických děl Architektura gian lorenzo Bernini

gian lorenzo Bernini Medúza Náměstí sv. Petra ve Vatikánu Ludovica Baldachýn

Architektura francesco borromini italský architekt tvůrce dynamického baroka jeho stavby vynikají složitými půdorysy byl vzorem pro Jana Blažeje Santiniho-Aichela je průkopníkem iluzionistické architektury v 68 letech se v záchvatu zuřivosti probodl kordem o svém umírání napsal dvoudenní deník Architektura francesco borromini

francesco borromini Iluzorní prvky Jeden z římských kostelů

Architektura johann lukas von hildebrandt rakouský architekt nejvýznamnější je stavba Belvederu ve Vídni, který postavil pro prince Evžena Savojského pracoval pro mnohé šlechtické rody – mimo jiné i pro Harrachy v zámecké architektuře uplatnil prvky francouzských staveb jeho zámky byly vzorem pro celou Evropu užíval dynamického baroka

johann lukas von hildebrandt Zámek Weissenstein johann lukas von hildebrandt Fasáda zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou Horní Belveder, Vídeň

vlastním jménem Michelangelo Merisi působí v Římě, Neapoli, na Maltě a Sicílii jeho největším přínosem je realistické zobrazení mytologických a biblických postav je posledním náboženským malířem jeho díla byla považována za vulgární, modely byly často lidé z ulice byl známým výtržníkem vyvolávajícím bitky je opakovaně zatčen, vede značně bouřlivý život spekuluje se o jeho sexuální orientaci umírá poté, co mu ujede loď s veškerým majetkem (uvěznění) na neapolské pláži malířství caravaggio

caravaggio Svatý Jan Křtitel Judita a Holofernes

Malířství Peter Paul rubens vlámský malíř, jeden z největších malířů v historii jeho otec byl významným antverpským protestantským advokátem přestoupil na katolictví, náboženské motivy jsou stěžejními mnoho zakázek obdržel od francouzského panovnického dvora proslavil se také jako diplomat – byl pověřen španělským králem, aby zajistil sblížení Španělska s Anglií se svými dvěma ženami zplodil 8 dětí zemřel ve věku 63 let, je pochován v Antverpách Malířství Peter Paul rubens

Peter Paul rubens Klanění tří králů Tři grácie

malířství rembrandt van rijn nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec proslavil se skvělým zvládnutím šerosvitu a figurální malby je považován za jednoho z nejvýznamnějších malířů a grafiků maloval portréty, obrazy holandské krajiny i biblické náměty pocházel z 9 dětí, otec z něj chtěl mít kněze velmi dobře se oženil s dcerou svého podporovatele a zámožného obchodníka – Saskií Uylenburchovou po smrti manželky se dostal do finanční krize, musel dokonce vyhlásit bankrot malířství rembrandt van rijn

rembrandt van rijn Krajina se zděným mostem Tobiáš a sv. Anna Noční hlídka

opakovací otázky Uveď nejdůležitější rysy barokního slohu. Vyjmenuj alespoň 2 barokní architekty. Zkus vlastními slovy vysvětlit pojmy: dynamické baroko, iluzionistická architektura. Co je charakteristické pro barokní malířství, zkus svá tvrzení doložit na obrazovém materiálu.

Autor Mgr. Lenka Kudrnová Vytvořeno dne 07. 01. 2013 Odpilotováno dne ve třídě Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Osobnosti světového baroka – architektura, malířství Téma Dějepis 8. ročník Klíčová slova Gian Lorenzo Bernini, Francesco Borromini, Johann Lukas von Hildebrandt, Caravaggio, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn

ANOTACE Výkladový materiál obsahově rozvíjející učebnici dějepisu pro 8. ročník. Časová dotace cca 30 min. Materiál obsahuje několik opakovacích otázek, které převážně vyplývají z prezentace či z všeobecných znalostí a předchozího učiva dějepisu, proto není přiloženo řešení. POUŽITÉ ZDROJE Vlastní tvorba. Zdroje obrazového materiálu: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRsEr9KIHgY9YJbmHX5S3s69EyaDBBHOsA7vdv5ELBSwCd4HJTJ http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkn-jXg_F6H93wT_3tEzopUxegRGTK6sBX67nYq5kgdObicHIJ6g http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQbEOTpSGUwwxyOyxXEn-cZzG13jW63iA6VguIY5DFFvNwNPn-Upw http://jamesbrantley.net/17%20bernini%20ludovica.jpg http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzSL6gylXs0sQfPzJu8yDhI0C-io6hdMHV0KS_8uWRj17WI1jm http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQj3KqNYcgzp0TSV8wVOjS7whJrhHsrT1Dnu1XpFTx-BPRp74is http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQ0cINFTdvCXSgONz-4_bzec6fVb9K7-t9gqlK4iuPToLz9Du6gQ http://25.media.tumblr.com/tumblr_md2ewfT4Vg1qa6vh2o1_500.jpg http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQEuCEGjjPci-pvsbmYm2oEBoebXT_GGyU3YQ4RQVJbmyPswQI http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEieTKGxLoGMrns0QSXG6FNcx42obrkwxE3DU63PgdNDAnE_Yc http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJfjojQNLQWtt_NoKcXrSOTVwgZDpDzVNN80ZzJzHUG6PZyFH9Dg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Pommersfelden_BW_2011-07-27_17-05-16.jpg/800px-Pommersfelden_BW_2011-07-27_17-05-16.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Nadvori_Jaromerice_zamek.jpg/800px-Nadvori_Jaromerice_zamek.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Upper_belvedere.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Bild-Ottavio_Leoni%2C_Caravaggio.jpg/220px-Bild-Ottavio_Leoni%2C_Caravaggio.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Michelangelo_Merisi_da_Caravaggio%2C_Saint_John_the_Baptist_%28Youth_with_a_Ram%29_%28c._1602%2C_WGA04112%29.jpg/445px-Michelangelo_Merisi_da_Caravaggio%2C_Saint_John_the_Baptist_%28Youth_with_a_Ram%29_%28c._1602%2C_WGA04112%29.jpg http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/caravaggio/judith.jpg http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS3B_KUz_w_6e5q-83FozkYr4jzC86LjyoUfEg7hfUSaqP_WqNCVQ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/The_Three_Graces%2C_by_Peter_Paul_Rubens%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg/492px-The_Three_Graces%2C_by_Peter_Paul_Rubens%2C_from_Prado_in_Google_Earth.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Peter_Paul_Rubens_-_The_Adoration_of_the_Magi_-_WGA20244.jpg/442px-Peter_Paul_Rubens_-_The_Adoration_of_the_Magi_-_WGA20244.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_132.jpg/200px-Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_132.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Rembrandt_van_Rijn-De_Nachtwacht-1642.jpg/717px-Rembrandt_van_Rijn-De_Nachtwacht-1642.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_077.jpg/800px-Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_077.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_154.jpg/456px-Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_154.jpg otevřená galerie www.office.microsoft.com