MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce s vektory a maticemi
Advertisements

Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín
Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce.
Programování numerických výpočtů - návrh písemky.
Lekce 1 Modelování a simulace
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Molekulová fluorescenční spektrometrie
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Fázová analýza kvalitativní kvantitativní Databáze práškových difrakčních dat ASTM – American Society for Testing of Materials, 1950 JCPDS – Joint Committee.
( část 2 – vektory,matice)
Lineární algebra.
Morfologická křivka kmene
Analytická chemie Kvalitativní analýza
Aktivita Aktivita a – „projevená koncentrace“
Basicita Oxidové materiály (např. sklo, keramika) reakcí basických oxidů (Na 2 O, K 2 O, MgO, CaO, BaO) kyselých oxidů (B 2 O 3, SiO 2, P 2 O 5 ) a amfoterních.
KEE/POE 12. přednáška Model FV systému Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Konduktometrie.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Gaussova eliminační metoda
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Fázové rovnováhy.
Optické metody.
Astronomická spektroskopie Fotometrie
Instrumentální analýzy
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regrese Aproximace metodou nejmenších čtverců
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 6.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Experimentální fyzika I. 2
Stanovení bílkovin séra na analyzátorech turbidimetrie, nefelometrie
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 4.
Hodnoty tP pro různé pravděpodobnosti P
Marie Černá, Markéta Čimburová, Marianna Romžová
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vyhledávání vzorů (template matching)
Absorpční fotometrie - v ultrafialové (UV) a viditelné (VIS) oblasti
Chiroptické metody E - vektor elektrického pole
Soustavy lineárních rovnic. Soustava m lineárních rovnic o n neznámých a 11 x 1 + a 12 x 2 + … + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + … + a 2n x n = b.
Optické metody spektrofotometrie.
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Elektronová absorpční spektra
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM kolorimetrie.
A. Soustavy lineárních rovnic. y = 2x + 5 2x – y = -5 a 1 x 1 + a 2 x 2 = b a 1 = 2 a 2 = -1 b = - 5 x + y = 5 3x + 3y = 18 x + y = 5 3x + 3y = 15 x +
Interpolace funkčních závislostí
Spektroskopie.
Simplexová metoda.
Chyby měření / nejistoty měření
Základní pojmy.
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 3.
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 5.
Matematika pro ekonomy Jaro 2012 Ivana Vaculová
Hydraulika podzemních vod
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Lineární optimalizační model
Hydraulika podzemních vod
4. Metoda nejmenších čtverců
Obecná deformační metoda
Vážková analýza - gravimetrie
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 2.
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
Interpolace funkčních závislostí
SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD
Transkript prezentace:

MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 2

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Koncentrace n složek ve směsi, z nichž každá poskytuje analytický signál při nejméně jedné vlnové délce, lze určit na základě měření signálů na n vlnových délkách a řešením soustavy rovnic o n neznámých. Tento výpočet je principielně umožněn aditivitou absorbancí: platnost Bouguert-Lambert–Beerova zákona

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) MA je založena na aditivitě absorbancí Aj je absorbance při vlnové délce λj aij je absorpční koeficient i-té komponenty při j-té vlnové délce ci je koncentrace i-té složky l je tloušťka absorbující vrstvy; dále l = 1 Určení počtu absorbujících komponent graficky numericky Strukturní změny na chromoforech  více izolovaných chromoforů v jedné absorbující komponentě   počet maxim ≥ počet absorbujících komponent

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Složka 1 Složka 2 Výsledné součtové spektrum 1 + 2 λ2 a11c1 a21c2 aij je absorpční koeficient i-té komponenty při j-té vlnové délce a12c1 a22c2 A1= a11c1 + a21c2 A2= a12c1 + a22c2 λ1

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Numerické řešení – eliminační metoda pro soustavu rovnic – nejjednodušší případ = dvousložkový systém

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Řešení soustavy rovnic o 2 neznámých: 2-složková soust. = Cramerovo pravidlo

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Třísložková soustava – rovnice o 3 neznámých

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Determinanty 3. řádu, Sarussovo pravidlo

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Přesnost a správnost závisí na počtu komponent volbě vlnových délek Pro každou složku hledáme λj , kde je absorpční koeficient dané složky podstatně větší než absorpční koeficienty této složky při ostatních λj Pro i-tou složku se hledá hodnota rij (max) v závislosti na λj , Obvykle tyto absorpční koeficienty jsou indexovány:

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Na hlavní diagonále matice prvků aijci leží tedy obvykle maximální hodnoty pro každý řádek: a11 c1 , a22 c2 , a33 c3 , … ann cn ; Absorpční koeficienty se určují s jednosložkovými roztoky Počet vlnových délek, při nichž provádíme měření, ve vztahu k počtu absorbujících složek: = počtu absorbujících složek  počet absorb. složek (přeurčený systém)

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Vícesložkový systém (> 3) Nezbytné použít počítač i – počet složek (n) j – počet vlnových délek (m) Numerické metody (determinanty, iterace, Gaussova eliminace, Gauss-Jordanova eliminace) Vhodný je přeurčený systém m > n, redukuje se na soustavu „normálních rovnic“ metodou nejmenších čtverců. Ideální více bodů spektra, celé křivky (CCD)

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Výsledné spektrum 2 složek změřené s 10%-ní chybou (žlutá) a proložená křivka metodu nejmenších čtverců (červená) method of least squares (MLS)

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Přeurčený systém – příklad: dvousložková soustava není popsána 2 vlnovými (210 a 230 nm) délkami, ale 21 datovými body v rozsahu 200-240 nm (krok 2 nm). Pomocí LS (least squares) s prokládají spektra a srovnává se s naměřeným spektrem. Chyba při 2 vlnových délkách může být až 100%, chyba při 21 vlnových délkách je < 1%.

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Soustava m rovnic o n neznámých složkách

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Schéma transformace přeurčeného systému na systém normálních rovnic Přeurčený systém:

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Kde:

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Normální rovnice

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) A dále Soustva normálních rovnic je řešena numerickými metodami, Gaussova elininační metoda, Gauss-Jordanova metoda

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA) Příklady metod Stanovení Cr2O72- a MnO4- v oceli (0,2-5% Mn, 0,2-20% Cr) Fe (III) se maskuje kys. Fosforečnou,  = 440 nm, 545 nm nebo 520 nm. Stanovení Fe(III), Cu(II), Co(II) jako thiokyanáto komplexů, Nadbytek SCN-, prostředí 50% aceton, + HCl nebo HNO3,  = 380nm, 480 nm a 625 nm. Stanovení Cu(II), Co(II), Ni(II) s diethyldithiokarbamátem. Cheláty kovů se extrahují do chloroformu,  = 436 nm, 367 nm a 328 nm. Stanovení tryptofanu a thyrosinu Stanovení W(VI), Mo(VI), Nb(V) v ocelích,barevné iontové asociáty komplexů s katecholem s butyltrifenyl fosfoniovým kationtem. Selektivní extrakce do chloroformu z 0,5-2,5 M kyseliny sírové. Neruší Fe(II), Ti(IV), V(V, IV).  = 390nm, 550 nm, 660 nm

Vícesložková analýza Multicomponent analysis (MA)