OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hasičský záchranný sbor České republiky 2010
Advertisements

Ochrana člověka za mimořádných situací
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
jmenuji se dráček HASÍK
Jednotky požární ochrany
Evakuace obyvatelstva
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_06 Název materiálu:Evakuace Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda
13.1 Krizové stavy, varovný signál, evakuace, ukrytí
Ochrana za vzniku mimořádné události
Mimořádné události – co dělat!
12.1 Mimořádné události, IZS
Chování v případě nebezpečí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_10 Název materiálu:Ochrana obyvatel – Test znalostí Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
PANEL humanitárních organizací Ústecký kraj - Ústí nad Labem , Ministerstvo vnitra ČR.
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Pplk.Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Město Uničov, krizové řízení 2004 Připravenost na krizové situace Informace pro občany Uničovska Uničovska.
Pomůcky a materiály pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí.
Ochrana obyvatel za mimořádných událostí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech a ochrana před povodněmi Přednášející: mjr. Ing. Petr Zeman vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva.
VY_32_INOVACE_03_OČMS_složky integrovaného záchranného systému AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2014 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2014 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTNÍ CENTRUM krok k bezpečnému regionu Ing. Evžen Tošenovský Dr. h. c. hejtman Moravskoslezského kraje.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VI JAK SE ZACHOVAT V PŘÍPADĚ NÁLEZU PODEZŘELÉHO ZAVAZADLA NEBO OBDRŽENÍ PODEZŘELÉ ZÁSILKY OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ BOMBY.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo11 Označení materiálu evo11_tisnove_linky.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.30_Prvni_pomoc Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Havarijní plán kraje.
Základní pravidla chování
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IV
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Evakuace VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_EVAKUACE
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
hospodaření domácnosti.
Odbornost PREVENTISTA
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V. POVODNĚ (PŘED, PŘI A PO POVODNÍCH) POŽÁRY

ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM , JAK POSTUPOVAT V PŘÍPADĚ OHROŽENÍ POVODNĚMI NEBO POŽÁREM. VYSVĚTLIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI NÁVRATU ZPĚT DO SVÉHO OBYDLÍ. VÝUKOVÝ MATERIÁL

JAK SE CHOVAT PŘED POVODNÍ Informujte se na obecním úřadě o možnosti zaplavení nejbližšího území kolem vašeho obydlí Vytipujte si bezpečné místo, které nebude zaplaveno vodou Pokud vás povodeň bude pouze ohrožovat připravte si pytle s pískem a jiné pomůcky na utěsnění oken, dveří…., připravte si pitnou vodu a potraviny na několik dní

JAK SE CHOVAT PŘED POVODNÍ Pokud je zřejmé, že vás povodeň zasáhne Přestěhujte cenné věci do vyšších pater Připravte evakuaci zvířat Upevněte věci, které by mohla odnést voda Připravte si evakuační zavazadlo Připravte automobil k okamžitému použití SLEDUJTE POKYNY POVODŇOVÝCH ORGÁNŮ A VČAS OPUSŤTE OHROŽENÝ PROSTOR !!!!

JAK SE CHOVAT PŘI POVODNI SLEDUJTE POKYNY POVODŇOVÝCH ORGÁNŮ A VČAS OPUSŤTE OHROŽENÝ PROSTOR !!!! V případě evakuace dodržujte zásady pro opuštění bytu Nezapomeňte evakuační zavazadlo Pokud není čas na plánovanou evakuaci, okamžitě se přesuňte na předem vytypované místo

JAK SE CHOVAT PO POVODNI Před návratem si nechte dům zkontrolovat statikem Překontrolujte rozvody plynu a elektriky Odstraňte uhynulá zvířata, zlikvidujte kontaminované potraviny Pokud máte studnu – vyčistěte ji (oslovte odborníka) Využijte možnosti humanitární pomoci Pokud máte uzavřenou pojistku domácnosti, oslovte svou příslušnou pojišťovnu

JAK SE ZACHOVAT PŘI VYPUKNUTÍ POŽÁRU PREDEVŠÍM ZACHOVEJTE KLID !!! Nejdříve zavolejte tísňovou linku 150 nebo 112 Přesvědčte se , zda není někdo v ohroženém prostoru – DBEJTE VŠAK NA SVÉ BEZPEČÍ Pokuste se požár uhasit dostupnými prostředky (uzavřete plyn, vypněte elektriku) Při hašení dbej na to, aby ti nezamezil ústupovou cestu Varujte ostatní sousedy Přístup vzduchu zvyšuje hoření - nevětrejte

JAK SE ZACHOVAT PŘI POŽÁRU, KDY JE NUTNÉ SE EVAKUOVAT Chraňte si především dýchací cesty namočeným ručníkem, tělo namočeným oblečením Vezměte to nejnutnější – doklady, peníze, léky, pojistky Pomozte ostatním – především dětem, starým a nemocným lidem Pokud již nemůžeš opustit objekt, uzavři se v místnosti bez větrání, utěsni okna a dveře mokrým ručníkem V případě možnosti pomozte hasičům – informujte je o situaci, popřípadě o ohrožených osobách

POKUD JE NĚCO LEŽ, TAK VĚTU OPRAV. JAK BYS SPRÁVNĚ POSTUPOVAL TY? OVĚŘ SI SVÉ ZNALOSTI CO JE PRAVDA A CO LEŽ? 1. Ještě před povodní si připravíme pytle s pískem 2. Při povodních vyčkáme, až pro nás přijde policie 3. Po povodních se můžeme bez problémů vrátit domů 4. Při vypuknutí požáru se pokus uhasit oheň, vypni elektriku a plyn 5. Při požáru otevři okna a dveře 6. Při požáru si chraň obličej a dýchací cesty rukama POKUD JE NĚCO LEŽ, TAK VĚTU OPRAV. JAK BYS SPRÁVNĚ POSTUPOVAL TY?

CITACE ING. ZDENĚK RATHAUSKÝ. Co dělat...: aneb Kapesní průvodce krizovými situacemi. 2. vyd. Praha: Centrum pro bezpečný stát, o. s., 2008. MINISTERSTVO VNITRA. Pro případ ohrožení: Příručka pro obyvatele. Praha: Ministerstvo vnitra - Hasičský záchranný sbor ČR, 2001. HORSKÁ, Viola, Eva MARÁDOVÁ a Dušan SLÁVIK. Ochrana člověka za mimořádných událostí: Sebeobrana a vzájemná pomoc. 1. vyd. Praha 1: Fortuna, 2002. MINISTERSTVO VNITRA. Sebeobrana obyvatelstva. Praha: Ministerstvo vnitra - Hasičský záchranný sbor, 2001. www.office.microsoft.com