Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Práce ve fyzikálním slova smyslu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Měření objemu pevného tělesa
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Pohyb těles-fyzika hrou
VY_32_INOVACE_12 12 PRÁCE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hustota-výpočet objemu
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_12_F7_Hanak TÉMA: Otáčivé účinky síly
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
VY_32_INOVACE_F8-002 FYZIKA 8.ROČNÍK VÝKON Název školy
Těžiště a stabilita těles
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Souhrnné opakování-VESMÍR
Hustota-výpočet objemu
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Pevná a volná kladka - příklady
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Třída 3.B 4. hodina.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.03_Fyzika pro 8. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Název: Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů Datum: 09/2011 Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva, porovnání konání práce bez kladky, s pevnou kladkou nebo s kladkostrojem.

Práce při zvedání tělesa kladkami Jednoduché stroje

!!! Zapamatujte si: Při zvedání tělesa pevnou kladkou vykonáme stejně velkou práci, jako bychom vykonali při jeho zvednutí do stejné výšky bez použití kladky.

!!! Zapamatujte si: Při zvedání tělesa jednoduchým kladkostrojem vykonáme stejně velkou práci, jakou bychom vykonali při zvedání tělesa do stejné výšky bez kladkostroje.

Pomocí kladky pevné ani pomocí kladkostroje si tedy práci neušetříme, ale pouze USNADNÍME.

Příklad: Závaží o hmotnosti 0,5 kg zdvihněte do výšky 0,2 m. 1 Příklad: Závaží o hmotnosti 0,5 kg zdvihněte do výšky 0,2 m. 1. bez kladky 2. pomocí pevné kladky 3. pomocí jednoduchého kladkostroje jakou práci vykonáte v jednotlivých případech???

 Řešení: Pomocí kladkostroje se vykoná práce dvojnásobná. Ve všech případech bude práce stejná o velikosti 1 J. Pomocí kladky pevné a kladkostroje bude práce poloviční.

Jirka zdvihl kámen o hmotnosti 5 kg do výšky 1 m Jirka zdvihl kámen o hmotnosti 5 kg do výšky 1 m. Věra zdvihla tentýž kámen do stejné výšky pomocí pevné kladky. Zdeněk pomocí jednoduchého kladkostroje. Porovnej práci Jirky, Věry a Zdeňka.

 Řešení: Všichni tři vykonali stejnou práci W: W = F · s W = 50 ·1 W = 50 J Jirka a Věra působili stejnou silou. Zdeněk působil poloviční silou 25 N, ale po dvojnásobné dráze 2 m.

Bedna o hmotnosti 80 kg se při nakládání na vagon zvedá rovnoměrným pohybem do výšky 2,5 m pomocí pevné kladky. Jak velká práce se při zvednutí bedny vykoná?

 Řešení: 5 KJ 10 KJ 2 KJ

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-149-3. galerie office http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Polispasto2.jpg/180px-Polispasto2.jpg [cit2011-09-20]