ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
TNPW1 Cvičení
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TNPW1 Cvičení
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Kaskádové styly tvorba webových stránek
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
HTML 5 a CSS 3.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Ing. Jiří Štěpánek.  V tomto případě je barva písma i použitý font definován jako atribut elementu font. Tento způsob znemožňuje znovupoužitelnost.
Kaskádové styly IS a webové prezentace cvičení. Proč používat CSS? Řadu grafických charakteristik dokumentu lze nastavit pomocí parametrů jednotlivých.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky III. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 Formátování HTML vs. CSS
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 Úvod
Úvod do CSS.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
CSS.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu Autor: Ing. Vladimír Műller

Adobe Dreamweaver CS6. Formátování textu pomocí CSS. Tematický okruh ADOBE DREAMWEAVER CS6 Anotace Studenti 3. ročníku, obor Ekonomické lyceum, předmět Informační a komunikační technologie, Adobe Dreamweaver CS6. Formátování textu pomocí CSS. Existence tří pojetí CSS: kaskáda, dědičnost a následnictví. Metodický pokyn Žáci se na praktických příkladech seznámí se třemi pojetími CSS. Druh materiálu prezentace Datum tvorby 1. 2. 2014 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_Mu1_5 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Formátování textu Formátovací pravidlo CSS může předefinovat vlastnosti jakéhokoliv elementu HTML. Každé pravidlo se skládá ze dvou částí: selektoru a jedné nebo více deklarací. Zní to složitě, ale na příkladu to snadno pochopíme: Selektor Deklarace Element HTML p { color: red; font-family: Verdana; } Dva elementy HTML th, td { font-weight: bold; padding: 4px; } Následník div p { font-size: 95%; margin-top: 5px; } Třída .ctr { text-align: center; line-height: 16px; } Identifikátor #hdr { background-color: black; color: white; } Pořadím selektorů a jejich deklarací lze dosáhnout velkého množství různých kombinací formátování dokumentu. Pro lepší pochopení si ve cvičeních projdeme tři pojetí CSS: kaskádu, dědičnost a následnictví EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Kaskáda Spustíme Dreamweaver a otevřeme soubor kaskada.html, který získáme z http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=115084 Všimněte si, že kód obsahuje dvě identická pravidla CSS pro barvu h1. Zvítězilo pravidlo pro červenou barvu, protože je „blíže“ ke značce <h1>. Změňte pořadí barev a sledujte jak se projeví výsledek v okně Návrh. Hierarchie pravidel: 1. výchozí formátování prohlížeče, 2. šablona stylů umístěná v hlavičce dokumentu, 3. řádkový styl vlastního elementu HTML. EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Dědičnost Spustíme Dreamweaver a otevřeme soubor dedicnost.html, který získáme z http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=115084 Dvě deklarace h1 nejsou v rozporu, nesoupeří spolu – uplatní se obě dvě. Všimněte si nadbytečnosti kódu pro elementy h2, h3, p – jsou 3x stejné, což je zbytečné opakování – prodlužuje to kód a v konečném důsledku i načítání celé stránky v prohlížeči. Řešení: místo tří pravidel použijeme jen jedno pro rodičovský element div. div (color: blue; font-family: Verdana; ) Dokonce můžeme smazat i obě pravidla pro h1 a nic se nezmění. Proč? EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Následnictví Otevřeme soubor naslednik.html, který získáme na adrese http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=115084 Stránka obsahuje tři elementy h1 – samostatný, v rámci elementu div a v rámci elementu div, který je zároveň atributem třídy. Také jsou tu tři pravidla, která aplikují různé styly na tyto elementy. Zkopírujte celý první element <h1>Jsem tu sám</h1> a vložte ho dovnitř elementu div podle následujícího obrázku. V okně návrh sledujte jeho změnu: EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

… pokračování Následnictví Všimněte si, že stačilo přesunout element a on změnil svoje formátování podle toho kam byl přesunut. Zkuste nakopírovat stejný element mezi značky div, která je zároveň atributem třídy „product“. Stejný element opět změní svoje formátování podle nastaveného formátování elementu div. EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Použité zdroje: Adobe DreamWeaver CS6. Computer press, 2013 Použité zdroje: Adobe DreamWeaver CS6. Computer press, 2013. ISBN 978-802-5137-352. Adobe Dreamweaver CS6. Knihy.cpress.cz [online]. [cit. 2014-02-01]. Dostupné z: http://knihy.cpress.cz/adobe-dreamweaver-cs6-oficialni-vyukovy-kurz.html# EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154