Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Advertisements

PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_Opakování primáti
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_ opakování_květenství
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Organické kyseliny
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Český jazyk,1. stupeň Autor: Mgr. Marcela Holubová
Výukový materiál VY_52_INOVACE_04_ Organické látky
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: PÍCNINY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_HMYZ_VE_VODE_A_V_BLIZKOSTI_VOD
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: VÝVOJ ZEMĚ
Výukový materiál VY_52_INOVACE_22_ Nukleové kyseliny
Sada:Přírodopis,2. stupeň
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_10_ BENZIN
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
VY_52_INOVACE_28_OPAKOVANI_ROSTLINY-OBRÁZKY
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
Bílkoviny.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Anotace: LETOUNI (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti Název materiálu (téma): Bílkoviny-vlastnosti Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Bílkoviny-vlastnosti (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012

Bílkoviny (proteiny) Struktury bílkovin: primární – řetězec sestavený z AK sekudární: šroubovice (alfa-helix) skládaný list (beta-struktura)

Bílkoviny (proteiny) Struktury bílkovin: 3. terciární (kombinace předchozích struktur) a) klubíčko (globule) – krevní bílkoviny b) vlákno (fibrila) – svalovina 4. kvartérní – obsahuje i nebílkovinné složky (hemoglobin – červené krevní barvivo)

Bílkoviny (proteiny) Funkce bílkovin v našem organismu: složení pro všechny typy: CHON 1. stavební (skleroproteiny) – vlákna (kosti, svaly, vlasy): kolageny elastiny keratiny fibroiny (hedvábí)

Bílkoviny (proteiny) Funkce bílkovin v našem organismu: 2. katalytická (enzymy) 3. regulační (hormony): inzuliny a glukagony (slinivka břišní), somatotropin (růstový hormon) 4. obranná (imunita) 5. transportní (hemoglobin: O2, CO2, feritin: Fe, myoglobin: svalstvo)

Bílkoviny (proteiny) Vlastnosti bílkovin: DENATURACE = nevratná změna struktury ztráta biologické aktivity např. vaření (lepší stravitelnost bílkovin – vejce, maso) při zachování výživné (nutriční) hodnoty a odstranění choroboplodných zárodků