Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojů Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti Název materiálu (téma): Bílkoviny-vlastnosti Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Bílkoviny-vlastnosti (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
Bílkoviny (proteiny) Struktury bílkovin: primární – řetězec sestavený z AK sekudární: šroubovice (alfa-helix) skládaný list (beta-struktura)
Bílkoviny (proteiny) Struktury bílkovin: 3. terciární (kombinace předchozích struktur) a) klubíčko (globule) – krevní bílkoviny b) vlákno (fibrila) – svalovina 4. kvartérní – obsahuje i nebílkovinné složky (hemoglobin – červené krevní barvivo)
Bílkoviny (proteiny) Funkce bílkovin v našem organismu: složení pro všechny typy: CHON 1. stavební (skleroproteiny) – vlákna (kosti, svaly, vlasy): kolageny elastiny keratiny fibroiny (hedvábí)
Bílkoviny (proteiny) Funkce bílkovin v našem organismu: 2. katalytická (enzymy) 3. regulační (hormony): inzuliny a glukagony (slinivka břišní), somatotropin (růstový hormon) 4. obranná (imunita) 5. transportní (hemoglobin: O2, CO2, feritin: Fe, myoglobin: svalstvo)
Bílkoviny (proteiny) Vlastnosti bílkovin: DENATURACE = nevratná změna struktury ztráta biologické aktivity např. vaření (lepší stravitelnost bílkovin – vejce, maso) při zachování výživné (nutriční) hodnoty a odstranění choroboplodných zárodků