NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
Virologie.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
Digitalizace výuky Příjemce
Roup dětský Roup dětský žije v tenkém střevě dětí i dospělých a způsobuje onemocnění oxyuriózu. U dětí se projevuje únavou, podrážděností, přepadlostí.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Test paraziti Míra Rychna.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rotifera a Nematoda 2010.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Opakování učiva - hlísti
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
stavba těla, rozmnožování
Triblastika prvoústí se schizocoelní dutinou
Vypracovala: V. Černochová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HLÍSTI.
HLÍSTI.
Hlísti (Cycloneuralia)‏
kmen: HLÍSTI (Nematoda)
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 08 TEMA: Přírodopis 6 - Kroužkovci.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_16_TEMA Hlístice TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Hlístice - nematoda Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČAS3 TEMA: Pedikuloza - vši Září 2012.
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_03_Hlísti.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Hlísti  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
– SAMEC SE NÁPADNĚ LIŠÍ OD SAMICE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu (téma): OPAKOVÁNÍ-PLOŠTĚNCI, HLÍSTI, KROUŽKOVCI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.20_Zivoni_prostredi_trideni_organismu.
HLÍSTI.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Kmen: Hlístice (hlísti)
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 4. 3. F 03 TEMA: Přírodopis 6 - bezobratlí - Hlísti ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Anotace Tento materiál je určen pro žáky 6. ročníku, cílem je popsat životní prostředí hlístů a seznámit s hlavními vnějšími znaky tohoto kmene. DUM ukazuje i obrázky některých zástupců

Třídy : Nitkovci Škrkavice Háďátka Kmen Hlísti Třídy : Nitkovci Škrkavice Háďátka

Hlísti Žijí v půdě, ve vodě nebo jako cizopasníci(parazité) rostlin a živočichů i člověka Hlavní znaky : protáhlé, válcovité, nečlánkované tělo, které je pokryté silnou a pružnou pokožkou – KUTIKULOU Je známo téměř 20 tisíc druhů parazitujících v obratlovcích, mnoho dalších druhů hlístic představuje parazity bezobratlých a rostlin nebo žijí volným způsobem života.

Nitkovci : Svalovec stočený Onemocnění způsobené larvami těchto červů se nazývá trichnelóza. U člověka jde o nebezpečné onemocnění, jež má příčinu vždy v konzumaci syrového nebo polosyrového masa.

Vlasovec medinský je parazit rozšířený v Africe, jeho přenašečem je korýš buchanka. Tento parazit způsobuje nemoc zvanou drakunkulóza. Samička parazituje pod kůží člověka a může nabývat délky až jednoho metru. Tohoto parazita lze odstranit chirurgicky nebo tradiční (a bolestivou) metodou tak, že ho namotáváme na malé dřívko, za den lze namotat pouze 0,5–2 cm.

Vlasovec medinský /Guinejský červ/

Škrkavice: Škrkavka dětská je celosvětově rozšířený parazit člověka a lidoopů

Vývojový cyklus Nejdříve vznikají oplozená vajíčka, která se dostanou z těla jedince ven výkaly. Následuje pozření výkalů člověkem (většinou kvůli nedostatečné hygieně), larva škrkavky putuje do žaludku a dále do krevního oběhu. Larva škrkavky se dostává krevním oběhem do plic, kde vyvolá kašel a způsobí vykašlání hlenu, který se při spolknutí opět dostává do žaludku. V poslední fázi se larvy dostávají do tenkého střeva, kde pohlavně dospívají.

Škrkavice:Roup dětský převážně parazitem u dětí Samice je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm Dvě samičky roupa. Dole je milimetrové cejchování pravítka.

Roup dětský Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního člověka, zejména dětí. Oplozená vajíčka způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se škrábe a na konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce mohou být zdrojem opětné nákazy. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu a mouchami

Háďátko řepné -silně napadené rostliny se vyznačují zažloutlými listy, které opadávají a regenerující chrást je pak viditelně menší. Na hlavním kořenu se tvoří velké množství postranních kořínku (tzv. „vousatost řepy

Háďátko řepné

Háďátko jahodníkové -škůdce jahodníků. Rostlina bývá poškozena a zejména nové listy, které vyrůstají z tzv. srdíčka bývají zakrnělé, nedostatečně vyvinuté a zdeformované

Zdroje a citace Škrkavka dětská. Cs.wikipedia.org [online]. 2002 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ascaris_lumbricoides.jpeg Roup dětský. Cs.wikipedia.org [online]. 2005 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Threadworm.jpg Svalovec stočený. Cs.wikipedia.org [online]. 2011 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trichinella_larv1_DPDx.JPG Foto: svalovec stočený. Cs.wikipedia.org/ [online]. 2005 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:TrichinellaZysten.jpg Foto: vlasovec medinský. .skudci.com/ [online]. 2011 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://www.skudci.com/vlasovec-medinsky Foto: Háďátko jahodníkové. Skudci.com [online]. 2011 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://www.skudci.com/hadatko-jahodnikove Foto: Háďátko řepné. Zoologie-puchnerova.estranky.cz [online]. 2011 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z: http://www.zoologie-puchnerova.estranky.cz/fotoalbum/triblastika/prvousti-s-pseudocoelni-telni-dutinou/hadatko-repne.html

Zdroje a citace ČERNÍK, Vladimír, Marta HAMERSKÁ, Zdeněk MARTINEC a Jan VANĚK. Přírodopis 6 pro základní školy: Zoologie a botanika. 1. vydání. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., 2007. ISBN 978-80-7235-374-3.