Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Umění vrcholného středověku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Katedrála Saint Denis.
Katedrála Saint Denis. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Gotická kultura a vzdělanost
Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Gotika.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DUM (digitální učební materiál)
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
zpracovaný v rámci projektu
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Gotická kultura.
Gotika.
Všechny ročníky SŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
GOTIKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Gotika.
Gotická architektura v Čechách
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Gotická kultura.
Umělecký sloh vrcholného středověku
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
Gotika Kateřina Kuncová.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Gotická architektura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Gotika Charakteristika uměleckého stylu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ARCHITEKTONICKÉ SLOHY
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny ČR – gotický sloh
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Gotika Bolfíková Nikola.
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
AUTOR: Marcela Kaderová
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15-12
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Architektonické směry
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. arch. Jiří Mysliveček Tematický celek Architektura Ročník 2. - 3. ročník Datum tvorby 20.4.2012 Anotace Výukový materiál – prezentace Metodický pokyn Lze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Gotická architektura Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček Vypracoval: Nikola Koleňáková

Jako gotickou architekturu označujeme evropskou architekturu vrcholného a pozdního středověku zbudovanou v gotickém slohu. Jako svébytný architektonický sloh vznikla v polovině 12. století ve střední Francii, přesněji v Île-de-France a odtud se postupně rozšířila do většiny ostatních zemí západní a střední Evropy. Nejprve se objevila v církevní architektuře a postupně zahrnula i pevnostní a městské stavitelství, přičemž u každého druhu staveb se funkčně rozvinula. Nenavazuje na antické vzory, ale je svébytným odrazem jak technického, tak i uměleckého vývoje.  Pro gotické stavitelství je charakteristické využívání lomeného oblouku, žebrové klenby a opěrného systému s pilíři a oblouky. Tyto prvky umožnily budované stavby odlehčit, zvýšit  a architektonicky zvýraznit.

Znaky architektury: Vertikalismus – v samotné stavbě i v jednotlivých jejích částech. Protažení do výšky a zúžení. Optický dojem odhmotnění a přiblížení k Bohu. Lomený oblouk, který prochází vývojem od širokého a méně lomeného až k vysokému ostře zalomenému. Tento oblouk je používán v oknech, portálech a všech zdobných částech stavby, i v uměleckém řemesle. Podle tvaru oblouku lze určit i léta vzniku. Vnitřní opěrný systém, který se skládá z klenebních žeber svedených do přípor předsazených před pilíři. Váha stropu je tak převedena do úzkých partií, což umožnilo postupně odlehčit zdi a zaplnit je rozsáhlými okenními plochami. Nejpokročilejším příkladem je soukromá královská kaple Sainte Chapelle v Conciergerie v Paříži, která bývá nazývána gotickým skleníkem. Klenební žebra v průběhu vývoje gotiky ztratila nosnou funkci a stala se dekorativním prvkem. Vnější opěrný systém používaný zejména u gotických katedrál je pomocným činitelem podpírajícím z vnější strany pilíře, které zachycují tlak klenby. Skládá se z opěrných oblouků aopěrných pilířů. Mezi nejrozšířenější zdobné prvky patří fiály (drobné věžičky), které zdobily střechu i umělecké řemeslo. Dalším oblíbeným prvkem byly chrliče (fantastické hlavy s otevřenou hubou, které chrlily vodu stékající ze střech), posledním znakem jsou tzv. rozety, kruhová zdobená okna.

královská kaple Sainte Chapelle

Interiér horní kaple v Sainte-Chapelle

Rayonantní gotika v Saint-Denis Chórový ochoz v Saint-Denis

Pohled od Seiny na katedrálu Notre-Dame v Paříži

Chór opatského kostela ve Vézelay Interiér katedrály v Laonu

Katedrála ve městě Burgos

Katedrála v Salisbury

Radnice v Lovani

Detail západního průčelí katedrály ve Štrasburku

Katedrála v Kolíně nad Rýnem na fotografii z roku 1900

katedrála v Chartres

katedrála Amiens

Zdroje: ARPINGSTONE. wikipedie [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paris.notre.dame.750pix.jpg TRISTAN NITOT. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Facade-notre-dame-paris-ciel-bleu.JPG DONDERWOLK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Interieur2_kathedraal_Laon.JPG URBAN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vezelay_choeur11.jpg DIDIER B. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sainte_chapelle_-_Upper_level.jpg NELSON TAAPKEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Burgos_Cathedral.jpg ANDREW DUNN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salisbury_Cathedral.jpg NK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leuven.jpg KPALION. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strassburg_Westfassade_Detail.jpg PHOTOGLOB AG, ZÜRICH, SWITZERLAND OR DETROIT PUBLISHING COMPANY, DETROIT, MICHIGAN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C3%B6lner_Dom_um_1900.jpg ATLANT. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chartres_1.jpg IRENEED. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chartres_Cath%2BGare.JPG ANICALEK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cath%C3%A9drale_Amiens_02.JPG ANICALEK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cath%C3%A9drale_Amiens_03.JPG BECKSTET. wikipedie [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:StDenis_Langhauswand2.JPG BECKSTET. wikipedie [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:StDenis_Chorumgang.JPG LUNON92. Wikimedia Commons [online]. [cit. 4.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Notre-Dame_de_Paris_(75).jpg OTTAWAAC. Wikimedia Commons [online]. [cit. 4.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:English_Gothic_architecture_and_arch_elements.jpg OTTAWAAC. Wikimedia Commons [online]. [cit. 4.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:English_Gothic_architecture_decorated_style_2.jpg OTTAWAAC. Wikimedia Commons [online]. [cit. 4.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:English_Gothic_architecture_decorated_style_1.jpg SVANTE.TIREN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 4.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sainte-Chapelle.jpg CHICKENFALLS. Wikimedia Commons [online]. [cit. 4.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sainte-Chapelle_bw.jpg