Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

Starověká Čína 1.A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INDIE Andrea Stejskalová.
Starověká Indie.
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Východní náboženství Petr Machala.
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Starověká Indie 6. ročník
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Harappa Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Starověká Indie Petr Machala.
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Kultura starověké Indie
Dějepis Starověký Egypt 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.8 Starověká Indie Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
Starověk.
INDIE (Indická republika)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C55D6_Indie, Čína
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Náboženství a fanatismus
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10 Světadíly
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Starověká Indie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDIE.
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum: 15.9.2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název: Starověká Indie Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Seznámení se starověkou Indií, její polohou, přírodními podmínkami, kulturou, náboženstvím, životem.

STAROVĚKÁ INDIE

Himaláje

Budhisté - mandala

indické řeky – Ganga, Indus, Brahmaputra Přírodní podmínky pohoří Himaláj chrání území před suchými větry z Tibetu, a naopak zachycuje větry přinášející deště indické řeky – Ganga, Indus, Brahmaputra = vhodné podmínky pro zemědělství a říční dopravu Indus

znalost z Mezopotámie – využití záplav Zemědělství znalost z Mezopotámie – využití záplav pěstují: pšenici,ječmen, sezam, bavlnu, rýži, luštěniny chovají:koně, ovce, hovězí dobytek pšenice ječmen sezam bavlna

Velké kultury starověké Indie kultura vytvořená indoevropskými Árji v povodí Gangy atd. kultura harappská v povodí Indu

vznikají v Indii ve 3. tis. př. Kr. Města vznikají v Indii ve 3. tis. př. Kr. Domy postavené z cihel měly koupelny byly připojeny na veřejnou kanalizaci Ve městě: veřejné lázně sýpky toalety opevnění… žilo tu několik tisíc lidí Mohendžo-daro

Ašóka (král vládl v letech 273 – 232 př. Kr.) - z dynastie Maujů vznik centralizované říše zmocnil se moci násilím zřizoval nemocnice nejen pro lidi, ale i pro zvířata začaly se pěstovat léčivé byliny pro potřebu lidí i zvířat podél cest nechal vysázet ovocné stromy šíří budhismus

Náboženství HINDUISMUS - hinduisté věří v reinkarnaci hinduisté uctívají mnoho bohů nejdůležitější jsou: Brahma Višnu Šiva

BUDDHISMUS Buddha (563- 483 př. Kr.) – princ Siddhátra Gautama nemají boha základem je učení o utrpení, buddhismus hlásá cesty k jeho překonání a dosažení cíle – nirvány věří v převtělování

existuje několik druhů písma (hláskové) Písmo, literatura existuje několik druhů písma (hláskové) nejstarším literárním jazykem je sanskrt nejstarší literární památky jsou védy abeceda Mahabharata

Společnost - rozdělena na kasty král kněží bojovníci rolníci, řemeslníci, obchodníci pomocné síly, nádeníci, sluhové původní porobené obyvatelstvo otroci Ve 2. a 1. tis. př. Kr.

3 mantry: nahoře - oṃ vāgiśvara muṃ; uprostřed - oṃ maṇipadme hūṃ; dole - oṃ vajrapāṇi hūṃ.

Namaste

Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:India_topo_big.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indus_river_from_karakouram_highway.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_close-up.JPG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sesamum_indicum_1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cotton_%288145399540%29.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ancient_Harappa_Civilisation.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohenjodaro_Sindh.jpeg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emblem_of_India.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chakravatin.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brahma_Inde_Mus%C3%A9e_Guimet_27971.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lightmatter_vishnu1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sivakempfort.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ranjana_prayer_wheels.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NagariAlphabet.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kurukshetra.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chandigarh_%28North_India%29_%28399407625%29.jpg + vlastní fotografie