VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Divadlo konce 19.století.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Jan Werich Jiří Voskovec
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Osobnosti národního obrození
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Portréty literárních osobností světové literatury
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.
Emil František Burian
William Shakespeare.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Karel Čapek.
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad David Smolík SEXTA 2008/2009.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Lyrické drama - ruský realismus. Anton Pavlovič Čechov
MOSKEVSKÉ UMĚLECKÉ DIVADLO
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alexandr Sergejevič Puškin
Jan Neruda Open Presentation.
Městská tematika – Ignát Hermann
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Iva Procházková Eva Švančarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
REALIZMUS VO SVETOVEJ LITERATÚRE
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus Anton Pavlovič Čechov

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 8. Popis prezentace Výklad učiva

Anton Pavlovič Čechov 1860 - 1904

Světoznámý ruský prozaik a dramatik Jeden z největších povídkářů světové literatury

Čechovův portrét z roku 1898

Z jeho života: Vystudoval lékařskou fakultu Moskevské univerzity. Povolání lékaře se ale věnoval jen krátký čas. Vydal se na Sibiř na ostrov Sachalin. Tam navštívil trestaneckou kolonii. Svoji cestu a otřesný život trestanců popsal v knize Cesta na Sachalin. Tato cesta urychlila Čechovovo tuberkulózní onemocnění.

V roce 1892 se odstěhoval do městečka Melichovo. Tam vzdělával místní mužiky. V době epidemií cholery v letech 1892-93 léčil vesnické obyvatelstvo.

Ze zdravotních důvodů (tuberkulóza)se odstěhoval na Krym, do Jalty. Tam se setkal s dalšími významnými ruskými spisovateli, mimo jiné s L. N. Tolstým a M. Gorkým. V roce 1901 se Anton Pavlovič Čechov oženil s herečkou moskevského divadla MCHAT Olgou Kniperovou.

Čechov a Gorkij na Jaltě v roce 1903

Tvorba: Do literatury vstoupil Čechov již za vysokoškolských studií. Pod pseudonymem A. Čechonte uveřejňoval humoristické povídky v časopisech. v této době napsal povídky Chameleon, Štába Prišibejev, Smrt úředníka a jiné.

Ve svých povídkách zkoumal mezilidské vztahy. Podával v nich diagnózu duševních stavů svých hrdinů středních vrstev - lékařů, učitelů, advokátů, důstojníků atd.

Kromě prózy psal i dramata: Vtipné jednoaktové humoresky: Labutí píseň, Medvěd, Námluvy Celovečerní divadelní hry: Platonov Lesní duch

Strýček Váňa (Ďaďa Vaňa, 1897) Tři sestry (Tri sjostry, 1901) Na přelomu devatenáctého a dvacátého století vznikla nejslavnější dramata: Racek (Čajka, 1896) Strýček Váňa (Ďaďa Vaňa, 1897) Tři sestry (Tri sjostry, 1901) Višňový sad (Višňovyj sad, 1904) Jimi Čechov svým vlastním navazuje na dramatickou tvorbu norského dramatika H. Ibsena.

Anton Pavlovič Čechov čte hru Racek hercům.

Tři sestry v podání Městského divadla Brno

předčasně ve svých čtyřiačtyřiceti letech umírá na tuberkulózu 15. července roku 1904 pak Anton Pavlovič Čechov předčasně ve svých čtyřiačtyřiceti letech umírá na tuberkulózu v sanatoriu v německém Badenweiler.

http://ld.johanesville.net/cechov http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/1900_yalta-gorky_and_chekhov.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chekhov_1898_by_Osip_Braz.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tři_sestry_(MdB).jpg