Předzpracování obrazových záznamů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza experimentu pro robustní návrh
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Fourierova transformace Filtrování obrazu ve frekvenční doméně
DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)
Základy meteorologie.
Radarová meteorologie – dopplerovské radary
 Spolupráce s firmou zabývající se ochranami generátorů.  Doložení přesnosti dodávaných systémů zákazníkům.  Podklady pro získání statutu akreditované.
EDA pro časové řady.
Metody zpracování fyzikálních měření - 4 EVF 112 ZS 2009/2010 L.Přech.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Nejdražší způsob, jak vytvořit obrázek Zajímavost na začátek
CHYBY MĚŘENÍ.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Barva zvuku Veronika Kučerová.
Elektromagnetické záření látek
Mikrovlnné systémy Bc. Jindřich Poledňák. mikrovlnné záření vlnová délka: 1mm – 1m od 70. let 20. století pro dálkový průzkum se využívají vlnové délky.
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Vliv zeměpisné polohy a klimatu na intenzitu a spektra slunečního záření A5M13VSO-2.
Inerciální měřící systémy
ZÁKLADY PRÁCE S DATY 2.. ELEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM !!! Objekty na povrchu ovlivňují své okolí!!! DPZ zaznamenává elektromagnetické záření Přirozeně emitované.
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Využití DPZ pro predikci výnosů obilovin
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Experimentální metody (qem)
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Anti – Aliasing Ondřej Burkert atrey.karlin.mff.cuni.cz/~ondra/stranka.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
Vedoucí diplomové práce: Ing. Markéta Hanzlová
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Satelitní měření polohy
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
IV..
Aplikovaná statistika 2.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Příklad měření MTF digitálního fotoaparátu podle normy ISO 12233
Chyby měření / nejistoty měření
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
4. cvičení
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Laserové skenování 3D záznam tvarů objektů dopadem laserového paprsku na předmět a detekce odraženého záření – intenzita a směr, složení obrazu z velkého.
Hydraulika podzemních vod
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ CHYBY PŘI MĚŘENÍ.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Hydraulika podzemních vod
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Technická diagnostika Termodiagnostika
Transkript prezentace:

Předzpracování obrazových záznamů Petr Dobrovolný

Zdroje nepřesností a „chyb“ v obrazových záznamech Technické problémy Samotná podstata snímání Atmosférické vlivy Chyby systematické Chyby náhodné (šum – noise) Chyby vnitřní a vnější

Základní metody předzpracování obrazu Radiometrické korekce Atmosférické korekce Geometrické korekce

Radiometrické korekce obrazu Cíl - úprava DN hodnot v obrazovém záznamu tak, aby co nejvíce odpovídaly skutečným odrazovým či zářivým vlastnostem objektů. Naměřené hodnoty odrazivosti objektů závisí na přesné kalibraci měřícího zařízení. Kalibraci provádí většina systémů automaticky, například periodickým snímáním určitých referenčních ploch o známých radiačních vlastnostech. Kompenzace sezónních rozdílů Odstranění náhodných chyb

Kompenzace sezónních rozdílů Jsou důležité pro studium časových změn, při zpracování více obrazových záznamů z různé části roku. Zpracovávané obrazové záznamy mají velmi rozdílné DN hodnoty pro stejné povrchy. Tyto rozdíly jsou dány mimo jiné rozdílnou výškou Slunce v závislosti na roční době. Efekt měnící se vzdálenosti Země – Slunce lze ve většině běžných úloh zanedbat.

Algoritmy kompenzace sezónních rozdílů Výška Slunce je normalizována na pozici družice v zenitu například dělením každého záznamu sinem výšky Slunce. Informace o výšce Slunce je pro každou scénu zapsána v hlavičce souboru. Jiným způsobem, jak eliminovat efekt výšky Slunce, je použití podílů původních pásem multispektrálního obrazu.

Odstranění náhodných radiometrických chyb Obrazové záznamy mohou obsahovat nepřesnosti víceméně náhodné povahy. Jejich projevem mohou být „radiometricky“ nepřesné či chybějící DN hodnoty jednotlivých obrazových prvků či celého řádku záznamu. Hlavní typy radiometrických chyb v obraze: Bitové chyby Chybějící řádek „Páskování obrazu“ - stripping

Kompenzace bitových chyb Projevují se výrazně odlišnými DN hodnotami jednotlivých obrazových prvků Často jsou nepravidelně rozmístěny v obraze K identifikaci slouží analýza histogramu K odstranění se používá speciálních druhů filtrace (viz. dále)

Nahrazení chybějícího řádku Průměrování DN hodnot odpovídajících si pixelů nad a pod chybějícím řádkem Sestavení regresní závislosti mezi dvěma pásmy obrazu

Efekt páskování Chyba typická pro tzv. příčné skenování mechanooptickými skenery. V případě chybné kalibrace jednoho ze senzorů se ve výsledném obraze objeví opakující se řádek s vyššími (světlejší) či nižšími (tmavší) DN hodnotami. Chyba může být typická pro určitý typ senzoru. V případě obrazových záznamů z LANDSAT TM, má periodu osmi řádků.

Kompenzace efektu páskování Páskování je patrné především v částech obrazu snímajících rozsáhlé homogenní plochy s nízkou odrazivostí (voda). K odstranění efektu je možné použít algoritmus založený na výpočtu histogramu a základních statistických charakteristik pro řádky vznikající jednotlivými detektory. Histogram řádků, které byly naměřeny detektorem s rozdílnou senzitivitou, je oproti ostatním histogramům posunut do vyšších či nižších hodnot. Úpravou průměru či přizpůsobením histogramu (viz dále) daného řádku lze uvedené horizontální páskování do značné míry potlačit.

Kompenzace efektu páskování (úprava histogramu)

Obecné poznámky ke kompenzaci radiometrických chyb Opravy radiometrických nepřesností je nutné provádět ještě před geometrickou korekcí V průběhu geometrické transformace dochází většinou k rotaci obrazu, při níž by chyby z jednoho řádku byly zaneseny do částí více řádků. V případě elektrooptických skenerů (podélného skenování) je odstranění těchto nepřesností náročnější protože nemá pravidelný charakter. Mocným nástrojem k potlačení radiometrických chyb jsou Fourierovy filtrace (viz. dále)

Páskování obrazu Páskování obrazu LANDSAT TM4 LANDSAT TM1

Vliv geometrické korekce na chybějící řádek v obraze

Atmosférické korekce Efekty atmosféry způsobují, že naměřené hodnoty radiačních či zářivých vlastností objektů neodpovídají vlastnostem skutečným. Atmosféra modifikuje naměřené DN hodnoty procesy pohlcování a rozptylu. Intenzita vlivů pohlcování a rozptylu závisí především na vlnové délce a rozměru rozptylujících částic. Kompenzace atmosférických vlivů je nutná v případě „kvantitativního dálkového průzkumu Země“ – například při měření radiační teploty V případě tématického mapování zemského povrchu je důležitá pro snímky z optické části spektra (krátké vlnové délky).

Výhody eliminace atmosférických vlivů porovnatelnost více snímků z různých časových horizontů porovnatelnost více snímků z různých senzorů zvýšení přesnosti klasifikace základních druhů povrchů výpočet absolutních hodnot odrazivosti Aplikace: monitorování životního prostředí odhady úrody a růstové modely monitorování škod v lesnictví monitorování erozí ohrožených ploch modelování klimatu

Možnosti eliminace atmosférických vlivů Metoda nejtmavšího pixelu Regresní analýza Modelování atmosférických podmínek

Metoda nejtmavšího pixelu Je založena na fyzikálním poznatku, že vyzařování vodních objektů v oblasti blízkého infračerveného záření je rovno téměř nule. Je-li tedy možné ve scéně nalézt alespoň jednu dostatečně hlubokou vodní plochu, potom signál přijatý senzorem lze považovat za příspěvek atmosféry. Zjištěná hodnota radiometrické charakteristiky je tedy odečtena od všech obrazových prvků.

Metody založené na regresní analýze. Korelační pole pixelů IČ snímku (osa y) a snímku z viditelné části spektra (osa x). Proložená rovnice přímky protíná osu x v hodnotě A, která odpovídá příspěvku atmosféry. Metody mohou být založeny také na sestavení regresního vztahu mezi daty naměřenými distančními metodami a daty z pozemních měření konaných nejlépe v době přeletu družice.

Atmosférické korekce - modelování Výše uvedené metody předpokládají konstantní vliv atmosféry na celé ploše snímku Při korekcích je nutné zohlednit také změny atmosférických vlivů v závislosti na vlnové délce

Atmosférické korekce - modelování

Atmosférické korekce - modelování

Modelování stavu atmosféry Za pomoci meteorologických dat (teplota, vlhkost vzduchu, zákalový faktor, znečistění), pořízených v době vytváření obrazového záznamu, lze parametrizovat vlivy atmosféry. Uvedené hodnoty spolu s DN hodnotami obrazového záznamu potom vstupují do numerických modelů, které na výstupu poskytují korigovaná data o radiačních či zářivých vlastnostech objektů. Příklady atmosférických modelů: ATCOR2 (optická dat) ATREM (hyperspektrální data) LOWTRAN MODTRAN

Metody založené empirii Založeny na různém ovlivnění DN hodnot atmosférou v jednotlivých pásmech Analýza hlavních komponent Obrazové podíly

Obecné poznámky k atmosférickým korekcím Cílem všech atmosférických korekcí je získat z původních naměřených dat tzv. absolutní hodnoty odrazivosti či vyzařování objektů. Pomocí těchto absolutních hodnot lze následně vyjádřit některé vlastnosti těchto objektů v kvantitativní podobě (množství biomasy, povrchovou radiační teplotu, vodní obsah atd.) Efekty atmosféry jsou však naštěstí ve srovnání s např. efektem výšky Slunce malé a v řadě aplikací je možné je zanedbat. Zvláštní význam však mají tyto korekce především pro meteorologická a hyperspektrální obrazová data.