DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

REVOLUCE 1848.
České národní obrození
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Revoluce 1848 v českých zemích
Pražské povstání Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
České národní obrození
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Periodizace národního obrození
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
České země v první polovině 19. století
Téma: Revoluce 1848 Předmět: Dějepis Ročník: 8.ročník
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Soubor testů 4 Mgr. Ludmila Růžičková
Etapy českého národního obrození
Revoluce
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
REVOLUCE 1848.
Revoluční události 1848 v českých zemích Důvody: Omezená práva, jazyková perzekuce, poddanství, špatné pracovní podmínky dělníků – 14 – 16 hodin – pracovní.
Revoluce 1848 v Evropě.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Japonsko v 19.století.
České země ve 2. polovině 18. století
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Národní obrození Michaela Tarabová.
19. století opakování.
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kde se Josef Dobrovský narodil?
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bouřlivý rok 1848.
České národní obrození = ČNO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
3. Fáze Národního obrození
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Národní obrození 5. ročník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BOUŘLIVÝ ROK 1848.
České národní obrození
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu 1.polovina 19.století - opakování Autor Mgr. Klára Jarošová Tematický okruh 19.století Ročník kvarta/ třetí ročník Datum tvorby 3.11.2013 Anotace Prezentace slouží jako doplnění opakování dějin 1.poloviny 19.století na interaktivní tabuli Metodický pokyn Prezentace je určena k doplnění opakování dějin 1.poloviny 19.století na interaktivní tabuli. Řešení úkolů je součástí prezentace. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

1.Polovina 19.století opakování

Určete osobnosti: František Palacký Karel Havlíček Borovský Ve svém ústředním díle o dějinách českého národa vyzdvihl jako nejslavnější období českých dějin husitství. Byl to představitel austroslavismu, spoluzakladatel Vlasteneckého muzea. František Palacký Redaktor Národních novin, autor epigramů a satirických popěvků. Pro odpor proti absolutismu na stránkách Národních novin a později Slovanu byl několikrát souzen a nakonec strávil několik let ve vyhnanství. Karel Havlíček Borovský

Josef Jungmann Josef Dobrovský Byl to český národní buditel, jazykovědec, básník a překladatel. Ve svém vrcholném díle shromáždil na 120 000 slov s uvedením jejich významu, způsobu použití a jejich německý překlad. Josef Jungmann Byl to český historik, filolog a zakladatel slavistiky. Studoval a později i vyučoval teologii, přezdívalo se mu „modrý abbé“. Nevěřil v uplatnění českého jazyka v náročné literatuře a vědě, ale přesto se zasloužil o jeho rozvoj a stanovil mluvnická pravidla. Josef Dobrovský

Doplňte texty: V letech _______-_______ probíhal ve Vídni mírový kongres. Jeho výsledkem byla mimo jiné obnova (cizím slovem____________________) bývalých vládnoucích dynastii – např. Španelska stejne jako do _______________ se vrátili _____________________. -------------------------------------------------------------------------- Typické prvky romantické architektury jsou inspirované ________________ stylem a __________________ zeměmi- např. minaret v parku u jihomoravského zámku ________________. Také styl parků se změnil z upravených ____________________ na divoké ___________________ parky.

Doplňte texty: V letech 1814-1815 probíhal ve Vídni mírový kongres. Jeho výsledkem byla mimo jiné obnova (cizím slovem restaurace) bývalých vládnoucích dynastii – např. Španelska stejne jako do Francie se vrátili Bourboni. -------------------------------------------------------------------------- Typické prvky romantické architektury jsou inspirované gotickým stylem a exotickými/orientálními zeměmi - např. minaret v parku u jihomoravského zámku Lednice. Také styl parků se změnil z upravených francouzských na divoké anglické parky.

Určete definované pojmy: Forma státu, kde je vláda panovníka omezena ústavou Nejdůležitější zákon ve státě Kontrola tištěného a mluveného slova státem Forma státu, v jehož čele jsou volení představitelé Písemná žádost, kterou se občané obrací na panovníka či státní orgány KONSTITUČNÍ MONARCHIE ÚSTAVA CENZURA REPUBLIKA PETICE

Vyberte správnou odpověď. Průmyslová revoluce začala v A) Itálii B) Anglii C) Francii Rozhodujícím pohonem byl A) parní stroj B) spalovací motor C) perpetum mobile Pracovní síly se uvolnily v důsledku A) Zrušení nevolnictví B) Rudolfova Majestátu C) povstání Watta Tylera Největší železářský podnik v habsburské říši byl ve A) Žiaru nad Hronom B) Vítkovicích C) Českých Budějovicích

Spojte osobnosti a údálosti či počiny s nimy spojené: Windischgrätz * Fidlovačka Matěj Kopecký * Rukopisy Josef Mánes * Česká expedice Václav Hanka * Loutkové divadlo Kramérius * Boje v Itálii Radecký * Staroměstský orloj Kašpar Šternberk * odstřelování Prahy Josef Kajetán Tyl * Národní muzeum

Srovnejte události podle pořadí, ve kterém se odehrály: Zrušení poddanství František Josef I. císařem Porážka revoluce v Uhrách Schůze ve Svatováclavských lázních Sněm v Kroměříži Slovanský sjezd

Srovnejte události podle pořadí, ve kterém se odehrály: Schůze ve Svatováclavských lázních (11.3.1848) Slovanský sjezd (červen 1848) Zrušení poddanství (7.9.1848) Sněm v Kroměříži (listopad 1848-březen 1849) František Josef I. císařem (2.12.1848) Porážka revoluce v Uhrách (13.8.1849)

Zdroje: BAUER, Ivan. Novověk: národní dějiny : pracovní sešit z dějepisu. 1. vyd. Tobiáš, 1994, 72 s. ISBN 80-858-0820-X. Dějiny zemí Koruny české. 3. vyd. Editor Pavel Bělina, Jiří Pokorný. Praha: Paseka, 1993, 328 s. ISBN 80-718-5007-1. HLAVAČKA, Milan. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 175 s. ISBN 80-723-5172-9. Kdo byl kdo v našich dějinách do roku 1918. 3. dopln. a ilustr. vyd. Praha: Libri, 1998, 571 s. ISBN 80-859-8306-0.