Domácí násilí a pomoc jeho obětem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Domácí násilí z pohledu teorie
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
ohroženým domácím násilím
Domácí násilí.
Stáří a právo na důstojný život
Co znamená pro společnost bezdomovství?
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY RAKOUSKO.
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Specifické metody SP LS 2014
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského.
Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Sociální práce s rodinou 4
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
dívka, 8 let, porozvodová situace
Shrnutí Jana Konečná.
Krizová pomoc.
Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016.
Rodinná politika Sociální politika II.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Rodičovství biologické a pěstounské
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Domácí násilí a pomoc jeho obětem Štěpán Šlapanský ASEBS 2014/2015

Domácí násilí Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti, intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah.

Domácí násilí Znaky: 1. Opakování a dlouhodobost 2. Eskalace 3. Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí osoby ohrožené a osoby násilné 4. Neveřejnost

Domácí násilí Formy a projevy DN: Fyzické násilí Psychické Sexuální zneužíván Sociální izolace Ekonomická kontrola

Domácí násilí Rizikové faktory doprovázející vznik DN mezi blízkými osobami: vynucená sociální izolace finanční závislost na partnerovi péče o děti v rámci mateřské a rodičovské dovolené zdravotní postižení a omezení vyšší věk a bezmocnost seniorů přechod z aktivní zaměstnanosti do starobního či jiného důchodu nezvládnuté rodičovství a výchova dětí závislosti násilné osoby

Pomoc obětem DN Identifikace DN Přímím dotazováním Pomocí tří kritérií Startér násilí Opakování Pocit oběti Pomocí psychologyckých signálů DN

Pomoc obětem DN Komplikace rozpoznání domácího násilí: ohrožené osoby často trpí studem ohrožené osoby mohou uvádět jiné důvody pro příznaky svých posttraumatických projevů a reakcí ohrožené osoby mají tendenci minimalizovat skutečnost je zpravidla horší, než ohrožené osoby uvádějí

Pomoc obětem DN Co dělat…oběť Jestliže hrozí akutní nebezpečí, volat okamžitě policii. V případě zranění vyhledat lékaře a požádat o zápis do zdravotní dokumentace. Připustit si, co se děje a pokusit se vývoj problému zastavit včas. Nikdy si nedávat za vinu situaci, ve které se ocitl(a), - svěřit se známým, přátelům nebo lidem, na které je možné se spolehnout. Kam se oběť může obrátit: DONA linka - 24 hodin denně, Intervenční centrum v Brně, - 24 hodin denně, Bílý kruh bezpečí, o. s. v Brně Občanské poradny atd.

Pomoc obětem DN Co dělat…osoby blízké vyslechnout ohroženou osobu (co se stalo, jak často, jakou formou, apod.), nenutit ji vyprávět detaily, pokud sama nechce, podpořit ji (dodat odvahu, projevit pochopení, věnovat jí dostatek času), nabídnout pomoc (informovat o možnostech řešení situace, nabídnout doprovod do poradny, k lékaři, na policii), nechat ohroženou osobu vyslovit svoje vlastní rozhodnutí, !!!do ničeho ji nenutit!!!, veškeré kroky k řešení situace předem naplánovat.

Pomoc obětem DN Pravomoci policie ČR Trestní zákon Vstup do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek Oprávnění otevřít byt nebo jiný uzavřený prostor Zajištění Vykázání Trestní zákon Týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě

Děkuji za pozornost