Kypr Jakub Jenšovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
Tunisko.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BULHARSKO.
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
SRBSKO.
Řecko Jarmila Kovářová. Řecko - republika méně rozvinutý stát EU méně rozvinutý stát EU rozloha: 132 tis. km ² rozloha: 132 tis. km ² počet obyvatel:
KYPR.
Kypr.
KUBA.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
SLOVINSKO.
Španělské království.
Asie Turecko a Kypr.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Jihoafrická republika
STŘEDNÍ ASIE.
Kolébka civilizací a náboženství
BLÍZKÝ VÝCHOD.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Krajina olivových hájů
ŘECKO Martin VRZALA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Malta.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
VY_52_INOVACE_03/2/28_ZEMĚPIS Jižní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
KYPR Mezinárodní vztahy Eliška Čechová. Obsah Poloha Obecné informace KR x SKR - Zelená linie Památky, kultura, náboženství Hospodářství Demografie Politický.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ JIŽNÍ EVROPA TEMA: ZEMĚPIS.
Libanon
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
Island Jakub Jenšovský.
Slovinsko Open Presentation.
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Evropské středomořské státy – 2. část (Albánie, Řecko, Kypr, Turecko)
Antonín Košíček Sára Šobková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Řecko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt čCZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_343.
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Transkript prezentace:

Kypr Jakub Jenšovský

Kypr = republika Hlavní město: Nikósie Rozloha: 9 251 km² Počet obyvatel: 862 000 Úřední jazyky: turečtina, řečtina

Kypr

Kypr - geografie Je to ostrovní stát Je to třetí největší ostrov Středozemního moře Přes moře země sousedí se Sýrií a Libanonem Dominuje zde pohoří Troodos Z geopolitického hlediska je ostrov rozdělen na čtyři hlavní segmenty (části) a to na Kyperskou republiku, Severokyperská turecká republika,  Spojenými národy a na  britské základny Akrotiri a Dhekelia Geopolitika je vědní disciplína, která se snaží o vysvětlení vlivu geografických faktorů na politiku a historii lidstva

Kypr – ekonomika a hospodářství Na začátku roku 2013 se zde zhoršila ekonomická situace a tak se země nachází na hranici bankrotu Hospodářství Těží se – chrom, azbest, měď Pěstují se – brambory, vinná réva, olivy, citrusové plody Průmysl Potravinářský, oděvní, obuvní, výroba cementu Námořní loďstvo Důležitá je turistika Zájem turistů roste (2,4 milionu turistů ročně)

Kypr - doprava Auta a autobusy (jezdí se vlevo) Vlaky zde nejezdí Národní letecká společnost – CYPRUS AIRWAYS Námořní uzel ( přístavy = Limassol, Kyrenia apod. )

Kypr – vývoz a dovoz Vývoz z ČR Z České republiky se vyvážejí na Krétu – stroje, motory, elektr.zařízení, mýdla, nápoje, líh, ocet, hračky, optické přístroje, letadla (+součásti), ocel Dovoz do ČR Do České republiky se dováží z Kréty – měď, ovoce, tmely, farmaceutické výrobky, kosmetické přípravky, oleje, papíry, plasty

Kypr – podnebí a počasí Podnebí je subtropické a středomořské Jedny z nejhezčích vlastností Kypru, kterými je tento ostrov znám, jsou slunce a teplo Zimy jsou deštivé Léta jsou suchá a horká

Kypr – největší města

Nikósie

Lemesos

Larnaca

Kypr – zajímavá místa

Nissi beach Cape Greco (útes)

Kyrenia Castle Tombs of the Kings (hrobka)

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypr https://cs.wikipedia.org/wiki/Geopolitika http://kypr.vdetailech.cz/cs/uzitecne-informace/kypr- pocasi-a-klima http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/kypr-obchodni-a- ekonomicka-spoluprace-s-cr-18535.html

Zdroje - fotografie https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypersk%C3%A1_vlajka#/media/File:Flag_of_Cyprus.svg https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypr#/media/File:Coat_of_arms_of_Cyprus.svg https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypr#/media/File:Cyprus_in_its_region_(de-facto).svg https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ablona:LocMap_Kypr_(ostrov) http://www.kct-tabor.cz/gymta/OhniskaSvetovychKonfliktu/Kypr/index.htm http://www.hks.re/wiki/turci_v_recku http://www.fischer.cz/kypr/kypr/pocasi https://cz.pinterest.com/eranarlot/cyprus-airways/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Nik%C3%B3sie#/media/File:Nicosia_Collage.png https://cs.wikipedia.org/wiki/Lemesos#/media/File:Limassol_Montage_1.jpg http://www.thomson.co.uk/destinations/europe/cyprus/larnaca-region/holidays-larnaca- region.html http://www.dronestagr.am/nissi-beach-ayia-napa/ http://www.prime-property.com/News/11.03.2015_222/ http://www.cyprusparadise.com/kyreniacastletext http://www.kyreniacastle.com/kyrenia.php https://en.wikipedia.org/wiki/Tombs_of_the_Kings_(Paphos)#/media/File:Tombs_of_the_Kings _(Paphos).jpg