5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kinematika 6. ROVNOMĚRNÝ POHYB II. Mgr. Jana Oslancová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 20Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Fyzika - mechanika.
Rovnoměrný pohyb – test 1
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Rovnoměrný pohyb příklady
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 4.4 – 4.5 Nerovnice v podílovém tvaru, definiční obor log. funkce Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 10.8 – Kvadratické rovnice, rozklad na součin, definiční obor.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
11. Energie – její druhy, zákon zachování
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Grafické znázornění pohybu
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
5.7 – 5.8 Usměrňování, částečné odmocňování
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
18. Pascalův zákon, hydraulika
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Název prezentace (DUMu):
3. Skládání vektorů, převody jednotek
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
Nerovnoměrný pohyb.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
MECHANIKA.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
10.1 Kvadratické rovnice, možné výsledky, metody řešení
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
5.9 – 5.10 Mocniny, odmocniny - obtížnější
Slovní úlohy o pohybu.
Transkript prezentace:

5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 27. 8. 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1 Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům prvních ročníků technických oborů základní poznatky z daných odvětví fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům různé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na procvičení práce s grafy a vyjádření neznámé ze vzorce

Vyjádření neznámé ze vzorce Postupujeme stejně jako při řešení rovnic Za neznámou považujeme pouze vyjadřovanou veličinu S ostatními proměnnými pracujeme jako s čísly

Odstraníme zlomky Odstraníme závorky Neznámou necháme na jedné straně, vše ostatní převedeme na druhou Dokončíme (např. odmocníme)

Příklady na vyjádření neznámé ze vzorce Ze vzorce s = v·t vyjádřete neznámou t Převedeme v na levou stranu rovnice Celou rovnici tedy vydělíme v

Příklad 2 Ze vzorce s = ½ a·t2 vyjádřete neznámou a Odstraníme zlomek (celou rovnici násobíme 2) Převedeme t2 na druhou stranu rovnice

Příklad 3 Ze vzorce ½ at2 vyjádřete neznámou t Odstraníme zlomek (celou rovnici násobíme 2) Převedeme a na druhou stranu rovnice Odmocníme

Příklad 4 Ze vzorce v = v0+at vyjádřete neznámou a Převedeme v0 na druhou stranu rovnice (odečteme) Převedeme t na druhou stranu rovnice (vydělíme celou rovnici t)

Příklad 5 Ze vzorce s = v0t - ½ at2 vyjádřete neznámou a Odstraníme zlomek (celou rovnici násobíme 2) Přehodíme strany rovnice Vydělíme celou rovnice t2 Upravíme

Práce s grafy Na následujícím grafu jsou zaznamenány závislosti dráhy na čase cyklisty a auta. Určete: a) dráhu uraženou za 15s autem a cyklistou, b) rychlost auta a cyklisty

a) na svislé ose přečteme, že dráha automobilu po 15s byla 300m, a dráha cyklisty 75m b) Z grafu vidíme, že dráha auta i cyklisty roste přímo úměrně s časem. Tedy když auto urazí za 5s dráhu 100m a za 10s dráhu 200m, musí jeho rychlost být 20m/s. Obdobně, když cyklista urazí za 20s dráhu 100m a za 10s dráhu 50m, musí jeho rychlost být 5m/s.

Příklad 1 Na následujícím grafu jsou zaznamenány závislosti rychlosti hmotného bodu na čase. Určete: a) velikost rychlosti v čase 1s, 3s, 5s, b) Popište pohyb v jednotlivých úsecích

Řešení příkladu 1 a) na svislé ose přečteme, že rychlost v čase t = 1s byla 3m/s, v čase t = 3s byla 6m/s a v čase t = 5s byla 7m/s b) Z grafu vidíme, že rychlost v prvním a třetím úseku roste přímo úměrně s časem. Tedy hmotný bod zrychluje a zrychlení v prvním úseku je větší než ve třetím. Ve druhém úseku se rychlost nemění, zrychlení je tedy pro tento úsek nulové.

Příklad 2 Na následujícím grafu jsou zaznamenány závislosti dráhy na čase dvou hmotných bodů. a) Popište pohyb obou bodů b) Určete, za jak dlouho a v jaké vzdálenosti od startu se potkají

Řešení příkladu 2 a) Z grafu vidíme, že 2. bod se začal pohybovat o 5s později než 1. Oba se pohybovali rovnoměrně b) Místo setkání je v bodě, ve kterém se oba grafy protnou. Z grafu vidíme, že 1. bod byl v době setkání na cestě 15s, zatímco druhý bod byl na cestě o 5s méně. Tedy 10s. Dále vidíme, že oba v době setkání měli uraženou dráhu 300m

Závěrečný test Skupina A Ze vzorce F = a·m vyjádřete neznámou a Ze vzorce s = ½ gt2 vyjádřete neznámou t Popište jednotlivé pohyby a určete v jaké vzdálenosti a jak dlouho po startu prvního se potkají.

Skupina B Ze vzorce W = F·s vyjádřete neznámou s Ze vzorce E = ½ Jω2 vyjádřete neznámou ω Popište pohyb hmotného bodu a určete rychlost v t = 2s, t = 5s a t = 7s

Odpovědi Skupina A a = F/m t = První bod se začne pohybovat o 3s později než druhý, v okamžiku setkání se první bod pohybuje 6s a má uraženou dráhu 12m.

Skupina B s=W/F ω = Nejprve hmotný bod zrychluje, poté se pohybuje stálou rychlostí a nakonec opět zrychluje. Rychlost v t = 2s je 4m/s, v t = 5s je 6m/s a v t = 7s je 8s.

Seznam zdrojů pro textovou část LEPIL, O. a kol. Fyzika Sbírka úloh pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 MIKULČÁK, J. a kol. Matematické, fyzikální a chemické tabulky a vzorce pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005