Společná zahraniční a bezpečnostní politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství?
Vývoj evropské spolupráce a integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Zahraniční a bezpečnostní politika EU Právní aspekty zahraniční a bezpečnostní politiky EU 19. února 2013.
Struktura a principy Evropského práva
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Společná obchodní politika EU
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Evropská unie jako aktér sociální politiky Třetí téma kurzu Evropská sociální politika.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Jednotná měnová politika
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Regionální a strukturální politika
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Mezinárodní organizace
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Přehled orgánů Evropské unie
Společné a koordinované politiky EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Fáze ekonomické integrace
Evropské hospodářství
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Severoatlantická aliance
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Společná zahraniční a bezpečnostní politika Mgr. Oldřich Hájek

Zahraniční a bezpečností politika SZBP: Pozice EU na mezinárodní scéně Ekonomický síla Ale neschopnost kontrolovat vlastní kontinent Mnohdy ale rozporuplné postoje členů Princip mezivládní spolupráce členů Neexistují nadstání instituce, ale tradiční na principu konsenzu Pravomoci: Rozhodující pravomoci mají členské státy Každý členský stát si vytváří vlastní zahraniční politiku Legislativa: Druhý pilíř Amsterodamská sml.: Vznik institutu Vysokého představitele pro SZB

Zahraniční a bezpečností politika Evropská bezpečnostní a obranná politika: Vznik v r. 1999 Kolínskou deklarací Cíl = plnit tzv. Petersberské úkoly (humanitární mise, řešení krizí, peacekeeping, apod.) Instituce: Politický a bezpečnostní výbor (sleduje mezinárodní situaci) Vojenský výbor EU (vyhodnocuje rizika možných krizí) Vojenský štáb EU (strategické plánování)

Aktéři SZBP: Předsednictví – reprezentace EU v SZBP Evropská rada – přijímá strategii Vysoký představitel – může být pověřen vyjednáváním Jednotka politického plánování a včasného varování – monitoruje krize Zvláštní vyslanci – vysíláni Radou do probl. oblastí Rada EU – přijímá společné postoje a akce Politický výbor – monitoruje mezinárodní situaci Politický a bezpečnostní výbor, Vojenský výbor EU, Vojenský štáb EU Komise – financování akcí SZBP Členské státy – podpora SZBP Evropský parlament – doporučení a názory Radě, rozvoj SZBP

Nástroje SZBP: Společné strategie - schvaluje Evropská rada, udávají základní rámec, ve kterém může dále jednat Rada EU Společné postoje - vyjadřují stanovisko EU vůči konkrétním a aktuálním otázkám  vůči třetímu státu či mezinárodní události Společné akce - přijímá Rada EU a slouží k řešení konkrétních problémů Mezinárodní dohody - uzavírají se s jedním či více státy v oblastech spadajících pod SZBP Deklarace - jsou veřejná stanoviska či požadavky EU vůči třetím zemím a mezinárodním organizacím Kontakty s třetími zeměmi - mají obvykle charakter politického dialogu

Zahraniční a bezpečností politika Rozhodování v SZBP: Evropská rada rozhoduje vždy jednomyslně Při plánování společné akce se rozhoduje kvalifikovanou většinou Výjimky: Konstruktivní abstence – stát se zdrží, nezablokuje akci, nemusí na ni přispívat Právo veta – proces je zastaven

Aktivity EU v oblasti SZBP: Oblast bývalé Jugoslávie Mise SFOR v Bosně Situace na Blízkém Východě Irák Různé aktivity členů Obecně Trénování policistů, soudců Prodej zbraní Evropské občanství Azyl a přistěhovalectví Terorismus Sankce Kuba Severní Korea Africké aktivity Lybie Oblast Dárfúru Přistěhovalectví

Ministerstvo zahraničí Zdroje: Euroskop www.euroskop.cz Euraktiv www.euraktiv.cz Integrace www.integrace.cz Ministerstvo zahraničí www.mz.cz Evropská Unie www.eu.int