Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Advertisements

Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Subtropický pás Subtropické lesy.
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Registrační číslo projektu
AFRICKÉ SAVANY.
VEGETACE AFRIKY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Denisa Nechanická Radka Kopecká
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
vytvořený v projektu OP VK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Savany.
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Podnebí, vegetace Ameriky
PROJEKT VEGETAČNÍ PÁSY SVĚTA ( BIOSFÉRA) savany
Savany 9. března 2006.
Biosféra.
SAVANY.
Savany VY_32_INOVACE_43_12_Savany autor: Helena Nováková
SAVANA dále od rovníku střídání období …………………………..
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AFRIKA podnebí.
Podnebné pásy I. – 5. ročník / tropický podnebný pás /
Savany.
Subtropický pás.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
SAVANY ze špan ě lského sabanas = neobd ě lávaná p ů da Bayerová, Golasová, Novák, Tkáč.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Savana velká stáda zvířat na travnatých pláních travnatý porost.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Podnební pásy Elena a Eliška.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
Tropické lesy.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Tropický pás-savana.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
Subtropický podnebný pás
než začnete prohlížet prezentaci ...
VY_32_INOVACE_16_Z_SAVANY
Podnebné pásy – mírný pás
Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková
SAVANY.
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Jméno autora výukového materiálu
VY_32_INOVACE_
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8..ročník 03_Přírodní oblasti světa – I.
Savany.
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Mgr. Lenka Nováková -1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_09_SAVANY-Z
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SAVANY.
Savany Tropická travnatá území Oblasti: na S a na J od tropických lesů J Amerika, V Afrika, Austrálie.
Naše cestovní kancelář
Podnebí a vegetace Asie
Šablona III/2 Subtropická vegetace
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová Název : VY_32_INOVACE_ICT.5.9-2 Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět, Rozmanitost přírody, přírodověda Téma : Subtropický pás Doporučený ročník: 5. Anotace: materiál představuje téma podnebné pásy, je zaměřen na subtropický pás, doplňují ho úkoly pro žáky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0903

Podnebné pásy - rozdělení 1) Tropický pás: vlhký (rovníkový) střídavě vlhký suchý 2) Subtropický pás: vlhký (s obdobím letních dešťů) suchý (s obdobím zimních dešťů) 3) Mírný pás: oceánský (vlhký) přechodný (středně vlhký) kontinentální typ (suchý) 4) Subpolární pás (subarktický a subantarktický) 5) Polární pás (arktický a antarktický)

ÚKOL: Najdi uvedené oblasti na mapě SUBTROPICKÝ PÁS Subtropy leží mezi oblastmi s tropickým podnebím a oblastmi s mírným podnebím, ve středomořské oblasti Typické pro něj je horké, suché léto a mírná, vlhká zima. suché subtropy: pás pouští a polopouští, kratší období dešťů, srážek je méně - teplo a sucho vlhké subtropy: - oblasti s letním obdobím dešťů - Florida, jižní a jihovýchodní Asie - oblasti se zimním obdobím dešťů - Středomoří, Kalifornie, západní pobřeží Austrálie ÚKOL: Najdi uvedené oblasti na mapě

SUBTROPY - flóra V subtropech se daří vždy zeleným tvrdolistým keřům, vlhkým lesům, nalézáme zde rostlinstvo pouští a polopouští. V subtropech se pěstují např. bavlníky, tabák, olivy, pomeranče či jiné citrusy a vinná réva. zdejší stromy mají silnou kůru, která brání výparu vody, a široké koruny obr.1 obr.2

SAVANY- flóra Savana je označení pro travnaté oblasti tropických a subtropických oblastí. Během roku se střídá období dešťů a období sucha. Rozdělení savan - podle délky období sucha vlhké savany - vznikly v důsledku opakovaného kácení a vypalování tropických lesů, 2-4m vysoké traviny, Afrika, jižní Amerika suché savany - v Africe, 1–2 metry vysoké traviny a málo stromy, typickým stromem je baobab, využití savan pro pastvu dobytka, v Austrálii – rostou blahovičníky ÚKOL: Vyhledejte, jak vypadá baobab a blahovičník, zjistěte i zajímavosti o těchto stromech

BAOBAB a BLAHOVIČNÍK (Eukaliptus) Obr.3,4

SAVANY - flóra Rozdělení savan - podle délky období sucha trnité savany - v Africe, dřeviny mohou zcela chybět, někde se mohou vyskytovat akácie, dominují prořídlé 30–50 cm vysoké traviny. V savanách nacházejí optimální životní prostředí býložravci, zvířata schopná rychlého běhu, zbarvení srsti se obvykle přizpůsobuje prostředí, vyskytuje se zde velké množství různého hmyzu (mravenci, termiti). ÚKOL: Řekněte si ve skupinách, co jste zajímavého slyšeli o termitech Najděte informace o akáciích

Připrav si o něm prezentaci pro ostatní spolužáky ve třídě. SAVANY - fauna V Afrických savanách žijí zebry, žirafy, mnoho druhů antilop, pakůň, nosorožec, slon africký, buvol. Ze šelem to jsou lev, levhart, gepard, pes hyenovitý; z ptáků: čáp marabu nebo pštros. V jižní Americe pak žije mravenečník nebo pásovec, z šelem zde působí puma, jaguár a vlk hřivnatý. V Austrálii žije klokan, koala, pes dingo nebo emu hnědý. ÚKOL: Vyber si jednoho z uvedených živočichů, vyhledej o něm co nejvíce informací a zpracuj je na list papíru. Připrav si o něm prezentaci pro ostatní spolužáky ve třídě.

POUŽITÉ ZDROJE http://szs-bnl.wz.cz/view.php?cisloclanku=2007040003 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tropick%C3%BD_podnebn%C3%BD_p%C3%A1s http://cs.wikipedia.org/wiki/Subtropick%C3%BD_podnebn%C3%BD_p%C3%A1s Obr.1.:http://cs.wikipedia.org/wiki/Bavln%C3%Adk Obr.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tab%C3%A1k http://cs.wikipedia.org/wiki/Savana Obr.3: http://www.poznani.cz/madagaskar/zajezdy