Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
Advertisements

Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Projevy života, třídění organismů
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
kmen: (EU)ARTHROPODA (členovci)
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Škola:. Základní škola Kladruby
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela medonosná.
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Třída: Stonožky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Mnohobuněčné organismy
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Projevy života, třídění organismů
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdušnicovci II – systém I Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
2 třídy: 1. Opaskovci – Máloštětinatci(žížala, nítěnka) Pijavice(Pijavka, Chobotnatka) 2. mnohoštětinatci (Nereidka)
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Země a život, vývoj života
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
Členovci vzdušnicovci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Transkript prezentace:

Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem korýšů a dalších členovců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

podkmen Vzdušnicovci: třídy: Stonožky Mnohonožky Chvostoskoci Hmyz

hlavní znak: dýchají vzdušnicemi (trubičky vyztužené chitinem) rozvádí kyslík přímo do tkání – vzdušnice

Zápis do sešitu Podkmen: Vzdušnicovci vzdušnice – chitinem vyztužené trubičky, rozvádění kyslíku přímo do tkání třídy: mnohonožky stonožky chvostoskoci hmyz

třída Stonožky: každý článek 1 pár končetin (poslední pár – vlečné nohy) dravé, jedové žlázy shora zploštělé tělo

Stonožka škvorová 3 cm

Stonoha kousavá 30 cm,jedovatá kusadla, z Asie, rozšířena v teplých oblastech

Strašník dalmatský 3 cm bez nohou, nejrychlejší stonožka - 2 km/h, Evropa

Třída: Stonožky tělo z článků, shora spíše zploštělé na každém článku jeden pár končetin jsou dravé stonožka škvorová 1, 2 obrázek 3

Zápis do sešitu Třída: Stonožky tělo shora spíše zploštělé na každém článku jeden pár končetin dravé stonožka škvorová Strašník dalmatský

třída Mnohonožky: každý článek 2 páry končetin živí se rostlinami a organickou hmotou válcové tělo

Mnohonožka zemní 3 cm, svinuje se do spirály

Svinule lesní 1,2 cm, Evropa, ve spadaném listí, také se jím živí, v nebezpečí do kuličky

Zápis do sešitu Třída: Mnohonožky tělo spíše kulaté na každém článku dva páry končetin býložravé mnohonožka zemní svinule lesní

třída Chvostoskoci: 1 – 9 mm a zadečku vidlice ke skoku v půdě na 1m2 do 30 cm hloubky až 50 – 400 000 jedinců !!! – půdní rozkladači Podrepka pestrá

Larvěnka obrovská až 9 mm, stinná místa, pařezy, mech

Mákovka vodní

Zápis do sešitu Třída: Chvostoskoci jen několik mm pohybují se pomocí skákací vidlice Destruenti - rozkladači mákovka vodní larvěnka obrovská

OPAKOVÁNÍ Podkmen: Vzdušnicovci Třída: Stonožky Třída: Chvostoskoci vzdušnice – chitinem vyztužené trubičky, rozvádění kyslíku přímo do tkání řády: mnohonožky stonožky chvostoskoci hmyz Třída: Mnohonožky tělo spíše kulaté na každém článku dva páry končetin býložravé mnohonožka zemní Třída: Stonožky tělo shora spíše zploštělé na každém článku jeden pár končetin dravé stonožka škvorová Třída: Chvostoskoci jen několik mm pohybují se pomocí skákací vidlice destruenti mákovka vodní larvěnka obrovská

Otázky a úkoly U kterých organismů kromě členovců se ještě vyskytuje chitin? Jakou funkci v potravních řetězcích mají destruenti? Jak od sebe poznáš stonožku a mnohonožku? Zkus odhadnout, proč dostali chvostoskoci svůj název.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2013-01-16] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-16] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – humr evropský http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Homarus_gammarus_03.JPG/640px-Homarus_gammarus_03.JPG obr. 2 – mnohonožka dvoupásá http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Ommatoiulus_sabulosus.JPG obr. 3 – stonožka škvorová http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Steinl%C3%A4ufer_%28Lithobius_forficatus%29_1.jpg/640px-Steinl%C3%A4ufer_%28Lithobius_forficatus%29_1.jpg obr. 4 – mákovka vodní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/PoduraAquatica.jpg/640px-PoduraAquatica.jpg