Co potřebují oběti znásilnění ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

NÁSILÍ V RODINĚ.
Zdravotní a sociální aspekty života na ulici -Výchozí zdravotní situace jednotlivce -Výchozí sociální situace jednotlivce -Zdravotní a sociální politika.
Sociální služby SOZ.
Poradna Pro Rodinu Šumperk
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Centrum MEDIOL s.r.o. - praxe v oboru sexuologie
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CAN-Child Abuse and Neglect
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Bezdomovectví David Švadlena.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Seminář Trauma.
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Spravedlnost očima oběti
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Školská sociální práce
Riziková mládež PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Co říká česká veřejnost?
Rodičovství biologické a pěstounské
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Co potřebují oběti znásilnění ? Jaroslav Zvěřina Sexuologický ústav 1.Lékařská fakulta UK, Praha

Znásilnění – drama o dvou perspektivách Sexuální agrese je genderově asymetrický fenomén. Většinu obětí tvoří ženy, většinu pachatelů pak muži. Neměli bychom ovšem zapomínat na menšinové formy znásilnění: - mezi homosexuálními muži - mezi homosexuálními ženami A též znásilnění dětí obou pohlaví

Sexuální násilí – muži Pachatelé sexuálního násilí % báze – respondenti, kteří odpověděli Pachatelé sexuálního násilí

Znásilněné ženy Znásilněné ženy Kdo je znásilnil % báze – respondenti, kteří odpověděli % báze – respondentky, které odpověděly, že byly oběťmi znásilnění Znásilněné ženy Kdo je znásilnil

Většinu znásilnění spáchají „normální muži“ Parafilní (deviantní) muži tvoří jen menšinu pachatelů Zcela normální muži jsou schopni i masových znásilnění (války, revoluce, masové nepokoje) Sexuální agrese je součástí některých delších vztahů (partnerské, domácí násilí) Facilitační faktory: alkohol, drogy (zejména excitační), anabolika (testosteron)

Znásilnění je fenomén složitě strukturovaný Nejvíce znepokojivé je, že pouze u menší části znásilnění oběť někomu delikt oznámí a vyhledá odbornou pomoc. Rizika: Psychická, Sociální, Partnerská, Hygienická, Reprodukční Ženy, které se staly obětí znásilnění, pokud bylo vyšetřováno, se většinou odborné pomoci dočkají. Jen někdy od nich slyšíme stížnosti na netaktní chování policistů, ale též zdravotníků a lékařů. Nezapomínejme, že oběť může být opilá, pod vlivem drog, poraněná a jinak stigmatizovaná. Z mých poznatků se zdá, že těchto stížností není mnoho.

Ambivalentní a nejistý postoj oběti Partnerská a manželská znásilnění Strach z negativní stigmatizace Emoční vazba na pachatele – pozitivní i negativní Znásilnění jako součást domácího (partnerského) násilí Výraznější pocity spoluviny či vlastního selhání oběti

Dlouhodobé následky znásilnění Posttraumatická stresová porucha Jde o často diskutabilní psychopatologickou jednotku   Hygienická a reprodukční rizika – řešená zdravotnickou péčí. Následky v partnerském životě a sexuální funkci Sexuální dysfunkce a partnerské problémy nejsou nezbytnými následky, jsou však u obětí znásilnění poměrně časté Nestrašit oběti následky, nedramatizovat, zbytečně nekomplikovat vyrovnání se s následky. Hysterické postoje působí hodně škod.

Co potřebují oběti znásilnění ? U evidovaných a vyšetřovaných deliktů by neměla být o pomoc odborníků nouze. Problém je tam, kde oběť z nějakého důvodu váhá s oznámením (nejčastěji známý či příbuzný pachatel, ale někdy také pocity spoluviny na straně oběti, strach z vlastní negativní stigmatizace a tak podobně). V takových případech (a je jich většina) potřebuje oběť nízkoprahové konzultační a poradenské centrum, kde se jí může dostat první pomoc ve zmíněných rizicích, také právní konzultace). Takové centrum by nemuselo být koncentrováno na potrestání pachatele, a oznámení deliktu za každou cenu. Při účinné popularizaci by však poskytlo pomoc obětem, pro které je jinak zcela nedostupná.