Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETR BEZRUČ VLASTNÍM JMÉNEM VLADIMÍR JAN NEPOMUK VAŠEK
Advertisements

PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0360BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.18 II
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
¨-4-.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
František Ladislav Čelakovský
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Petr Bezruč Český jazyk 7. ročník ZŠ
Vítězslav Hálek Májovci
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Havlíček Borovský
Český jazyk a literatura
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Marie Majerová 9. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_273_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Petr Bezruč NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_01B_02_Petr Bezruč: Slezské písně TEMA:Česká.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Jan Neruda - dílo.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
František Ladislav Čelakovský
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Petr Bezruč 1867 - 1958 - vlastním jménem Vladimír Vašek - básník Slezska, kraje bídy, sociálního a národnostního útlaku - vtěluje se do pěvce, v jehož tvorbě se odráží hněv lidu vyvolaný opakovaným ponižováním a ústrky - proto pseudonym : Petr – skála, Bezruč - kámen obr. č. 1

Život : Narodil se v roce 1867 v Opavě. Jeho otec Antonín Vašek byl učitel, filolog a slezský buditel, jenž v roce 1880 umírá na tuberkulózu a Marie Vašková tak zůstává se šesti dětmi sama v nelehké finanční situaci. V roce 1881 začíná Vladimír Vašek navštěvovat brněnské gymnázium, nejhorší prospěch má z němčiny, matematiky a zpěvu, protože všechny písně zpíval v jediném tónu. Zde píše první verše, které se však nezachovaly, jednalo se o ironické veršovánky namířené proti profesorům. Studoval v Praze klasickou filologii, studia však nedokončil. Vrací z Prahy do Brna a začíná pracovat na poště / pamětní deska/ V roce 1891 je přidělen na poštu v Místku.

Tvorba : Zde v Místku začíná změna autora ve vášnivého zastánce práv chudých slezských lidí. V lednu 1899 začíná Vladimír Vašek zasílat své básně Janu Herbenovi do časopisu Čas pod pseudonymem Petr Bezruč. Do roku 1904 pak Vašek zasílá celkem 74 básní v 39 zásilkách. Básně mají veliký, převážně kladný ohlas. V roce 1909 vychází Bezručovy básně poprvé pod názvem Slezské písně. Básně obsahují velmi často s národní a sociální tematiku, jsou buřičské, staví se na stranu chudých a utlačovaných – typ sociální balady / b. Maryčka Magdónova – přednes /

b. Maryčka Magdónova Maryčka je sirotek (otec byl opilec, který se zabil při návratu z hospody). Maryčka se stará o mladší sourozence. Jednou ji při krádeži dříví chytí Hochfelder, který ji udá. Když ji odvádí strážník do „Frydku“, spáchá sebevraždu skokem ze skály. Dílo je napsáno kriticky, v každé sloce se autor ptá Maryčky na řešení. obr. č. 2

Básně ze Slezských písní: - intimní básně osobního charakteru : Červený květ – úvodní báseň sbírky, květina je symbolem jeho vlastního nitra, kaktus, jako květina, která vykvete pouze jednou, symbolizuje jeho životní osamělost -básně reagující na sociální bídu a národnostní útlak : Maryčka Magdónova Ostrava Kantor Halfar – příběh učitele, který vzdoroval tlaku odnárodňování a učil česky - básně věnované jednotlivým obcím na Moravě a ve Slezsku: Polská Ostrava - báseň na protest proti přejmenování Polské Ostravy na Slezskou Ostravu Některé básně z této sbírky zhudebnil a nazpíval písničkář Jarek Nohavica

Přínos Bezruče : - prolínání lyriky, epiky a dramatičnosti, útočnosti a reálného obrazu světa - ostrá kritika společnosti – sociální poezie – typ sociální balady, výzva k boji - jazyk – nářeční prvky – kopalna, robit, vráz - úsečné verše, vzrušené apostrofy, otázky, výsměšná ironie - obraz sociálního a národnostního útlaku, bída havířů, vdov a sirotků, útisk uhlobaronů, krčmářů, lichvářů – německé školy, polské kostely …

Kontrolní otázky Vlastní jméno autora, od kterých slov je odvozen pseudonym. Vladimír Vašek, Petr – skála, Bezruč – kámen 2. Název sbírky sociálních balad. Slezské písně

Kontrolní otázky 3. Proč řadíme báseň Maryčka Magdónova mezi básně se sociální tématikou? Útisk lidu, obraz havířů, bídy, osud sirotků… 4. Připrav si k recitaci báseň Ostrava, vypracuj rozbor: a) obsah (stručně); b) záměr autora. 5. Seznam se blíže s autorem na uvedených webových stránkách.

Zdroj: Neznámý autor.wikipedia.org[online]19.11.2008, 09:41[cit 2012-01-29].File:Bezruc 2.jpg.Dostupné z WWWhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bezruc_2.jpg / obrázek č. 1 a obrázek č. 2 / Vlastní tvorba : Mgr. Josefa Omelková