Základy tvorby www stránky v HTML kódu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Formátování diplomové práce
Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
HTML. Barvy Co je to HTML soubor? HTML je zkratka Hyper Text Markup Language V HTML souboru je textový soubor proložen malými značkovacími.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 2..
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Písmo.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Textový editor 11 Styly.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
TNPW1 Cvičení
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba www stránek.
Formátování dokumentu
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky III. Co se všechno.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
WORDPAD Textový dokument.
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Co je to webová prezentace?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Typy tagů stylové (formátovací) - tučné , šikmé , styl , písmo  ... strukturální- odstavce , nadpisy , seznamy , tabulky  ...
Transkript prezentace:

Základy tvorby www stránky v HTML kódu. Odstavce, nadpisy, formátování písma a seznamy (odrážky a číslování). © Mgr. Petr Loskot, leden 2010 http://www.jakpsatweb.cz http://polopate.jakpsatweb.cz Časopis PPK Časopis PC World Wikipedia.cz

Praktická cvičení – první stránky Pro tvoření HTML kódu budeme používat poznámkový blok. Není nejideálnější, ale postačí. Je dostupný v příslušenství Windows. Práce si budeme ukládat do složky M:\4B_IKT2\HTML\PRIJMENI. (vytvořme si ji).

Praktická cvičení – první stránky Pro tvoření HTML kódu budeme používat poznámkový blok. Ten ale ukládá soubory ve formátu *.txt Aby z toho vznikl HTML soubor, přejmenujeme příponu souboru z *.txt na *.html nebo to tak rovnou uložíme.

Praktická cvičení – úkol č. 1 <html>   <head>  <title>Má první stránka na škole</title>   </head> <body>    <p> Ahoj, jmenuji se ……Klárka …., chodím do třídy 4B_IKT2…… a toto je můj první pokus s html kódem pro www stránku.</p>  </body> </html>

Praktická cvičení – úkol č. 1 Napsaný text ulož do složky M:\4B_IKT2\HTML\PRIJMENI. Soubor nazvi ukol_1.html . Doporučení: názvy souborů i složek pišme bez DIAKRITIKY. Soubor uprav tak, aby měl příponu *.html. Vyzkoušej NÁHLED stránky v prohlížeči.

Praktická cvičení – úkol č. 1

Praktická cvičení – první stránky Náhled – prohlížení HTML souboru (www stránky) Děje se tak automaticky po kliknutí na soubor. Soubor se otevře v Internetovém prohlížeči. Internet Explorer. Mozilla. Opera. Úprava – úprava HTML souboru (www stránky) Nutno otevřít v poznámkovém bloku. Např.: přes volbu OTEVŘÍT V PROGRAMU.

Praktická cvičení – úkol č. 1 Vrať se zpět ke zdrojovému (HTML) kódu (úprava souboru v textovém editoru) a změň text na .…… toto je můj druhý pokus ……. Prohlédni změněnou stránku v prohlížeči. Pokud se změna neprojeví, použij AKTUALIZAČNÍ tlačítko prohlížeče.

Praktická cvičení – úkol č. 1

Formátování textu - odstavec Odstavec - <p> text odstavce </p> Vymezení odstavce <p>, </p>. Možná vůbec nejpoužívanější tag. Po jeho konci prohlížeč automaticky zalomí řádek a udělá vertikální mezeru. p – z anglického par, paragraph.

Formátování textu - nadpisy Nadpis - <h1> text nadpisu </h1> Vymezení nadpisu první úrovně. <h3>, </h3>; <h4>, </h4>……… Nadpis druhé, třetí úrovně (mezinadpis, nadpis kapitoly). Lze použít až šest úrovní nadpisů (tedy až <h6>). Vykreslují se různě velké podle důležitosti. Jsou velmi důležité pro vyhledávače. h – z anglického headline.

Formátování textu – řez písma Tučné (Bold) - <b>, </b> text mezi těmito tagy bude tučný. Kurzíva (Italic) - <i>, </i> text mezi těmito tagy bude kurzívou. Podtržený text - <u>, </u> text mezi těmito tagy bude podtržený, ale nepoužívejte to, plete se to s odkazem.

Praktická cvičení – úkol č. 2 Napsaný text ulož do složky M:\4B_IKT2\HTML\PRIJMENI. Soubor nazvi ukol_2.html . Doporučení: názvy souborů i složek pišme bez DIAKRITIKY. Soubor uprav tak, aby měl příponu *.html. Vyzkoušej NÁHLED stránky v prohlížeči.

Praktická cvičení – úkol č. 2 Řez písma a nadpisy. <html> <head> <title>Má druhá stránka</title> </head> <body> <h1>Nadpis první úrovně</h1> <h2>Nadpis druhé úrovně</h2> <h3>Nadpis třetí úrovně</h3> <h4>Nadpis čtvrté úrovně</h4> <h5>Nadpis páté úrovně</h5> <h6>Nadpis šesté úrovně</h6> <p>Odstavec s obyčejným textem</p> <p>Odstavec s <b>tučným textem</b></p> <p>Odstavec s <i>kurzivou</i></p> </body> </html>

Centrování – zarovnání na střed Tag <center> Napíšeme-li tento tag za tag odstavce, nadpisu a pod, bude tento text zarovnán na střed. Upravme si předešlou stránku „Má druhá stránka“ tak, aby byl text vycentrován.

Centrování textu

Zvýraznění textu <span>, </span> dvojice tagů vymezující nějak odlišný text. <span style="color: red">, </span> V tomto případě má kus textu červenou barvu. Jde o první příklad tagu, který má tak zvaný atribut. Atributem je "style" a má hodnotu "color: red". Pomocí tohoto atributu style= se dá detailně nadefinovat vzhled textu. V praxi má většina tagů nějaký atribut.

Zvýraznění textu - barvy Pomocí atributu <span style="color: barva">, </span> Upravme stránku „Řez písma a nadpisy.“

Zdroj: http://www.jakpsatweb.cz/archiv/barvy-pojmenovane.html

Uvozovky u atributů Častým dotazem je, kdy se musejí dělat uvozovky kolem hodnot atributů. Jestli <font color=blue> je něco jiného než <font color="blue">. V tomto případě je to totéž, uvozovky nejsou povinné. Ale pokud hodnota atributu obsahuje mezeru, tak tam uvozovky být musejí. Invalidní příklad: <font face=Times New Roman> Prohlížeč by to bez uvozovek chápal jako více atributů. Takže doporučuji uvozovky dávat všude, nic se tím nezkazí.

Zvýraznění textu - barvy

Seznamy Číslování - <ol> Odrážky - <ul> (ordered list = číslovaný seznam) Odrážky - <ul> (unordered list = nečíslovaný seznam) Uvnitř mohou být pouze elementy <li>, (list item = položky seznamu), viz dále.

Položky seznamu Položku seznamu ohraničujeme tagem <li> (z angl. list item). Pro správné zobrazení musí být uvnitř seznamu to znamená uvnitř elementu <ol>, <ul>. Zobrazuje se vždy na novém řádku za: číslem (pokud jde o <ol>) za odrážkou (v ostatních případech). Mezi jednotlivými položkami nejsou zvětšené vertikální mezery.

Odrážky Pozn.: odrážka (v textu) = bullet <ul> <li>položka seznamu s odrážkami</li> <li>položka seznamu s odrážkami</li> <li>položka seznamu s odrážkami</li> </ul> Pozn.: odrážka (v textu) = bullet

Víceúrovňové odrážky Před položkami první úrovně se jako odrážka zobrazí puntík Víceúrovňové odrážky se dají dělat zanořováním dalšího <ul> do <li>. Druhá úroveň zobrazuje přednastaveně kolečko. Třetí úroveň zobrazuje přednastaveně čtvereček.

Připomenutí Ani v příkladech a zkouškách nezapomínejte na správnou strukturu kódu! Doctype zatím vynecháme. Hlavička. Tělo. Na začátek patří ještě <html>. Na konec patří ještě </html>.

Připomenutí - shrnutí <html> <head> <title>Moje stránka s odrážkami</title> </head> <body> <p>text bez odrážek</p> <ul> <li>položka seznamu s odrážkami</li> </ul> </body> </html>

Děkuji za pozornost © Mgr. Petr Loskot, 2010

Konec © Mgr. Petr Loskot, 2010