NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Advertisements

BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Baroko.
Baroko.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
BAROKNÍ DOBA 8. ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Barokní umění.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Baroko v českých zemích
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Baroko sochařství.
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Barokní architektura v českých zemích
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
17. a první polovina 18. století
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování Test znalostí
Baroko - procvičení 8. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
BAROKO.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – baroko, sochařství,umělci.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Gymnázium Židlochovice kvarta
Baroko.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Baroko.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Radikálně barokní architektura
BAROKO významní představitelé
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Baroko.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský

Evropské baroko Ve druhé polovině 17. století – z Itálie do zaalpské Evropy nový umělecký sloh BAROKO - původně toto slovo – stejný význam jako „směšný“ nebo „pošetilý“ – jako výraz název uchytil v 18. století HLAVNÍ ZNAKY: 1. okázalost 2. bohatství forem 3. rozvlnění linií a pohyb Uvnitř baroka lze rozpoznat dvě linie: a. klasicizující baroko – typické pro protestantskou Evropu a Francii b. dynamické (radikální) baroko typické pro katolické oblasti – Španělsko a jeho kolonie v Latinské Americe, Bavorsko a středoevropská habsburská monarchie Vidění sv. Terezie

Architektura a sochařství - pro barokní stavitelství je typický cit pro kompozici a monumentalitu - mimo městské areály osvědčili barokní architekti neobyčejné pochopení pro krajinný ráz a začlenění architektury do přírodního prostředí - budování zámků doplněných zahradami, církevní stavby, baroko prostoupilo i lidovou architekturu – lidové baroko podoba Svatopetrského náměstí- italský architekt GIAN LORENZO BERNINI

Architektura a sochařství - sochař architekt GIAN CARLO BERNINI - architekt Francesco Boromini JAN BERNARD FISCHER z Erlachu - tvůrce letního habsburského sídla v Schönbrunnu Chrám Karla Boromejského ve Vídni Kryštof Dientzenhofer a jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer skvělé stavby – chrám sv. Mikuláše

Architektura a sochařství Jan Blažej Santini tvoří ve stylu barokní gotiky – kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou Sochaři Jan Jiří Bendl Ferdinand Maxmilián Brokof Matyáš Bernard Braun

Ferdinand M. Brokof, detail postavy světce ze sousoší sv Ferdinand M. Brokof, detail postavy světce ze sousoší sv. Františka Xaverského na Karlově mostě v Praze z roku 1711

F. M. Brokof, detail mouřenína zpod balkonu Morzinského paláce v Praze

F. M. Brokof, polychromovaná řezba sv. Jana z Boha pro kostel sv F. M. Brokof, polychromovaná řezba sv. Jana z Boha pro kostel sv. Šimona a Judy v Praze; kol. r. 1724

M. B. Braun, Sen sv. Luitgardy; Karlův most v Praze

Malířství Michelangelo Amerisi Caravaggio - nepsaný zakladatel barokního malířství - malíři čerpají náměty z biblických, církevních, a antických dějin Rembrandt van Rijn - vrcholné baroko, holandský malíř Snímání s kříže 1602 - 1604 Danae

Malířství Petr Brandl - všestranně nadaný malíř Karel Škréta Petr Jan Brandl Podobizna muže s bílou parukou Svatá rodina se sv. Barborou a Kateřinou

Literatura a hudba Pedro Calderón de la Barca - autor více než 200 divadelních her, typický projev baroka – „Život je sen“ Johan Sebastian Bach - zřejmě největší barokní skladatel – „Braniborské koncerty“, Matoušovy pašije“, „Umění fugy“ Čeští hudební skladatelé Adam Michna z Otradovic Pavel Josef Vejvanovský - největším umělcem českého hudebního baroka byl nepochybně kontrabasista dvorní kapely saského kurfiřta Bedřicha Augusta II. Jan Dismas Zelenka – zemřel v Drážďanech v předvečer Štědrého dne 1745, je považován za největšího génia české hudby před Bedřichem Smetanou