OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Základy databázových systémů
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Souborové systémy.
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
ORGANIZACE DATOVÉ STRUKTURY SOUBOR
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Relační databáze.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Databázové modelování
Databáze teorie.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Vnitřní (operační paměť)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Co je to OS Správce prostředků –spravuje a přiděluje systémové zdroje systému úlohám, stará se o jejich efektivní sdílení procesoru (ů) operační paměti.
Základy operačních systémů
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu. Struktura učebnice pro e-learning Obsah učebnice = struktura předmětu, kapitol cíleTabulka aktivni slovesa.docTabulka.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Přehled změn na portálu upgrade redakčního systému Marwel, nasazení modulu pro správu souborů a fulltextové vyhledávání
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
SW počítače - operační systém
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Logická organizace paměti
Přehled změn na portálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Portál přístupového systému
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Operační systémy 1.
Správa paměti.
Přehled změn na portálu
Typ pole (1) Proměnná typu pole představuje kolekci proměnných stejného datového typu, které mohou být označovány společným jménem (identifikátorem) Pole.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Správa disků
Operační systémy.
Paměť.
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

SOUBOR Soubor = logická reprezentace dat, programů, záznamů Pod pojmem soubor chápeme programy i data

SPRÁVA SOUBORŮ OS zodpovědný za: vytváření a rušení souborů vytváření a rušení adresářů (složek) podporu primitivních operací pro manipulaci se soubory a adresáři zobrazení souborů do sekundární paměti archivaci souborů na energeticky nezávislá média

SPRÁVCE SOUBORŮ sleduje soubor, jeho umístění, užití, stav rozhoduje, komu bude soubor přidělen realizuje požadavky na ochranu informací v souboru realizuje požadavky na přístup k souboru přiděluje prostředek (otevírá soubor) uvolňuje prostředek (uzavírá soubor)

ATRIBUTY SOUBORU název souboru (jméno) identifikátor typ umístění velikost ochrana čas manipulace se souborem

TYPY SOUBORŮ Podpora typů souborů OS: možnost kontroly správného použití souboru uživatelem, automatické funkce při spuštění ...  větší režie OS (pro každý typ souboru nějaký kód) UNIX/Linux nepodporuje žádné typy souborů (soubor = sekvence bytů) V OS typu UNIX/Linux jsou i I/O zařízení chápána jako soubory

PŘÍSTUPOVÉ METODY Natažení do primární paměti práce se souborem Sekvenční přístup (řetězení alokačních jednotek) Indexování bloků Kombinovaný přístup (index + řetězení bloků)

ŘETĚZENÍ BLOKŮ adresář odkazuje na první blok souboru v paměti každý blok odkazuje na následující poslední blok odkazuje na NULL sekvenční vyhledávání nízká režie je-li jeden odkaz porušen, zbytek souboru nepřístupný

INDEX BLOKY existuje přídavná stuktura index adresář odkazuje na index bloků index obsahuje odkaz na fyzickou adresu záznamu každý blok v paměti má jeden záznam v indexu vyšší režie (udržování indexu rychlejší přístup k informacím v souboru

INDEX + ŘETĚZENÍ BLOKŮ existuje přídavná stuktura index adresář odkazuje na index bloků index obsahuje odkaz na fyzickou adresu záznamu bloky mohou být zřetězeny (počet indexů menší než počet bloků) vyšší režie (udržování indexu) rychlejší přístup k informacím v souboru