VY_32_INOVACE_Vac_I_10 Zeměpisné pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Modrá planeta.
překlad ze slovenštiny a úprava: Váňová
Přírodní podmínky v Evropě POLOHA
HYDROSFÉRA.
Oceány a moře.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Cesta na dno Mariánského příkopu
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Hydrosféra oceánská voda
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Evropa: vodstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.40 Mgr. Kosík Lukáš
AMERIKA Reliéf III2-Z7-I-03
poloha, rozloha, členitost
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
kontinenty a oceány Velké přírodní celky
Afrika Poloha, rozloha Jan Dušek.
Afrika – poloha, rozloha
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.35 Téma: Zeměpis světadílů -
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Poloha a územní rozloha států TÉMATICKÝ CELEK:Společenské.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Poloha, členitost Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ na.
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
VY_32_INOVACE_Vac_II_12 Jižní Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
VY_32_INOVACE_Fi_III_25 Název Státní vlajky zemí světa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
VY_32_INOVACE_Vac_II_10 Střední Afrika Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Vac_II_07 Afrika –obyvatelstvo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
VY_32_INOVACE_Vac_II_02 Afrika –povrch a nerostné bohatství
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Ostrovy_a_poloostrovy_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ASIE – poloha, členitost a povrch
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
VY_32_INOVACE_Vac_I_12 Povrch krajiny
Modrá planeta.
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Průlivy a průplavy světa VY_32_INOVACE_C20
Evropa – poloha, rozloha, členitost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Vac_I_10 Zeměpisné pojmy Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Jarmila Vaculíková

Zeměpisné pojmy břežní čára - místo, kde se moře stýká s pevninou Vyhledej v učebnici, proč se Zemi říká „modrá planeta“. břežní čára - místo, kde se moře stýká s pevninou pobřeží – najdeme okolo břežní čáry

Normandie - Francie Bulharsko – Slunečné pobřeží Nizozemí Austrálie - Perth

výběžek pevniny do moře Poloostrov výběžek pevniny do moře Vyhledej v atlase názvy vyznačených poloostrovů: Skandinávský(fialová) Pyrenejský(červená) Apeninský(modrá) Balkánský(zelená) Jutský(žlutá)

výběžek moře do pevniny Záliv výběžek moře do pevniny vyhledej na mapě tento záliv vyhledej a zapiš si do sešitu tři zálivy v Atlantském oceánu: 1. Guinejský 2. Biskajský 3. Mexický

Ostrov pevnina obklopena vodou vyhledej v atlase tento ostrov vyhledej a zapiš do sešitu 3 ostrovy: Grónsko Madagaskar Island Souostroví – skupina ostrovů Britské Japonské Filipíny - vyhledej v atlase Největší ostrov na světě - Grónsko

Průliv, úžina úzký pruh moře mezi pevninami - přírodní Lamanšský pr. Gibraltar (pr.) -vyhledej na mapě další dva úžina Bospor Dardanely Calaiská Gibraltar Lamanšský pr.

Průplav úzký pruh moře mezi pevninami vytvořený člověkem Panamský - vyhledej na mapě Suezský Suezský pr. Panamský pr.

Zdroje DEMEK, Jaromír, et al. Zeměpis 6 pro základní školy : Planeta Země. Praha : SPN, a. s., 2007. 120 s. ______________________________________________________________________ Datum vytvoření: 13. 11. 2011 Ročník: šestý Předmět: zeměpis Anotace: pomocí tohoto materiálu pochopí žáci základní pojmy, se kterými budou dále pracovat. Ke každému pojmu přiřazují konkrétní názvy, které vyhledávají v atlase.