Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Poezie v 1. polovině 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Rozbor uměleckého textu
VY_32_INOVACE_1C2 FUTURISMUS.
Představitel skupiny lumírovců
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
,,Vše je v neustálém pohybu. Nehybnost neexistuje.‘‘ Podle italského spisovatele Umberta Eka je to forma umění, v níž je pohyb barev, tvarů a ploch prostředkem,
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umělecké směry 20. století
Světová poezie 1. poloviny 20. století Opakování
FUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
FUTURISMUS Jiří Salajka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Christian Morgenstern
FUTURISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Albert Camus Barbora Vaňková.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Emil František Burian
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Futurismus.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
FUTURISMUS Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
SVĚTOVÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Vypracoval: Ondřej Dutka
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
AVANTGARDNÍ SMĚRY.
Velemir Chlebnikov *
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kultura meziválečného období
Světová literatura 2.pol.20.stol.
Česká meziválečná poezie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
DADAISMUS.
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Futurismus Zakladatel je Filippo Tommaso Marinetti (Ital)1909 FUTURUS = budoucí, směr v podstatě italský, ovlivnil umění Ruska trvání 1909 - 1918 odmítá všechny dosavadní kulturní a umělecké hodnoty. Hnutí odmítající jakoukoli tradici. cílem futuristů bylo ukázat moderní uspěchanou a rušnou dobu, kterou nekritizovali, ale která se jim líbila. Častým námětem byla technika. Z toho vyplynula jejich snaha o rychlost, které dosahovali jednak zkratkovitostí a jednak proměnlivostí básnického rytmu.

ZNAKY FUTURISMU futurismus byl pln rozporů,nebral ohled na žádné hodnoty směřování některých umělců bylo až zahanbující - Marinetti a Carra se stali obdivovateli a přívrženci Mussoliniho, fašismu /válka jediná hygiena světa už z názvu, zaměření na budoucnost odmítají vše staré věřili ve změny vítají rozvoj civilizace, techniky proti konvenci, měšťáctví zaujal je pohyb,rychlost, síla, rytmus moderního života, krása strojů Tento směr byl populární především v Itálii a Rusku.

ITÁLIE - F.T.Marinetti 1876 -1944 básník, prozaik a dramatik, zakladatel a teoretik futurismu. studoval v Paříži. Jelikož byl vůdčí osobností futurismu, přivedl tento směr, poté co začal sympatizovat s fašismem, k tomuto hnutí také. V roce 1914 agitoval pro vstup Itálie do války. Během 1. světové války byl důstojníkem u dělostřelectva. 1909 v Itálii futuristický manifest v pařížském listu Le Figaro. V tomto manifestu Marinetti shrnul program futurismu do několika základních bodů : krása neklidu, rychlosti a boje poezie odvahy a revolty. Prakticky zde prezentovali triumf člověka nad přírodou.

Ukázka z Manifestu futurismu: 1. Chceme opěvovat lásku k nebezpečí, návyk na energii a smělost 2. Základními prvky naší poezie budou odvaha, zmužilost a revolta 3. Literatura až dosud velebila myšlenkovou nehybnost, extázi a spánek, my chceme velebit útočný neklid, horečnatou nespavost, poklus, nebezpečný skok, facku a ránu pěstí 4. Prohlašujeme, že nádhera světa byla obohacena o novou krásu: o krásu rychlosti. Závodní automobil se svou kapotou ozdobenou tlustými trubkami podobnými hadům s výbušným dechem…, řvoucí automobil, který jako by se řítil po kartáčových nábojích, je krásnější než Niké ze Samothráky 6. Básník se musí vybít vášnivě, břeskně a marnotratně, chce-li znásobit nadšené zanícení pro prvotní živly (…) požadoval zrušení všech muzeí a knihoven, které v sobě ukrývají staré umění Úkol : vyhledej problematické body manifestu

Tvorba F.T. Marinettiho básnické sbírky Osvobozená slova – v 1. části texty, pravidla futurismu, ve 2. části pravidla, která se mají uplatnit Zkáza Sopky Divadelní hry Ohnivý buben Zajatci

Ukázky osvobozených slov slova se skládají bez ohledu na logické vazby a pravidla syntaxe, uvolněná grafická podoba básně, zrušena interpunkce, nepoužívají moc přídavná jména a příslovce, rýmy, pak ani velká písmena, pro vyjádření rychlosti – krátké věty (hlavně slovesa a podstatná jména) hlavními motivy jsou stroje, dopravní prostředky atd., často používány kakofonie Osvobozená slova

Ruský futurismus Vladimir Vladimirovič Majakovskij (1893 - 1930)

V.V. Chlebnikov prozaik, básník a dramatik, psal také filmové scénáře a dětskou literaturu. zakladatelem ruského futurismu rané dílo spadá do futurismu, jeho pozdější dílo je silně ovlivněné marxismem, socialistickou ideologií a socialistickým realismem, také se snažil oba postupy spojit v takzvaný komunistický futurismus. Byl nejvýznamnějším oficiálním spisovatelem v tehdejším SSSR. Většina jeho básní je proto silně tendenční, což jim může v očích některých čtenářů ubírat na literární hodnotě.

Dílo V.V. Majakovkého Poemy ( básnické povídky): Oblak v kalhotách, Flétna-páteř 150 000 000 ukázka Oblak v kalhotách

Velemír Chlebnikov (1885-1922) ruský symbolistický básník a dramatik, představitel ruského futurismu. Tvůrce pojmu zaum - vytvářel zaumný jazyk - uměle vytvořený jazyk zaklínadel a magických kouzel se slovy. Byl znám jako jazykový experimentátor, dal ruskému jazyku nový směr. Většina jeho děl zůstala nedokončená, torzovitá. Preferuje intonační prvek před rytmickým. Čerpal z folklóru a mýtů. Využíval magie čísel. Byl nazýván "básník pro básníky", ovlivnil řadu ruských autorů,

Dílo Chlebnikova Básn. sbírky: Noc v zákopech Zakletí smíchem

Bobeóbi Bobeóbi zněla ústa. Veeómi zněly oči. Pieéo zněly brvy. Lieeej - zněl ovál líček. Gzi - gzi - gzeo řetěz zněl. Tak na plátně jakýchsi souvztažností vně rozměrů žila Tvář.

Žijí psi. Mizí žal, až i zimy spí již. Palindromy Žijí psi. Mizí žal, až i zimy spí již. Já, Razin, s vílou vědy volám lesy čísel, málo viděv u oliv. S ní - za ráj. Přeloženo Jiřím Tauferem