Regionální stálá konference Libereckého kraje Téma Spolupráce ASZ v oblasti vzdělávání Regionální stálá konference Libereckého kraje Petra Zahradníková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Advertisements

Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování kapacit pro rozvoj škol I. Ing. Irena Havlová Praha, 12. února 2016.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových vztahů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Cíl a identifikace výzvy
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Podpora krajského akčního plánování
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání (KAP)
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Implementační projekt KAP
Výzva k předkládání žádostí
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Výzva k předkládání žádostí
Výzva OP VVV 02_17_044 Šablony pro SVČ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Od MAP I k MAP II v Plzeňském kraji
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Regionální stálá konference Libereckého kraje Téma Spolupráce ASZ v oblasti vzdělávání Regionální stálá konference Libereckého kraje Petra Zahradníková, metodik RC Střed ASZ 15.12.2016 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami„ č. CZ.02.3.62/0.0/0.0/15_001/0000586 www.socialni-zaclenovani.cz

Témata Představení projektu IPs ASZ 2. Místní plán inkluze pro oblast vzdělávání – spolupráce a podpora aktérů v oblasti vzdělávání 3. Možnosti výzev OP VVV – KPSVL I, KPSVL II

Individuální projekt Agentury pro sociální začleňování Individuální projekt Agentury pro sociální začleňování – „Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v území se sociálně vyloučenými lokalitami“ Realizace: 2016 - 2022 POZN: Lokální konzultant pro inkluzivní vzdělávání na min. 2 roky spolupráce v oblasti vzdělávání Klíčové aktivity v projektu: Spolupráce v území (tvorba a implementace Strategického plánu inkluze ve městech, pomoc se zpracováním inkluze v Místních akčních plánech) Podpora odborné spolupráce (příprava a realizace odborných panelů na téma inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami – spolupráce škol a zřizovatelů v oblasti podpory dětí a žáků z marginalizovaných skupin. Expertní podpora partnerů v lokalitách a interního týmu Agentury prostřednictvím centrálních expertů na témata vztahující se k inkluzi.) Aktivizace relevantních aktérů (příprava a realizace odborných workshopů, veřejných setkání, konferencí, exkurzí/stáží za příklady dobré praxe, zahraničních studijních cest, analýzy zahraničních expertů.) Metodická podpora (tvorba Metodického manuálu pro rozvoj inkluzivního vzdělávání na místní úrovni.) Evaluace, výzkumy, analýzy (vstupní analýzy místních vzdělávacích sítí, Analýza segregace škol z pohledu sociálního vyloučení; evaluační manuál; dílčí a souhrnné hodnotící zprávy o dopadu projektu v lokalitách)

Místní plán inkluze (MPI) Místní plán inkluze je zpracováván v obcích zapojených do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL). MPI je v souladu s platnými národními, krajskými a místními strategickými dokumenty, zvláště KAP, MAP, Dlouhodobými záměry v oblasti vzdělávání, Strategií vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 a platnými Akčními plány inkluzivního vzdělávání MŠMT. Obec/svazek obcí vytváří ve spolupráci s pracovní skupinou pro vzdělávání a zástupci ASZ (lokální konzultant a konzultant pro inkluzivní vzdělávání) Místní plán inkluze v oblasti vzdělávání (dále jen MPI), jehož cílem je systemizace opatření na podporu inkluzivního vzdělávání v obci v rámci místní vzdělávací soustavy. Plán musí být vypracován na dobu 3 let. Návrh plánu musí minimálně obsahovat identifikaci problémů v oblasti inkluzivního vzdělávání/ příčin bariér inkluzivního vzdělávání a rámcový návrh možných opatření řešících daný problém či příčinu bariér inkluzivního vzdělávání v obci.

MPI Musí obsahovat: Úvod Analýzu oblasti vzdělávání s ukazateli Strategickou část – strategické cíle a z nich vycházející: Specifické cíle Opatření Aktivity v oblasti spolupráce – MŠ/ ZŠ, zřizovatel, NNO Aktivity jednotlivých škol – MŠ/ ZŠ Infrastruktura

MPI Viz :Vzory příloh pro výzvu č. 02_16_021 Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL: Aktualizovaná příloha Potvrzení ASZ o projektu ze dne 4.5.2016, zveřejněná na stránkách MŠMT, která je žadatelem předkládána společně s žádostí o podporu. Viz: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/prehled-vzoru-prilohy-k-vyzvam

MPI – postup přípravy a schvalovací proces Příprava – zástupci města a LK IV (plus metodik ASZ) Proces připomínkování PS Vzdělávání Konzultace MŠMT – do 10.10.2016 Projednání Lokálním partnerstvím 5. Projednání a schválení MPI městem

Kvantitativní ukazatele MPI – výchozí stav Příklady: kapacity – naplněnost, počty pedagogů, AP Počet dětí s SVP nebo s potřebou podpůrných opatření Záškoláctví ve školách s žáky ze SVL Počet předčasných odchodů ze vzdělávání ZŠ Počet absolventů ZŠ, kteří nenastoupili na střední školu Počet dětí s potřebou podpůrných a vyrovnávacích opatření ve všech formách předškolního vzdělávání – MŠ,ZŠ, SŠ Organizace vyjma MŠ, ZŠ podporující žáky s SVP – možnosti spolupráce v Liberci Žáci ZŠ – zapojení do procesu doučování; Počet rodičů dětí a žáků, kteří využijí sociální službu SAS pro rodiny s dětmi; Žáci ZŠ, kteří jsou klienty služby (kumulativně) NZDM; Počet organizací působících ve výchově a vzdělávání (včetně zájmového a neformálního), Počet podpořených partnerství

MPI – zohledňuje potřeby cílových skupin a jednotlivých MŠ a ZŠ Příklad: Strategický cíl – rovné příležitosti ve vzdělávání 1.1. Specifický(-é) cíl(-e): Podpora všech základních a mateřských škol Statutárním městem Libercem s cílem rovného přístupu k předškolnímu a základnímu vzdělávání, začlenění co nejvyššího počtu dětí do předškolního vzdělávání ve věku od 3 let a zvýšení proinkluzivnosti mateřských a základních škol. 1.1.1 Opatření Aktivity v oblasti spolupráce – MŠ/ ZŠ, zřizovatel, NNO Aktivity jednotlivých škol – MŠ/ ZŠ Infrastruktura – investice do jednotlivých MŠ/ ZŠ (např. IROP, SC 2.4 pro ZŠ) – navazuje a spolupracuje s ŘV MAP (SR – doporučena příprava do 30.9.)

Výzvy KPSVL OP VVV Povinná Aktivita č. 1: Řízení projektu Povinné volitelné aktivity KPSVL I (pro KPSVL II platí vše vyjma Aktivit č. 2 pro obce a svazky obcí) nutné realizovat min. 1 povinně volitelnou aktivitu možné realizovat více povinně volitelných aktivit Aktivita č. 2: Podpora obce při zavádění inkluzivního vzdělávání Aktivita č. 3 (2 KPSVL II): Předškolní vzdělávání Aktivita č. 4 (3 KPSVL II): Prevence školní neúspěšnosti V rámci této výzvy je možné zapojit školy, které vzdělávají více jak 40% dětí a žáků se SVP ve třídě i škole. Všechny aktivity musí být v souladu s Místním plánem inkluze – povinnou součástí Strategického plánu sociálního začleňování dané obce/svazku obcí (příloha „“, kde bude uveden výčet aktivit projektu, u nichž Agentura pro sociální začleňování potvrdí jejich jedinečnost a soulad projektu se SPSZ).

Výzva KPSVL I OP VVV – základní informace datum zahájení příjmu žádostí o podporu: 30. 3. 2016 datum ukončení příjmu žádostí o podporu: do vyčerpání alokace, nejpozději do 28.2.2016 nejzazší datum pro ukončení fyzické realizace projektu: 31. 12. 2022 minimální délka trvání projektu: 24 měsíců maximální délka trvání projektu: 36 měsíců Celková alokace na výzvu: 250 mil. Kč Minimální výše celkových způsobilých výdajů: 3 mil. Kč Maximální výše celkových způsobilých výdajů: 50 mil. Kč Způsob financování: Ex-ante Oprávnění žadatelé: Obce/ Dobrovolné svazky obcí dle zákona o obcích zapojené do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám

Výzva KPSVL I OP VVV – základní informace PO3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání IP3 Socioekonomická integrace marginalizovaných skupin jako jsou Romové SC 1 Sociální integrace dětí a žáků včetně začleňování romských dětí do vzdělávání Číslo výzvy KPSVL I: 02_16_021 Typ podporovaných operací/projektů: individuální projekt Druh výzvy: průběžná, komplementární Model hodnocení: jednokolový

Výzva KPSVL I OP VVV – základní informace Partneři: Školy zřizované organizačními složkami státu (právnická osoba vykonávající činnost školy zapsaná ve školském rejstříku) Školy a školská zařízení, které nejsou zřízené organizačními složkami státu (tj. právnická osoba vykonávající činnost školy a školského zařízení zapsaná ve školském rejstříku) Příspěvkové organizace, které nejsou zřízené organizačními složkami státu (kromě všech právnických osob vykonávající činnost škol a školských zařízení zapsaných ve školském rejstříku) Veřejné vysoké školy Soukromé vysoké školy Udržitelnost: nerelevantní

Výzva KPSVL I OP VVV - CS Cílové skupiny: Žáci ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí („žáci ze znevýhodněného prostředí“ - např. žáci s odlišným mateřským jazykem nebo romským etnolektem, kteří jsou současně socioekonomicky znevýhodnění) – povinná CS Žáci, kteří jsou ohroženi předčasným odchodem ze vzdělávání Děti a žáci, pokud jsou aktivity realizovaného projektu zaměřeny na vytváření inkluzivního prostředí ve škole, školském zařízení pro zájmové vzdělávání a organizacích působících v oblasti volného času dětí a mládeže Rodiče a opatrovníci dětí a žáků („rodiče“) Pracovníci škol a školských zařízení, vedoucí pracovníci škol a školských zařízení Pracovníci a dobrovolní pracovníci organizací působících v oblasti vzdělávání nebo asistenčních služeb a v oblasti volného času a zájmového vzdělávání dětí a mládeže Studenti pedagogických fakult a oborů zaměřených na vzdělávání dětí a žáků. Veřejnost

KPSVL I OP VVV – limity financování Nebude podporován vznik nových kurzů DVPP, ani jejich realizace. Nebudou podpořeny projekty zaměřené na vznik nových webových portálů nebo jejich částí. Nebude podporován vznik a vybavování klubů v rámci aktivity 4.4. V rámci aktivity 4.6. Kariérové poradenství je nezpůsobilým výdajem úhrada mzdových výdajů zaměstnavateli rodiče.

Výzva KPSVL II – základní informace Výzva č. 02_16_039 Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL (Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám) II Alokace: 450 mil. Kč Datum vyhlášení: 15. listopadu 2016 Datum ukončení příjmu žádostí o podporu: do vyčerpání alokace nejpozději do 11. 12. 2017 Min. uznatelné náklady 3 mil. Kč, doložený obrat za minulé roky max. 30% uznatelných nákladů rozpočtu Předpokládaný objem finančních prostředků: 450 000 000 Kč Maximální výše celkových způsobilých výdajů: 40 000 000 Kč Maximální délka trvání projektu: 36 měsíců Aktivita I. Řízení projektu Aktivity II. Předškolní vzdělávání Aktivity III. Prevence školní neúspěšnosti Odkaz na stránky MŠMT

Výzva KPSVL II – základní informace Výzva č. 02_16_039 Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL (Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám) II Alokace: 450 mil. Kč Datum vyhlášení: 15. listopadu 2016 Datum ukončení příjmu žádostí o podporu: do vyčerpání alokace nejpozději do 11. 12. 2017 Min. uznatelné náklady 3 mil. Kč, doložený obrat za minulé roky max. 30% uznatelných nákladů rozpočtu Předpokládaný objem finančních prostředků: 450 000 000 Kč Maximální výše celkových způsobilých výdajů: 40 000 000 Kč Maximální délka trvání projektu: 36 měsíců Aktivita I. Řízení projektu Aktivity II. Předškolní vzdělávání Aktivity III. Prevence školní neúspěšnosti Odkaz na stránky MŠMT

Děkuji za pozornost Petra Zahradníková zahradnikova.petra@vlada.cz Tel: 606 712 535 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami„ č. CZ.02.3.62/0.0/0.0/15_001/0000586 www.socialni-zaclenovani.cz