Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a příbuzné obory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě
Advertisements

Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě pro ekonomii a příbuzné obory 15. listopadu 2013.
Ebsco Discovery Service prohledávání EIZ na jedné platformě 12. února 2014.
Informační zdroje a metavyhledávač 360 Search 17. března 2011.
Informační zdroje pro přírodní vědy 21. října 2013 Lesnictví a příbuzné obory.
Elektronické informační zdroje (EIZ) na MENDELU Abstraktové databáze Plnotextové databáze 2. Základy tvorby rešeršního dotazu 3. Vyhledávání.
CABI Compendia a elektronické knihy dostupné na MENDELU
CABI Compendia a CAB ebooks Projekt MENDELU RESEARCH LIBRARY (MERELI) finanční prostředky na nákup elektronických informačních zdrojů z oblastí.
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii 19. března 2013.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě v Brně a práce s informacemi 15. května 2013 EIZ pro přírodovědné obory, 1. část.
Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a krajinářskou architekturu 26. března 2014.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Ekonomie, obchod marketing, management, března 2015.
Elektronické informační zdroje pro produkční aspekty lesnictví 16. října 2014.
Informační zdroje na Mendelově univerzitě v Brně aneb jak efektivně hledat vědecké informace? 14. listopadu 2013.
Informační zdroje doktorského studia Agronomické fakulty
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii 5. března 2015.
Informační zdroje pro přírodní vědy aneb jak efektivně hledat informace? 27. února 2013.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Obor management 30. září 2013.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě pro lesnictví a lesnickou ekonomiku 22. listopadu 2011.
Elektronické informační zdroje pro lesnictví 6. října 2014.
Elektronické informační zdroje pro zemědělské obory 14. března 2014.
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Únor 2011.
Kurz pro doktorandy ZÍSKÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ A NADSTAVBOVÉ SLUŽBY KNIHOVEN Mgr. Zdeňka Civínová Únor 2011.
Informační zabezpečení výzkumu Zdroje pro zemědělství, lesnictví a potravinářství.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Informační zabezpečení doktorandského studia na Provozně ekonomické fakultě MENDELU Elektronické informační zdroje 27. listopadu 2015.
Knihovnické služby a elektronické informační zdroje v kostce 15. října 2015.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2016.
ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE K HODNOCENÍ VĚDY A VÝZKUMU Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Březen 2010.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy 10. března 2016.
Elektronická knihovna časopisů EZB Karolína Košťálová Národní knihovna ČR.
Elektronické informační zdroje
Informační zdroje pro vědu, výzkum a vzdělávání
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Ústřední knihovna FSS MU
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii
Databáze pro hledání odborných informací
Finanční zajištění EIZ na VŠB-TUO Kolik nás stojí a jak se využívají
Elektronické informační zdroje na MENDELU
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Kurz informačního vzdělávání: průvodce online databázemi EBSCO
Ústřední knihovna FSS MU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
VIKMA06 Vyhledávání informací
Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Ústřední knihovna FF MU Podzim 2017
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
OECD iLibrary Mgr. Alena Filipová
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Elektronické informační zdroje se zaměřením na ekologii a příbuzné obory 25. února 2019.
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a příbuzné obory 28. března 2017

Projekt MENDELU RESEARCH LIBRARY (MERELI) finanční prostředky na nákup elektronických informačních zdrojů z oblastí přírodních věd, techniky a medicíny (dále jen STM) získány z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. doba trvání projektu: 1. 1. 2013–31. 12. 2014 udržitelnost: do roku 2019 včetně

Osnova Elektronické informační zdroje z projektu MERELI Elektronické informační zdroje z ostatních projektů České článkové databáze Základy tvorby rešeršního dotazu Discovery systém – EBSCO Discovery Service (EDS) Vyhledávání plných textů

Elektronické informační zdroje Přístup na adrese: http://uvis.mendelu.cz/elektronicke-informacni-zdroje (www stránky MENDELU  Důležité odkazy  Knihovna a informační zdroje)

Elektronické informační zdroje oborové Elektronické informační zdroje z projektu MERELI CAB Abstracts CAB eBooks CABI eRefWorks CABI Compendia Food Science and Technology Abstracts (FSTA) Nutrition and Food Sciences Database Environment Complete ProQuest Ebook Central (dříve ebrary) FOODnetBASE

CAB Abstracts Producent: CABI Publishing Obory: zemědělství, lesnictví a příbuzné obory sleduje odborné časopisy-serial cited, knihy, sborníky z konferencí obory: živočišná a rostlinná výroba, fyziologie rostlin a živočichů, rybářství a hydrobiologie, ochrana rostlin, genetika, ekologie, lesní inženýrství, dřevařství, rozvoj venkova, turistika, zemědělská ekonomika, veterinární medicína, lidská výživa atd. (souhrnný přehled = coverage)

CAB Abstracts více než 95% záznamů obsahuje abstrakta některé záznamy odkazy k plným tetxům distribution maps of plant pests, plant diseases a description of fungi and bacteria k indexaci i vyhledávání slouží CAB Thesaurus na MENDELU retrospektiva od roku 1910 – současnost CABICODES Words

CAB eBooks Producent: CABI Publishing Obory: zemědělství, lesnictví a příbuzné obory plné texty knih vydavatelství CAB International obory: rostlinná výroba, živočišná výroba, rybářství a akvakultura, botanika, výživa, ekologie a klimatologie, entomologie, lesnictví, zahradnictví, mikrobiologie a parazitologie, škůdci, choroby a ochrana rostlin, pedologie, veterinární medicína, rozvoj venkova, turismus na MENDELU retrospektiva od roku 2000 – současnost

CAB eRefWorks Producent: CABI Publishing CAB Reference Book Collection 13 encyklopedií a slovníků přírodní vědy Botanical Medicine in Clinical Practice A Dictionary of Entomology A Dictionary of Travel and Tourism Terminology The Dictionary of the Fungi: Ainsworth & Bisby's The Encyclopedia of Applied Animal Behaviour and Welfare The Encyclopedia of Ecotourism The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition The Encyclopedia of Fruit & Nuts The Encyclopedia of Seeds: Science, Technology and Uses The Encyclopedia of Tourism and Recreation in Marine Environments The Encyclopedia of Vitamin E Fungal Families of the World Mason's World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties

CABI Compendia Producent: CABI Publishing Interaktivní multimediální encyklopedie – referenční zdroje Obsahují mapy, přehledové listy (datasheets), fotografie, ilustrace a plné texty článků Uživatelsky příjemné vyhledávání Zajišťují přístup k rozsáhlým uceleným odborným informacím z jednoho místa z oblastí: Animal health and production Aquaculture Crop protection Forestry Invasive Species

CABI Compendia Datasheets Přehledové listy obsahující ucelené informace o živočišných a rostlinných druzích, tj.: jména a jejich jazykové varianty ilustrace a fotografie rozšíření anatomický popis (fyziologie, chování, rozmnožování, nemoci…) chov, pěstování ekonomické a socioekonomické aspekty produkce, marketing… odkazy na relevantní literaturu

Crop Protection Compendium ochrana zemědělských produktů detailní přehledové listy o škůdcích, chorobách zemědělských plodin, plevelech, invazivních druzích rostlin, atd. bibliografické záznamy plné texty z odborných časopisů a sborníků ilustrace a fotografie terminologický slovník (glossary)

Forestry Compendium referenční informační zdroj se zaměřením na lesní hospodářství detailní přehledové listy o stromech a o jejich škůdcích bibliografické záznamy plné texty z odborných časopisů a sborníků ilustrace a fotografie terminologický slovník (glossary)

Invasive Species Compedium zaměřeno na invazivní druhy rostlin a živočichů choroby živočichů bibliografické záznamy plné texty z odborných časopisů a sborníků ilustrace a fotografie terminologický slovník (glossary)

Food Science and Technology Abstracts Producent: International Food Information Service (IFIS) Obory: potravinářství a potravinářské technologie sleduje odborné časopisy, patenty (European patents - EPO, world patents – WIPO), standardy - ISO, knihy, konferenční dokumenty obory: mikrobiologie, toxikologie a hygiena, ekonomika, statistika, strojírenství, balení, dietní potraviny, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce, zelenina, mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, atd.

Food Science and Technology Abstracts záznamy obsahují abstrakta některé záznamy s odkazy k plným textům k indexaci i vyhledávání slouží Thesaurus na MENDELU retrospektiva od roku 1969 – současnost

Nutrition and Food Sciences Database Producent: CABI Publishing Obory: potravinářství lidská výživa, potravinářství, potravinářské technologie sleduje časopisy a neseriálové publikace (např. knihy, sborníky z konferencí,...) na MENDELU retrospektiva od roku 1973 – současnost

Environment Complete Producent: EBSCO Obory: zemědělství, ekologie, přírodní zdroje obory: zemědělství, ekologii ekosystémů, energii, obnovitelné energetické zdroje, přírodní zdroje, nauku o mořích a sladkých vodách, geografii, znečištění a odpadové hospodářství, technologie ochrany prostředí, environmentální právo, veřejnou politiku, sociální dopady, městské plánování, atd. obsahuje bibliografické záznamy knih a časopisů, část záznamů s plnými texty na MENDELU retrospektiva od r. 1940 - současnost

ProQuest Ebook Central (dříve ebrary) virtuální knihovna e-knih přírodní vědy i společensko-vědní obory příklady vydavatelů: CAB International, CRC Press, Springer, Wiley & Sons, Elsevier, Academic Press, atd. souborný katalog MENDELU

FOODnetBASE Producent: CRC Press, Taylor & Francis Group Obory: potravinářství obory: bezpečnost potravin, regulaci výroby, zajištění kvality, balení, biotechnologie, výzkum potravin plné texty knih

Elektronické informační zdroje multioborové Academic Search Complete ProQuest Central Web of Science Scopus Science Direct SpringerLink Wiley Online Library Oxford Journals Online – STM Collection Oxford Journals Online – Science Archives Cambridge Journals Online – STM Collection

Academic Search Complete Producent: EBSCO Obory: multioborová databáze multioborová plnotextová a citační databáze řada záznamů s přístupem do plného textu na MENDELU retrospektiva plných textů už od r. 1887

ProQuest Central Producent: ProQuest Obory: multioborová databáze součástí je ProQuest STM Package plnotextová databáze multimediální databáze plné texty disertačních prací tržních zprávy z různých odvětví a zemí, profily firem a prům. odvětví tematické kolekce databází: Věda a technika (Science & Technology) Zdravotnictví a medicína (Health & Medicine) Umění (the Arts) Historie (History) Obchod a ekonomika (Business) Společenské vědy (Social Sciences) Literatura a jazyky (Literature & Language) Zpravodajství a žurnalistika (News & Newspapers) Dizertační a diplomové práce (Dissertations and Theses Solutions)

ProQuest STM Package 5 tematických kolekcí databází z různých oborů Natural Science Collection Biological Science Collection ProQuest Science Technology Science Collection ProQuest Health & Medical Complete Agualine Environmental Impact Statements Agricultural Science Collection Aquatic Science Collection Atmospheric Science Collection Biological Sciences Collection Earth Science Collection Environmental Science Collection

ProQuest STM Package Biological Sciences Collection ProQuest Science obory: chování zvířat, akvakultura, genetika rostlin, toxikologie, živočichů a lidí, biotechnologie, ekologie, entomologie, botanika, bakteriologie, medicína … na MENDELU retrospektiva od r. 1982 – současnost ProQuest Science okolo 1600 vědeckých titulů v oblasti přírodních věd vhodných pro vysokoškolské studenty

ProQuest STM Package Technology Collection Advanced Technologies & Aerospace Collection Computer Science Collection Engineering Collection Materials Science Collection na MENDELU retrospektiva od r. 1962 – současnost

ProQuest STM Package ProQuest Health & Medical Complete renomované tituly pro mediky, zdravotnický personál, administrativní a výzkumné pracovníky plné texty časopisů, zahrnuje např. The New England Journal of Medicine a The Lancet plné texty disertací, dokumenty týkající se ošetřovatelství, založené na důkazech (EBM) vycházející z Joanna Briggs Institute elektronické knihy a video nahrávky z oboru ošetřovatelství na MENDELU retrospektiva od r. 1986 – současnost

Web of Science Více o databázích na platformě WoS Web of Science Core Collection Current Contents Connect BIOSIS Citation Index (dříve Biological Abstracts) Data Citation Index Derwent Innovations Index MEDLINE Zoological Records KCI-Korean Journal Database SciELO Citation Index Russian Science Citation Index

Web of Science Core Collection Producent: Clarivate Analytics Obory: multioborová databáze http://wokinfo.com/products_tools/multidisciplinary/webofscience/ abstraktová a citační databáze impaktované časopisy včetně časopisů s tzv. „Open Access“ knihy sborníky z konferencí na MENDELU retrospektiva od roku 1945 – současnost

Web of Science Core Collection deset databází: Science Citation Index Expanded (oblast přírodních a technických věd, 1945–); Social Sciences Citation Index (společenské vědy, 1977–); Arts & Humanities Citation Index (humanitní a společenské vědy, 1977–) Conference Proceedings Citation Index- Science (CPCI-S)-- (1990–) Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH)-- (1990– ) Book Citation Index - Science (BKCI-S) (knihy, 2005–) Book Citation Index - Social Sciences & Humanities (BKCI-SSH) (knihy, 2005–) Emerging Sources Citation Index (ESCI) (2015– ) Index Chemicus (IC) (organická chemie, 1993–) Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED) (chemické reakce, 1986–)

Current Contents Connect abstraktová, multioborová databáze časopisy v 7 edičních řadách a 2 kolekcích aktualizace denně na MENDELU retrospektiva od roku 1998 – současnost Ediční řady: Agriculture, Biology & Environmental Sciences Arts & Humanities Clinical Medicine Engineering, Computing & Technology Life Sciences Physical, Chemical & Earth Sciences Social & Behavioral Sciences Kolekce: Business Collection Electronics and Telecommunications Collection

BIOSIS Citation Index (dříve Biological Abstracts) přírodní vědy (molekulární a buněčná biologie, farmakologie, endokrinologie, genetika, ekologie, botanika, zoologie, …) časopisy, knihy, sborníky z konferencí, zprávy, U.S. patenty od r. 1926 Data Citation Index přírodní vědy, fyzika, společenské vědy, umění, humanitní vědy, víceoborové zdroje data z repozitářů Derwent Innovations Index databáze vynálezů a patentů inženýrské obory (chemie, elektrika, elektronika, mechanika) od r. 1963 MEDLINE medicína, chemie, bioinženýrství, biofyzika, botanika, zoologie, životní prostředí, atd. časopisy, noviny, bulletiny, … Zoological Reports zoologie, biologie, paleontologie, … časopisy, knihy, sborníky z konferencí, zprávy od r. 1864

KCI-Korean Journal Database přehled výzkumu s nejvyšším dopadem v Jižní Koreji SciELO Citation Index přehled nových poznatků výzkumu z oblastí Latinské Ameriky, Španělska, Portugalska, Karibiku a Jižní Afriky Russian Science Citation Index nové poznatky vědy v ruských publikacích

Scopus Producent: ELSEVIER B.V. Obory: multioborová databáze abstraktová a citační databáze sleduje odborné časopisy, knihy, konference, firemní literaturu Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis součástí jsou i tzv. "Articles-in-Press" na MENDELU retrospektiva od roku 1960 – současnost

Science Direct Producent: ELSEVIER Obory: multioborová plnotextová databáze Databáze obsahuje: peer-reviewed časopisy v plných textech obory: přírodní a společenské vědy, technické obory, … na MENDELU retrospektiva: různá dle titulu časopisu

SpringerLink Producent: SPRINGER Obory: multioborová plnotextová databáze Databáze obsahuje: peer-reviewed časopisy v plných textech obory: přírodní a společenské vědy, technické obory, … na MENDELU retrospektiva od roku 1997 – současnost

Wiley Online Library Producent: John Wiley & Sons Obory: multioborová databáze Databáze obsahuje: peer-reviewed časopisy v plných textech na MENDELU retrospektiva: různá (přístup k plným textům článků všech předplacených časopisů od r. 1997, někdy i starší)

Oxford Journals Online STM Collection Producent: Oxford University Press Obory: přírodní vědy, technika, medicína Databáze obsahuje: časopisy v plném textu z oborů medicíny, biologie, matematiky a fyziky na MENDELU retrospektiva od r. 1996 – současnost

Oxford Journals Online Science Archives Producent: Oxford University Press Obory: přírodní vědy, technika, medicína Databáze obsahuje: časopisy v plném textu z oborů z oborů medicíny a z přírodních věd na MENDELU retrospektiva 1865–1995

Cambridge Journals Online STM Collection Producent: Cambridge University Press Obory: přírodní vědy, technika, medicína Databáze obsahuje: časopisy (STM = science, technics, medicine) v plném textu na MENDELU retrospektiva různá

České článkové databáze Česká zemědělská a potravinářská bibliografie JIB – České články

Česká zemědělská a potravinářská bibliografie Producent: Zemědělská a potravinářská knihovna (ÚZEI) Obory: zemědělství a lesnictví sleduje publikační činnost na území ČR v časopisech, novinách, sbornících, knihách, ... retrospektiva od roku 1993 do současnosti volně přístupná databáze http://aleph.uzpi.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=uzp02 http://primo.uzei.cz/primo_library/libweb/action/search.do?mode=Basic&vid=uzei&tab=bibliografie&

JIB – České články vybrané bibliografické záznamy z titulů zpracovávaných krajskými a odbornými knihovnami a z titulů původně zpracovávaných Národní knihovnou ČR ANL – informace o článcích z let 1991-2010. Byla vytvářena Národní knihovnou ČR, Moravskou zemskou knihovnou v Brně, krajskými knihovnami a odbornými knihovnami. ANL+ – od r. 2011 nahradila bázi ANL projekt pozastaven, pokračování ??? přehled katalogů a dabází Národní knihovny ČR http://www.jib.cz/ volně přístupná databáze

Základy tvorby rešeršního dotazu 1. ujasnit si, co chci hledat 2. stanovit klíčová slova – deskriptory (descriptors, keywords, headings words) 3. upřesnit je pomocí tezauru databáze, pokud ho má (CAB Abstracts) Broader terms (BT) – hierarchicky nadřazený deskriptor Narrower terms (NT) – hierarchicky podřazený deskriptor Related terms (RT) – asociovaný deskriptor (souvisí s jiným deskriptorem, ale neexistuje mezi nimi vztah ekvivalence ani hierarchie) Used for – ekvivalentní vztah

Základy tvorby rešeršního dotazu Příklad použití tezauru "essential amino acid*" or ("amino acid*" and essential) or arginine or histidine or isoleucine or leucine or lysine or methionine or phenylalanine or threonine or tryptophan or valine

Základy tvorby rešeršního dotazu 4. sestavit vyhledávací profil pomocí booleovských operátorů (or, and, not), wild cards (*, $, ...). Použití proximitních operátorů a wildcards si ověřit v HELP dané databáze 5. málo (hodně) vyhledaných záznamů zpřesnit dotaz

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Booleovské operátory

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Booleovské operátory AND A C B

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Booleovské operátory NOT A B C

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Wild cards * , $ Např. plant* = plant, plants, plantlet, plantlets, planted , ... wom$n = woman, women

EBSCO Discovery Service (EDS) Producent: EBSCO discovery systém na jedné platformě můžeme najednou prohledávat různé zdroje (EIZ, knihovní katalogy, ...) vyrušení duplicitních záznamů při tvorbě dotazu použití Booleovských operátorů (AND, OR, NOT) hledání přesné fráze – dotaz dáme do uvozovek

EBSCO Discovery Service (EDS) vyhledané a následně vybrané záznamy lze uložit na pevný disk, na serveru vydavatele – k vyhledaným záznamům se dostaneme odkudkoliv a kdykoliv (připojení k internetu) nebo si poslat na mail u některých záznamů přímý link do plného textu možnost generovat citaci určité publikace A to Z publikace – seznam časopisů s přístupem do plného textu

EBSCO Discovery Service (EDS)

EBSCO Discovery Service (EDS)

EBSCO Discovery Service (EDS)

EBSCO Discovery Service (EDS)

EBSCO Discovery Service (EDS)

EBSCO Discovery Service (EDS) Příliš mnoho záznamů – omezíme např. roky klíčovými slovy zeměpisem typy zdrojů tématy jazyky publikace

Vyhledávání plných textů 1. Souborný katalog MENDELU 2. A to Z publikace (EDS) 3. GOOGLE

ÚVIS-Informační centrum Jana Kratochvílová e-mail: kratoch@mendelu.cz ÚVIS-Informační centrum