Zvídavé otázky 1. Prevence a detekce uváznutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroprocesory Procesory. Procesor je synchronní zařízení provádí operace s daty je programovatelný pomocí mikroinstrukcí je více rodin procesorů (jednočipy.
Advertisements

SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Základy informatiky operační systémy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Architektura a vývoj PC 2.
Tato prezentace byla vytvořena
Operační systémy.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Sběrnice Obr. 1.
Správa procesů.
13AMP 3. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled I. Co je to kontext úlohy Co je to kontext úlohy Task switching (přepnutí úlohy)
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
ochrana před uváznutím prevence uváznutí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Správa procesů.
8. přednáška přepínání kontextu -plánování (pojmy, kritéria, prioritní fronty, vybrané typy) Studijní materiály najdete na adrese:
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
3. konzultace (5 hodin) Studijní materiály najdete na adrese:
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Vnitřní (operační paměť)
Operační systémy Název a adresa školy
Co je to OS Správce prostředků –spravuje a přiděluje systémové zdroje systému úlohám, stará se o jejich efektivní sdílení procesoru (ů) operační paměti.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Téma 6 – Správa paměti a její virtualizace
Základy operačních systémů Meziprocesová komunikace a synchronizace Jakub Yaghob.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Základy operačních systémů
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Bezdrátové senzorické sítě Operační systémy a vývojové prostředky Ing. David Široký Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných.
Počítačová bezpečnost 2. Bezpečnost v OS © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● jádro,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VIRTUÁLNÍ PAMĚŤ EP1. Kryštof Supek. Umožňuje předložit běžícímu procesu adresní prostor paměti, který je větší, než je fyzicky připojená paměť RAM Procesor.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Operační systémy 10. Souběh a uváznutí
Vypracoval / Roman Málek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační systémy Vývoj počítačů
Petr Fodor.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 1 – úloha OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Fragmentace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PB 169 Počítačové sítě a operační systémy
Počítačová bezpečnost 2. Bezpečnost v OS
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Správa paměti.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
hierarchie pamětí vyrovnávací paměť režimy práce procesoru
Informatika – Operační systémy
Operační systémy.
Přepínání procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Paměť.
Správa procesů.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Zvídavé otázky 1. Prevence a detekce uváznutí Otázku označenou znakem * má právo student odmítnout a vytáhnout si otázku jinou. Pokud ji však správně zodpoví, bude k této skutečnosti přihlédnuto zvlášť příznivě. 1. Prevence a detekce uváznutí 2. Ochrana proti uváznutí 3. Preemptivní a kooperativní multitasking 4. Uváznutí a stárnutí procesů 5. Priorita procesů, typy front 6. Souběžnost procesů, kritická sekce 7. Politiky plánování procesů (preemptivní, nepreemptivní) 8. Preemptivní a politiky plánování procesů 9. Koncepce počítače (von Neumannova, harwardská) 10. Číselné soustavy, exponenciální průměrování 11. Přechody stavů procesu 12. Systém přerušení, DMA 13. Sběrnice (počítače, procesoru), zásobník 14. Algoritmy určení oběti 15. Výroba procesorů, zřetězené zpracování * 16. Klasifikace operačních systémů (dle vlastního uvážení) 17. Paralelní systémy 18. Techniky přidělování paměti 21. Hierarchie pamětí, vyrovnávací paměť 22. Flynnova klasifikace systémů 23. Holý a virtuální počítač, delta list 24. Stavy procesu 25. RAID 26. Moderní procesory * 27. Klasifikace I/O zařízení (dle vlastního uvážení) 28. Blokové přidělování paměti, „Buddy System“ 29. Bankéřův algoritmus 30. Komunikace producent-konzument 31. Virtuální paměť, trashing 32. Ochrana paměti 33. Fragmentace paměti 34. Operační systém (dle vlastního uvážení) 35. Přehled operačních systémů * 36. Kontext (datový, běhový) 37. Obecné semafory 38. Segmentace paměti 39. Dynamická priorita 40. Sdílení času, analýza časového kvanta 41. Nulový proces, správa front 42. Alokační strategie 43. Zablokování 44. Pevný disk 45. Objekty jádra Win32 API *