Alternativní zdroje NON-GMO krmiv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Advertisements

ENERGIE ve výživě koní.
Bob James Dept. of Dairy Science
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base.
STAR-X : obdukce škrobu
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Bob James Dept. of Dairy Science
ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Chov I Výživa zvířat cvičení 2.. Krmiva a jejich rozdělení.
Krmiva.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“
Praktické využití výpočetní techniky při sestavování a optimalizaci krmných dávek pro hospodářská zvířata.
Úpravy krmiv.
Krajina a životní prostředí
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Výživa prasat Cvičení.
Sacharidy a metody jejich stanovení
Chov skotu.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Sacharidy ve výživě ryb
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Užitkové rostliny.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Kulturní rostliny, pojmy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
H ODNOCENÍ KUKUŘIČNÝCH HYBRIDŮ  AUTOR : Ing. M. BRUCKNEROVÁ  ŠKOLITEL: Doc. B. ČERMÁK  ZF JU ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Optimalizace krmných dávek
Řepka a možnosti jejího zapojení v komoditní vertikále Bakalářská práce Vypracoval: Adam Čáslava Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.
T e c h n i k a k r m e n í h o s p o d á ř s k ý c h z v í ř a t.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vliv výživy na produktivitu prasat
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ekonomická výživa dojnic bez GMO surovin Společnost De Heus a.s.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
Vliv kukuřičné shredlage na laktační užitkovost a stravitelnost škrobu v celém zažívacím traktu u dojnic.
Pole - kulturní rostliny
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
VY_32_INOVACE_138_Chov_skotu
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Alternativní zdroje NON-GMO krmiv Pavel KOUKAL MIKROP ČEBÍN, a.s. Dům kultury Dukla Pardubice 10. listopad 2016

                                                                     Ve stravování

proteinové zdroje ve výživě skotu Alternativní non-GM proteinové zdroje ve výživě skotu 1. Sojový extrahovaný šrot – GMO zdroj proteinů 2. Alternativní non-GM proteinové zdroje pro skot 3. Užití non-GM proteinových krmiv a jejich zařazení do krmných dávek skotu

Sojový extrahovaný šrot GMO 44 – 48 % proteinu, 60 – 65 % RDP (35 – 40 % RUP) kolem 15 % rozpustného proteinu (SP) vysoký obsah lysinu (kolem 30 g/kg) Nízký podíl vlákniny (10 – 12 % NDF, 6 – 8 % ADF) Nízký obsah tuku (< 2 %) Vysoký obsah energie ( > 7 MJ NEL) 5 – 7 % škrobu, 8 – 9 % cukrů

Alternativní non-GM proteinové zdroje pro skot Bílkovinná objemná krmiva + levný zdroj proteinu - vysoký podíl SP Pivovarské mláto – 22 až 26 % proteinu + vysoký podíl by-pass proteinu (RUP) Lihovarské výpalky vlhké (suché) – 28 až 36 % proteinu Kukuřičné mláto (amygold) - 21 až 22 % proteinu - vysoký podíl SP (vysoký RDP) Sladový květ – 22 až 25 % proteinu

Alternativní non-GM proteinové zdroje pro skot Slunečnicový extrahovaný šrot – 28 až 39 % proteinu - vyšší podíl SP (vyšší RDP) Řepkový extrahovaný šrot – 33 až 35 % proteinu + nízký podíl SP (RDP 68 až 62 % , tepelně upravený 50 až 45 %) Řepkové výlisky (pokrutiny) – 26 až 30 % proteinu - vyšší podíl SP a RDP a tuku proti ŘEŠ Plnotučné non-GM sojové boby tepelně ošetřené vysoká variabilita obsahu proteinu a podle stupně tepelného opracování vysoká variabilita SP a RDP - vysoký obsah tuku (nenasycených MK) Non-GM sojové extrahované šroty – 43 až 47 % proteinu

Alternativní non-GM proteinové zdroje pro skot Hrách setý - 21 % NL, škrob 40 – 45 % - vyšší degradovatelnost NL než EŠ antinutriční faktory Lupina – 28 až 35 % NL, škrob kolem 20 %

Alternativní non-GM proteinové zdroje pro skot Močovina – 287 % NL (46 % N x 6,25 = 287,5 % NL) + nejlevnější zdroj NL (NPN) - omezené použití (100 % SP) Chráněná močovina – 230 až 250 % NL (k doplnění RDP) + stabilizuje koncentraci NH3 v bachoru Produkty – kombinace močoviny a cukrů - lepší využití - suché směsi - tekuté směsi (melasa + močovina)

Užití non-GM proteinových krmiv a jejich zařazení do krm.dávek skotu

Užití non-GM proteinových krmiv a jejich zařazení do krm.dávek skotu

Užití non-GM proteinových krmiv a jejich zařazení do krm.dávek skotu

Alternativní non-GM proteinové zdroje pro skot Shrnutí: Sojový extrahovaný šrot GM je standardním, vysoce koncentrovaným zdrojem proteinů v krmných dávkách mléčných krav Žádné z alternativních proteinových krmiv nemá shodné vlastnosti a nedosahuje koncentrace živin jako SEŠ S využitím vhodné kombinace alternativních proteinových zdrojů lze sestavit krmné dávky dojnic pro stejnou užitkovost při zachování nákladů na krmný den dojnice i jednotku produkce Dotazy ?

Děkuji Vám za pozornost !