Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Advertisements

Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Milena Hainišová; Datum: Název:
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Vývoj českého pravopisu Osnova s ukázkami textů pro studenty středních pedagogických škol.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_16_SVO_Český.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.1 Hlásková podoba slova Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Počátky našeho písemnictví
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Velká písmena / velké osobnosti
Způsoby zápisu algoritmů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Literární dílo mistra Jana Husa Český jazyk – 7. ročník.
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Moderní škola
Literatura doby husitské
Vznik česky psané literatury
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Národní obrození – 1. fáze
České národní obrození
Části obchodního dopisu, osnova
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Křesťanství – Bible, VY_32_INOVACE_
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Renesance.
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Český jazyk 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Vývoj českého jazyka Autor Chňoupková Martina

Mgr. Martina Chňoupková Vývoj českého jazyka Mgr. Martina Chňoupková

Jazykový rozbor: Sl__šela kroky, které šl__ kolem dveří, sl__šela, jak se obracejí, a pak spatřila matku, jak vchází dovnitř. Graficky znázorněte stavbu souvětí, určete druh souvětí a druhy VV. Doplňte vynechané pravopisné jevy. Nahraďte poslední větu v souvětí větným členem. Určete slovnědruhovou platnost slova: které a poté určete jeho pád a číslo. Nahraďte slovo: vchází synonymem. Slovo: kolem použijte ve větě jako jiný slovní druh než je v našem souvětí.

Vývoj jazyka českého: na sklonku 1. tisíciletí n.l. se vyvinula z praslovanštiny 863 – příchod Cyrila a Metoděje (staroslověnština)

10. – polovina 12.století: PRAČEŠTINA nejstarší vývojové stadium češtiny jako samostatného jazyka funkci spisovného jazyka zastávala v tomto období ale latina a staroslověnština

Polovina 12. století – konec 13.století RANÁ STARÁ ČEŠTINA první písemné památky - bohemika (česká jména v cizojazyčném textu), glosy (české překlady slov a frází vepsané do cizojazyčného textu) a přípisky (záznamy v češtině, které se neváží k cizojazyčnému textu) texty psány primitivním pravopisem, během 13.stol. se už začíná objevovat pravopis spřežkový (k označování hlásek, které má čeština proti latině navíc, používány spřežky – tj, spojení dvou i více latinských písmen Ukázka: Pauel dal geʃt ploʃcoucih zemu = Pavel dal jest Ploškovcích zem’u. (Připsáno k zakládací listině litoměřické kapituly.)

Porovnejte českou nejstarší duchovní píseň psanou pravopisem spřežkovým a její transkripci: Hospodyne, pomyluj ny! Yezukryste, pomyluj ny! Ty, spase wsseho myra, spasyz ny y vslyssiz, Hospodyne, hlasy nassye! Day nam wssyem Hospodyne, zzyzn a myr w zemy! Krless! Krless! Krless! Hospodine, pomiluj ny! Jezukriste, pomiluj ny! Ty, spase všeho mira, spasiž ny i uslyšiž, Hospodine, hlasy našě! Daj nám všěm, Hospodine, žizn a mír v zemi! Krleš! Krleš! Krleš!

V textu se vyskytují staročeské a staroslověnské formulace , pokusíme se je vysvětlit: pomiluj ny spase mira spasiž ny i uslyšiž žizn Krleš smiluj se nad námi spasiteli světa, spas nás a vyslyš hojnost, mír = pokoj Kyrie eleison (Pane, smiluj se)

14. století (doba Karlova) všestranný rozvoj našich zemí, rozvoj slovní zásoby češtiny – hlavně úřední řeč, přejímání slov z němčiny (říše, rychtář) a latiny (kostel) vznikají složitější souvětí nejvýznamnější díla: Alexandreis; Dalimilova kronika; Legenda o sv. Prokopu; Lidové písně; Satiry; Mastičkář nejdokonalejší „češtinář“: Tomáš Štítný ze Štítného

Dalimilova kronika O Libušině proročtví Tehdy jim Libuše otpovědě řkúc: „Toť vem beze lsti povědě, jakož kolivěk ste mě uhanili, když ste mě tak potupili. Zlý člověk chtěl by to býti, kterýž pro své dobré dá oci zlým užiti. Obec jest každého ohrada, ktož ji tupí, milnulať jej jest rada. Ztratě obec, neufaj do hrada, bez obcě dobude tebe všeliká sváda. Ale já vám své škody nedám zlým užiti, chci vám beze lsti raditi.

15. století - husitství města se počešťují „čeština“ = lidový jazyk, bohoslužby jsou často vedeny v češtině a tím pádem se šíří znalost Bible mezi lidi – popularizace češtiny Jan Hus snaží se o to, aby čeština byla bez zastaralých slov, nahrazuje cizí výrazy českými zasáhl do pravopisu - místo spřežkového pravopisu navrhl pravopis DIAKRITICKÝ(pro samohlásky užíval čárky a pro souhlásky užíval tečky) De ortographia bohemica (O pravopise českém)

Dalimilova kronika – překlad do současného jazyka: O Libušině proroctví Libuše po krátké chvíli řekla: "Ač jste potupili mne i vše, co bylo dříve, myšlenky mé nejsou lstivé. Jenom duše zlá a podlá vlastní obci škodit hodlá. Vždyť jen v pospolitém svazku najde obec mír a lásku. Kdo ji zradí, dává v sázku život, krb i všechnu lásku, nenalezne klid a štěstí. Proto radit chci vám bez lsti.

16. a 17. století v tomto období vynalezen knihtisk – u nás je první tištěnou knihou Trójanská kronika Významné osobnosti: Jan Blahoslav –Gramatika česká Daniel Adam z Veleslavína – nakladatel a tiskař, psal vícejazyčné slovníky Jan Ámos Komenský – vrchol vyspělosti češtiny – Poklad jazyka českého V tomto období vznikla Bible kralická

Bible kralická společná práce členů Jednoty bratrské vzor spisovné češtiny – pravopis bratrský – užíval se až do období národního obrození místo teček se nad písmeny z, c, r píší už háčky, hláska j se píše písmenem g, dvojhlásky aj, ej se píší ay, ey písmeno v na začátku slova označovalo u atd. …

Doba pobělohorská jazyk ovlivňuje rekatolizace a germanizace, čeština zůstává zejména na venkově, což rozkolísává normu tzv. brusiči (puristé) se snaží zabránit cizím vlivům a vznikají tak novotvary např.: břinkoklapka (klavír), usmívka (ironie) – Václav Jan Rosa - Čechořečnost

Konec 18. a 1. polovina 19. stol. konec 18. stol. – začátek NO literatura vydávána v češtině – Česká expedice (Václav Matěj Kramerius) Josef Dobrovský - Zevrubná mluvnice jazyka českého ustálení spisovné češtiny, vzor v Bibli kralické Josef Jungmann – zasloužil se o rozvoj slovní zásoby Česko-německý slovník

2. polovina 19. století další rozvoj českého jazyka a českého školství roku 1882 byla osamostatněna Česká univerzita pronikání češtiny do úřadů, škol, rozvoj publicistiky Jan Gebauer - jazykovědec, provedl korekci Dobrovského; autor Pravidel českého pravopisu (1902) roku 1918 vzniklo samostatné Československo → rozvoj péče o jazyk 1916 – časopis Naše řeč (vychází dodnes) Český lingvistický kroužek (1926) Vilém Mathesius, Bohuslav Havránek Ústav pro jazyk český (založen 1946, dnes pod AV ČR) Alois Jedlička, František Trávníček, Jaroslav Bauer, Vlastimil Styblík Odborné časopisy – např. Český jazyk a literatura

Český jazyk se neustále vyvíjí