Mgr. Šárka Novotná sarka@novotny.cz Koenzym Q10, Selen, Chrom, omega-3,6 MK - látky důležité pro naše zdraví Mgr. Šárka Novotná sarka@novotny.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

OBEZITA.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Látkové složení lidského těla- prvky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
chemické složení organismů
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
IMMUBLEND.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Homeostáza a termoregulace
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Země původu: Švýcarsko. Léčivé účinky kolagenu jsou prokázané klinickými a vědeckými studiemi Měsíční kúra 30 x 3g čisté bílkoviny Nejlepší poměr cena/výkon.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Chemické složení živých organismů
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Buňka  organismy Látkové složení.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Mgr. Šárka Matějková Koenzym Q10, Selen, Chrom, omega-3,6 MK - látky důležité pro naše zdraví Mgr. Šárka Matějková
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Mgr. Šárka Novotná sarka@novotny.cz Koenzym Q10, Selen, Chrom, omega-3,6 MK - látky důležité pro naše zdraví Mgr. Šárka Novotná sarka@novotny.cz

Obsah přednášky Koenzym Q10, Selen, Chrom, Omega MK - obecně Stručně: Doplňky stravy X Léčiva Napadne vás něco v průběhu přednášky??? PTEJTE SE 

Potřebujeme doplňky stravy? Vnímáno jako nižší medicína? Jaká může být motivace a jak vůbec s tímto produktem pracovat? Jaký je Váš názor na doplňky stravy? Užíváte je? Když dojde pacient do lékárny a chce DS, podle čeho vyberete ten, který mu doporučíte? Co je hlavní kriterium? Jsou DS prospěšné pro zdraví celkově? Měly by být DS užívány? Potřebujeme doplňky stravy? 3

ANO, AVŠAK CÍLENĚ! Ginko biloba omega 3 lecithin betakaroten biotin koenzym Q10 česnek vápník vitamin D glukosamin betakaroten biotin vláknina My říkáme ANO, ale cíleně. Správně zvolený KVALITNÍ DS může být velmi prospěšný pro zdraví. Je třeba užívat takové DS, kt. Doplní vitaminy, mineraly, stopové prvky atd, které organismu chybí. Tzn. např: když má pacient problémy se zažíváním, bude užívat vlíkninu, na klouby glukosamin, na zlepšení mozkových fcí ginko, omega 3, lecithin atd... 4

kvalita života prostředí Zaměřeno na KVALITU: snižování kvality životního prostředí – ozonová díra, smog, kácení pralesů snižování kvality potravin – hnojiva, postřiky, dovážení nezralého ovoce, které je ošetřeno proti plísním atd, methanolová aféra, posypová sůl z Polska atd... z toho plyne snižování kvality našeho života, kterému musíme čelit, oddalování důchodu, větší stresová zátěž, víc konkurenční prostředí, porstě musíme vydržet víc... 5

Koenzym Q10 ( ubichinon Q10) Látka podobná vitaminům Látka tělu vlastní – vznik v játrech Životně důležitý pro zdravé fungování lidského těla Ubichinon – z latinského „ubiqus“ – což znamená všudypřítomný Nachází se ve všech buňkách lidského těla, konkrétně v mitochondriích Nedílnou součástí buněčného energetického metabolismu Jeho hlavní úloha: produkce energie, antioxidant

Koenzym Q – látka podobná vitaminům

Přenos elektronů přes všechny buněčné membrány! ENERGIE ATP FUNKCE Q10 V ORGANISMU Q10 je součástí elektronového dýchacího řetězce v mitochondriích. Je nezbytný v syntéze ATP, což je základní jednotka energie v organismu. Jeho zásoby josu omezené, vystačí pouze na stometrový běh, zásoby ATP v srdci vydrží pouze 2-3 údery. 8

FUNKCE Q10 V ORGANISMU Mitochondrie – tzv. „buněčné elektrárny“ Mitochondrie – získávají energii z výživných látek v potravě a každá buňka v těle pak tuto energii používá jako pohonnou látku pro všechny možné tělesné funkce Q10 – důležitý při přenosu elektronů přes buněčné membrány – součástí dýchacího řetězce Lidský organismus potřebuje energii pro veškeré své funkce a koenzym Q10 je nepostradatelnou součástí systému na produkci energie !!!

FUNKCE Q10 V ORGANISMU, ATP Koenzym Q10 – důležitý při procesu tvorby ATP ATP – makroergní sloučenina, v těle neustále vzniká a zaniká ATP – slouží jako zásobárna energie Když buňka potřebuje energii, rozloží ATP a uvolní energii uloženou uvnitř Pozn. Kdyby organismus využil všechno dostupné ATP, aniž by zároveň docházelo k jeho doplňování, energie by vystačila asi jen na stometrový sprint

Q10 A NOBELOVA CENA Britský vědec Peter Mitchell získal v roce 1978 Nobelovu cenu v oboru chemie za hypotézu o koenzymu Q10 a jeho roli při přenosu energie v mitochondriích. Něco málo o Q10. Tělu vlastní látka, podobná vitamínům. Důležitá pro energetický mtb buňky. O jeho významnosti svědčí fakt, že za objev jeho role v organismu byla udělena NC. 11

Koenzym je přírodní látka Koenzym Q10 není ve skupině koenzymů osamělý – v různých formách a množstvích se tyto látky nacházejí v každém mikroorganismu, rostlině i živočichovi Koenzym Q důležitý pro LIDSKÝ organismus je právě koenzym Q10

PRODUKCE Q10 S VĚKEM KLESÁ Přirozená produkce Q10 s věkem klesá – viz. Graf. Tento proces nelze zastavit. Dalšími faktory jsou vnější vlivy. Nejmarkantnější pokles obsahu Q10 je v srdci. Srdíčko se nemůže zastavit, nemůže jít na dovolenou. Snížení množství Q10 se může projevit srdečním selháváním, zvýšeným množstvím cholesterolu, únavou... 13

Zdroje přírodního koenzymu Q10 Část koenzymu Q10 vzniká v lidském těle, část přijímáme potravou Téměř vše, co jíme, obsahuje některou formu koenzymu Q, ale jen část je ve formě koenzymu Q10 Zdroje: Hovězí maso, ryby (tučné) – sardinky, makrela, celozrnné potraviny Pozn.: I když organismus s potravou nedostává dost koenzymu ve formě koenzymu Q10, játra dokážou tento nedostatek částečně kompenzovat transformací jiných variant koenzymu Q na koenzym Q10 S přibývajícím věkem se však tato schopnost snižuje ( Sardinky: 6,4 mg/100 g)

Kdy je koenzym Q10 důležitý?

Únava, nedostatek energie X Dodává tělu energii, nástup účinku však není hned! Ani v dnešní uspěchané době by únava neměla být samozřejmostí!

STIMULANT X Q10 Rozdíl mezi Q10 a stimulanty, jako je káva, guarana, ženšen atd. je ten, že Q10 doplňuje energii cestou tělu vlastní, kdežto stimulanty ždímou zbytky E, což je nebezpečné hlavně z možnosti úplného vyčerpání organismu. 17

Paradontóza/paradontitida

Kardiovaskulární onemocnění Bez Q10 se snižuje výkonnost srdečního svalu. Srdce je přímo závislé na množství Q10, musí konat neustálou práci, nemůže si odpočinout, bez Q10 se snižuje výkonnost srdečního svalu. Tato skutečnost může mít souvislost se srdečním selháváním, arytmiemi, IM, AP. Podle vědeckých výzkumů, pacienti, kteří byli před operací srdce suplementování Q10, se rychleji zotavili po operaci a větší procento jich operaci přežilo. Souvislost s antioxidační aktivitou. I po rozpuštění trombu. 19

Užívání statinů acetyl CoA STATINY HMG CoA HMG CoA reduktáza mevalonát dolichol cholesterol koenzym Q10 Statiny blokují HMG-CoA-reduktázu (3-hydroxy, 3-metyl glutaryl koenzym A reduktázu), klíčový enzym při endogenní syntéze cholesterolu. Avšak zablokováním syntézy cholesterolu je blokována i endogenní syntéza Q10 využívající týž enzym. Petice lékařů v USA. Q10 jako antioxidant zároveň brání HDL cholesterolu, aby se oxidoval na LDL cholesterol. 20

Koenzym a užívání statinů (léků na snížení hladiny cholesterolu) Statiny blokují HMG-CoA-reduktázu (3-hydroxy, 3-metyl glutaryl koenzym A reduktázu), klíčový enzym při endogenní syntéze cholesterolu. Avšak zablokováním syntézy cholesterolu je blokována i endogenní syntéza Q10 využívající týž enzym. Petice lékařů v USA. Q10 jako antioxidant zároveň brání HDL cholesterolu, aby se oxidoval na LDL cholesterol. Statiny snižují vlastní tvorbu koenzymu Q10 ! 21

Koenzym Q10 jako antioxidant Při oxidačním stresu se v těle hromadí volné radikály – podílí se na vzniku mnohých srdečně cévních onemocnění Ateroskleróza, hypertenze, srdeční selhání Volným radikálům jsme vystaveni pořád. V každém okamžiku se v našem těle svádí jistý boj. Antioxidanty zháší volné radikály a tím chrání DNA, buňky a celé orgány před vážným poškozením. Q10 je nejsilnějším antioxidantem, který je přirozene syntetizován v organismu. S postupujícím věkem endogenní pordukce klesá – klesá antioxidanční schopnost organismu.

Q10 působí jako přirozený antioxidant. Volným radikálům jsme vystaveni pořád. V každém okamžiku se v našem těle svádí jistý boj. Antioxidanty zháší volné radikály a tím chrání DNA, buňky a celé orgány před vážným poškozením. Q10 je nejsilnějším antioxidantem, který je přirozene syntetizován v organismu. S postupujícím věkem endogenní pordukce klesá – klesá antioxidanční schopnost organismu. Je třeba Q10 doplňovat. 23

Koenzym jako antioxidant Q10 jako antioxidant brání HDL cholesterolu, aby se oxidoval na LDL cholesterol

DALŠÍ MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ Q10 neplodnost mužů degenerativní onemocnění CNS, ... Muži mohou za 50% neplodností všech párů – v podstatě více než ženy. 35% ženy, 10% oba a cca 5% se na příčinu nepřijde. Je to problém u stále mladších mužů a širšího množství. Q10 – periferie, málo Q, málo E pro spermie, nepohyblivé. Vysoké dávky Q u degenerativních onemocnění DM melitus Zrychlený mtb v důsledku onemocnění štítné žlázy. 25

SELEN Historie Jons Jacob Berzelius izoloval a identifikoval selen v roce 1817, ale celých 140 let byl pokládán za prvek jedovatý, kancerogenní, mutagenní a teratogenní, kterým skutečně ve vyšších koncentracích je Selen jako esenciální stopový prvek pro člověka byl prokázán až výskytem onemocnění Keshan, které se vyskytuje v určitých oblastech Číny a je způsobeno nedostatečným množstvím selenu ve výživě V roce 1973 výzkumy potvrdily, že selen je esenciální složkou glutathion peroxidázy, což je enzym, který chrání polynenasycené membránové lipidy před oxidačním poškozením

SELEN esenciální stopový prvek nezbytný pro správnou funkci celého organismu Selen – dospělé lidské tělo jej obsahuje cca 10 – 15 mg. DDD: ženy 50 - 55 µg /den, muži 55 - 70 µg /den, obecně 40 – 80 µg /den, odhad příjmu ČR 20 – 40 µg /den ! paraořechy vnitřnosti mořské ryby maso pečivo, obilniny luštěniny

Selen

Intenzivní zemědělské metody ochuzují plodiny o důležité živiny

KONCENTRACE SELENU V SÉRU (µg/l) populace různých zemí země konc. selenu poznámka Čína 5 - 500 oblast s nízkým selenem Zair 20 - 30 oblast s nízkým selenem Nový Zéland 20 - 70 ČR 45 - 70 Maďarsko 45 - 70 Itálie 30 - 90 Finsko 40 - 80 před selenizací půdy Německo 50 - 90 Polsko 45 - 115 Francie 50 - 110 Švédsko 55 - 115 Belgie 60 - 130 Velká Británie 60 - 130 nyní pokles Finsko 90 - 110 po selenizaci půdy USA 80 - 150 Holandsko 105 - 120 Japonsko 110 - 130 Norsko 110 - 140 Kanada 80 - 200 Venezuela 85 - 200

KLINICKÉ PROJEVY DEFICITU SELENU rýhy na nehtech depigmentace a ztenčení kůže roztřepené konečky vlasů Depigmentace. Tenčí vlasy a kůže.

selen je důležitou složkou keratinu, který posiluje vlasy a nehty SELEN a VLASY & NEHTY selen je důležitou složkou keratinu, který posiluje vlasy a nehty

Deaktivace těžkých kovů Imunitní systém Klouby Štítná žláza Reprodukce Antioxidant Deaktivace těžkých kovů regulace působení tyreoidálních hormonů tvorbou a deaktivací T3 (dejodázy) nezbytný pro reprodukci (selenoproteiny s GPx aktivitou aj.) a vývoj antioxidační ochrana (GPx; kardiovaskulární onemocnění, malignity, kognitivní fce) syntéza eikosanoidů vliv na imunitní reakce, snížení exprese virů, zpomalení vývoje AIDS deaktivace těžkých kovů (Hg, Cd, Tl, Pb, As) a organických kancerogenních látek Těžké kovy jsou vázány na selenoproteiny (-SeH) přednostně před proteiny s –SH skupinami Tento efekt je rozdílný pro různé kovy, nejvíce je selenoprotein efektivní vzhledem k Hg a Cd Vazba selenoproteinu s Hg je v poměru 1Se : 1Hg Současné či dřívější podání Se eliminuje toxické účinky těžkých kovů do té míry, že se po zátěži neobjeví patologické změny (možno použít pro prevenci při zátěži) – amalgámové plomby. Zvyšuje ale obsah kovu a Se v některých tkáních. Snižuje stav selenu v organismu – nutno dodat selen Hg, Cd, Pb, As z prostředí, z cigaret, ze zubního amalgámu přecházejí do všech tkání a buněk Škodlivé mechanismy působení: Vazbou na enzymy a inhibicí jejich aktivity Vazbou na DNA - změny Vyvoláním radikálového poškození (DNA, lipidy, proteiny) Vyvoláním alergické reakce

SELEN a IMUNITNÍ SYSTÉM důležitý stopový prvek pro správnou funkci imunitního systému lymfocyty potřebují selen, aby zvládly tvorbu volných radikálů, které využívají ke zneškodnění bakterií a virů Virus chřipky: V Se deficitní myši se vyvinul signifikantně škodlivější zánět plic Deficit Se vedl k 29 mutacím v jednom segmentu virového genomu - Deficit Se je jedním z vysvětlení vzniku nových virových kmenů chřipky v Číně

zvyšuje aktivitu imunitních buněk prodloužením jejich životnosti Selen zvyšuje aktivitu imunitních buněk prodloužením jejich životnosti. neutrofilů i makrofágů. Suplementace Se zvyšuje počet receptorů T-buněk i B-buněk pro interleukin 2 a tím zvyšuje aktivitu těchto přirozených zabíječů.

Selen chrání proti zánětům a virům selen pomáhá aktivovat NK buňky (bílé krvinky) podporuje tvorbu protizánětlivých proteinů

SELEN a KLOUBY - artritida REVMATOIDNÍ ARTRITIDA Podle údajů Arthritis Foundation se šedesát procent nemocných artritidou nachází ve věkovém pásmu od patnácti do čtyřiašedesáti let. Magazín Pediatrics upozornil, že se počet dětí a dospívajících trpících artritidou zvýšil za posledních deset let o třetinu. jde o autoimunitní proces s tvorbou autoprotilátek, kdy se aktivují autoreaktivní lymfocyty a jiné další imunitní buňky a tento proces se hlavně soustředí na synoviální struktury kloubů, kde způsobuje bludný kruh zánětů. Je nepochybné, že svou roli hraje dědičná dispozice, ale hlavně antigeny vnějšího i vnitřního prostředí Po počáteční aktivaci imunitního systému zatím neznámým antigenem (možnými kandidáty antigenů jsou viry, bakterie, ale jsou také diskutovány falešné nebo tělu cizí autoantigeny) dojde k infiltraci synoviální membrány zánětlivými buňkami a lokální produkci prozánětlivě působících cytokinů (TNF alfa, interleukin-1 aj.) a autoprotilátek. Synoviální membrána se přeměňuje na vaskularizovanou granulační tkáň formující pannus. Tato proliferující tkáň přerůstá přes chrupavku a dostává se až do subchondrální kosti. Buňky pannu a další aktivované buňky produkují proteolytické enzymy, které vedou k erozi chrupavky, kosti, vazů i šlach. REVMATOIDNÍ ARTRITIDA

SELEN a KLOUBY - artróza Bolest. Bolest kloubů při zvýšené zátěži či pohybu je pro artrózu typická. Je to jeden z prvních příznaků. Se zhoršením artrózy se zvyšuje i bolestivost. Bolest se nejvíc projevuje při postižení měkkých tkání v okolí kloubu. Pohybová ztuhlost. Při vstávání z postele, křesla či při změně polohy těla má pacient pocit, že je ztuhlý, musí se pomalu a obtížně dostat zpět do plné pohyblivosti. Omezení funkce kloubu. Jde zejména o jeho pohyb. Se zhoršením nemoci může dojít i k neschopnosti kloubu se potřebným způsobem hýbat. Deformace a zhrubění kloubu. Je to známka pokročilého stádia artrózy. Kloub na první pohled nápadně vystupuje, je deformovaný. Otok kloubu. Dochází k němu při městnání tekutiny (výpotku) v kloubu. Bývá to průvodním jevem zánětlivé komplikace. Glucosamin sulfát Chondroitin sulfát Diacerhein Hyaluronová kyselina Kolagen Condrosulf ARTRÓZA

SELEN a ŠTÍTNÁ ŽLÁZA regulace hormonů štítné žlázy pomocí dejodáz, + efekt glutationperoxidázy změny v hormonálním metabolismu kretenismus hypotyreóza

SELEN jako ANTIOXIDANT součást enzymu gluthathionperoxidáza brání peroxidaci lipidů a tvorbě ROS působí preventivně proti poškození chromosomů a mutacím DNA ochrana myokardu před kardiovaskulárním onemocněním a malignitami

SELEN jako ANTIOXIDANT preventivní působené proti ateroskleróze Snížení rizika onemocnění srdce a cév Keshad

SELEN a DEAKTIVACE TĚŽKÝCH KOVŮ deaktivace těžkých kovů a organických kancerogenních látek Hg As Cd Pb

SELEN a NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ klinická studie PRECISE zjišťovala vliv selenu na nádorová onemocnění Při klinické studii zjištěna o 37 % nižší nemocnost a o 50 % nižší úmrtnost na zhoubné novotvary. Snížení výskytu u prostaty o 63 % plic o 46 % tlustého střeva o 58 % zvýšené riziko nádorů u nejnižších quartil či quintil koncentrace selenu v populaci (2 – 6x zvýšení) prospektivních i retrospektivní studie v 80. letech a na začátku 90. let u obyvatelstva suplementovaného selenem klesla incidence rakoviny (intervenční studie) Čína: snížení o 35% u městského obyvatelstva USA: snížení o 37% (mortalita o 50%) Block in progression of cell cycle Inhibition of new blood vessel formation Induction of apoptosis of cancer cells

Selen v potravinách Nejvyšší množství selenu obsahují mořské ryby a mořské produkty, vnitřnosti jatečních zvířat (ledviny, játra), vejce a drůbeží maso. Mléko a mléčné výrobky obsahují selenu méně

CHROM – jako stopový prvek světle bílý, lesklý velmi tvrdý a zároveň křehký kov

CHROM v přírodě Trojmocný Šestimocný - toxický OSTATNÍ VZÁCNÉ FORMY

CHROM – možné formy Chlorid chromitý (anorganický) Chrom-pikolinát kvasnice obohacené chromem

Proč potřebujeme chrom? Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi Přispívá k normálnímu metabolizmu živin z potravy

Vliv chromu na účinek inzulínu NORMÁLNÍ STAV PORUCHA TOLERANCE GLUKÓZY Koncentrace v krvi čas Koncentrace v krvi čas Viz. Předchozí slide GLYKEMIE INZULÍN Cr3 49

Jaké jsou příčiny nedostatku chromu? Diabetici (vyšší dávky inzulinu) Přejídání Nadbytek sladkostí Trvale zvýšené dávky inzulinu Těhotenství a kojení Diabetes, neboli cukrovka   1) Hlavní kritérium cukrovky: Hyperglykemie 2) Dvě hlavní formy cukrovky: cukrovka 1. typu – inzulin dependentní cukrovka 2. typu – inzulin independentní 3) V čem se neliší: v obou případech je výšená hladina krevního cukru - hyperglykemie 4) V čem se liší: a) u diabetu 1 typu je zvýšená hladina krevního cukru při snížené hladině inzulínu u diabetu 2. typu je zvýšená hladina krevního cukru při normální nebo zvýšené hladině inzulínu 5) Rozdíl ve způsobu léčby: a) u diabetu 1. typu především inzulín (chrom je vhodný doplněk léčby) b) u diabetu 2. typu PAD a chrom 6) Stadia vývoje poruch metabolismu glukózy a) inzulinorezistence b) porušená tolerance glukózy c) diabetes ad a) po zátěži glukózou jen nadměrně zvýšená hladina cukru v krvi, hladina glukózy normální ad b) po zátěži glukózou zvýšená hladina cukru v krvi i inzulínu ad c) trvale zvýšené obě hodnoty 50

Projevy nedostatku Subjektivní příznaky: Objektivní příznaky: Zvýšené chutě na sladké potřeba dojídání se krátce po hlavním jídle Objektivní příznaky: zvyšování tělesné hmotnosti, obezita Laboratorní hodnoty: Zvýšená hladina krevního cukru se současně zvýšenou hladinou inzulínu Dědičné předpoklady: Diabetes 2.typu v rodinné anamnéze

Komu doporučit? Diabetici 2. typu Pacienti s inzulinovou rezistencí Kolísání krevního cukru Pozitivní rodinná anamnéza

Diabetes melitus v ČR - 861 647 diabetiků (2013) - nárůst o 20 000 oproti 2012! - přes 90 % DM II. Typu Pokud by počet diabetiků přibýval podobným tempem jako nyní (tj. zhruba 10 tisíc/rok), bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan ČR bez ohledu na věk. *Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ŽIVOTNÍ STYL

Jaké dávkování? DDD – 40 mcg Maximální dávka – není stanovena

OMEGA – 3,6 MK

Funkce n-3 v organismu Alfa-linolenová kys. EPA (eikosapentaenová) kys. DHA (dokosahexaenová) kys. součást fosfolipidových membrán buněk prekurzory protizánětlivých látek (eikosanoidy)

Kdy doporučit n-3 kardiovaskulární systém vysoký cholesterol a triacylglyceridy těhotenství premenstruační syndrom

1. Kardiovaskulární systém antiarytmický/protifibrilační efekt – stabilizace buněčných membrán antitrombotický efekt – inhibice troboxanů A2 v krevních destičkách protizánětlivý efekt – tvorba protizánětlivých mediátorů tzv. „Grónský paradox“

2. Cholesterol a triglyceridy snížení hladiny TAG (redukce syntézy TAG v játrech) zlepšení poměru HDL/LDL

3. Těhotenství správný vývoj nervové soustavy dítěte (hlavně první 3 týdny těhotenství) snížené riziko nízké porodní váhy snížení rizika předčasného porodu

4. Premenstruační syndrom snížení nevolnosti, bolesti hlavy, podrážděnosti účinnější v kombinaci s vitaminem B12

Doplněk stravy? Lék? Léčivo?

Doplňky stravy Doplňky stravy jsou podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích (dále jen zákon o potravinách), ve znění pozdějších předpisů, potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně, nebo v kombinaci, určené k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

Doplňky stravy Přestože popularita doplňků stravy prudce stoupá, panuje mezi spotřebiteli mnoho mýtů o jejich bezpečnosti a účinnosti. Za nezávadnost doplňků stravy je zodpovědný ten, kdo je uvádí na trh. Doplňky stravy stačí pouze tzv. notifikovat, neprochází tedy náročnými klinickými studiemi jako léky. U doplňků stravy tedy posuzujeme pouze zdravotní nezávadnost, nikoli jejich účinnost a ani tvrzení, která jsou uváděna na obalu nejsou po odborné stránce posuzována. Od potravin se pak doplňky stravy odlišují pouze vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek nebo jiných látek s nutričním (výživovým) či fyziologickým účinkem

Doplňky stravy Jejich cílem je doplnění běžné stravy na úroveň příznivě ovlivňující zdravotní stav konzumenta

DOPLNĚK STRAVY - POTRAVINA DOPLŇKY STRAVY DOPLNĚK STRAVY - POTRAVINA Kdo teď posuzuje DS? DS jsou legislativně potravinou, patří pod ministerstvo zemědělství. Co z toho plyne? Že nejsou kontrolovány na obsah těžkých kovů a plísní. Nikdo neručí za to, že obsahují to, co by opravdu měly. Nemusí být vyrobeny podle SVP. 68

NEKVALITNÍ DOPLŇKY STRAVY www.szpi.cz www.potravinynapranyri.cz Stejně jako ostatní potraviny i DS mohou být tedy velmi nekvalitní, ne – li dokonce zdraví škodlivé. Můžete je nalézt na těchto serverech... 69

KVALITNÍ DOPLŇKY STRAVY DOLOŽENO KLINICKÝM I STUDIEMI Rozdíl mezi DS a KVALITNÍM DS je ten, že kvalita je doložena klinickými studiemi. Ta by měla být randomizovaná, dvojitě zaslepená, kontrolovaná placebem a nejlépe multicentrická. V lékárně máte právo vyžadovat tyto informace o kvalitě, o tom, kdo zodpovídá za DS. 70

Klinická studie nejen že by měla být randomizovaná, dvojitě zaslepená atd, ale měla by být také publikovaná. Další podstatnou skutečností je, že by měla být provedena s KONKRÉTNÍ tabletou, kapslí, tobolkou. Nestačí studie provedená na surovině. Záleží na technologii výroby. Příklad – laborky z organiky, bábovka. Stejná surovina nezaručí stejný výsledek. 71

Doplňky stravy nejsou v rámci zdravotní péče systematicky sledovány a jejich preskripce není systematicky řízena

Léčiva/Léčivé přípravky Léčivy jsou podle zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, léčivé látky, jejich směsi nebo léčivé přípravky, které jsou určeny k podání lidem nebo zvířatům, nejde-li o doplňkové látky.

Doplňky stravy x Léčiva Doplňky stravy – kontrolu provádí SZPI Léčiva – kontrolu provádí SÚKL

INFORMOVANÝ KLIENT (PACIENT) INFORMOVANÝ ODBORNÍK Výsledkem všech aspektů jste vy jako informovaní odborníci, kteří předají informace zákazníkovi. Zákazník odchází z lékárny s pocitem, že jste mu skvělě poradili, dali mu dostatek informací, aby se mohl rozhodnout, kt DS je pro něj nejlepší. Je z něj Informovaný zákazník, který se stává spokojeným v okamžiku, kdy zjistí, že mu vámi poraděný DS pomáhá. A takový spokojený zákazník se vrací, dělá další tržbu a tím dělá spokojeného i vás. SPOKOJENÝ KLIENT (PACIENT) SPOKOJENÝ ODBORNÍK 75

Použité materiály Status selenu v krevním séru u pacientů s kolorektálním karcinomem Diplomová práce, Katřina Heczková Omega-3 MK a kardiovaskulární onemocnění MUDr. Vráblík, Praktické lékárenství 2008:4(3)

Děkuji za pozornost!